facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ρυθμίσεις στα δάνεια 200.000 νοικοκυριών με εισόδημα έως 35.000 ευρώ

Η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του καθαρού εισοδήματος και η περίοδος χάριτος θα είναι 48 μήνες

Υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών ενήμερων δανειοληπτών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ και κατηγοριοποίηση όσων κάνουν χρήση αυτής με βάση τρία κριτήρια προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση η δόση που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες δεν θα υπερβαίνει το 30% του καθαρού εισοδήματος, δηλαδή αυτού που μένει εάν αφαιρεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, η ρύθμιση θα παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, έτσι ώστε η δόση να αναπροσαρμόζεται με βάση την εκάστοτε οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη εντός της τετραετούς περιόδου χάριτος, με την τήρηση κάθε φορά του «κανόνα του 30%».

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της ρύθμισης θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά. Το κείμενο του νομοσχεδίου με το οποίο θα θεσμοθετείται η ρύθμιση χρεών, καθώς και οι αλλαγές στον νόμο 3869/2010, γνωστό ως «νόμο Κατσέλη», θα αποσταλεί όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η σχετική γνώμη θα δοθεί σε λιγότερο από ένα μήνα και έτσι η ρύθμιση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης από τη ρύθμιση χρεών αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από 200.000 δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα βασικά σημεία της ρύθμισης είναι τα ακόλουθα:

- Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες (με δελτίο παροχής υπηρεσίας) με σχέση εξαρτημένης εργασίας με ένα νομικό πρόσωπο με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% από την 1/1/2010. Η αρχική πρόταση προέβλεπε εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

- Στη ρύθμιση υπάγονται δάνεια που αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους το αντίστοιχο όριο είναι 200.000 ευρώ.

- Προβλέπεται περίοδος χάριτος 48 μηνών εντός της οποίας ο δανειολήπτης θα καταβάλει τοκοχρεολυτική δόση, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 30% του τρέχοντος καθαρού του εισοδήματος. Για τον καθορισμό του ύψους της δόσης και πιθανώς και του επιτοκίου θα λαμβάνονται υπόψη το εισόδημα, η γενικότερη οικονομική κατάσταση (κινητή και ακίνητη περιουσία), καθώς και η οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

- Στην περίπτωση των ανέργων προβλέπεται μηδενική καταβολή και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλο εισόδημα. Η κεφαλαιοποίηση των τόκων κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής θα γίνεται για την κατηγορία των ανέργων με μηδενικό εισόδημα με επιτόκιο το πολύ 1,5%.

- Οσοι εντάσσονται στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου το οποίο θα είναι το πολύ 150.000-160.000 ευρώ και όχι 125.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

- Εντός της περιόδου χάριτος, ο δανειολήπτης που κάνει χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να ενημερώνει εγκαίρως την τράπεζα για κάθε μεταβολή της εισοδηματικής του κατάστασης έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται το ποσό της δόσης με βάση τον κανόνα του 30%.

- Δεν προβλέπεται περίοδος υποχρεωτικής επανεξέτασης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Ωστόσο, η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να καλεί τον δανειολήπτη μια φορά τον χρόνο για να ελέγχει την οικονομική του κατάσταση.

- Μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος ο δανειολήπτης ακολουθεί τους αρχικούς όρους της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει με την τράπεζα.

Η συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει και αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι βασικές αλλαγές που φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι δύο: πρώτον, για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα). Δεύτερον, η ελάχιστη δόση που θα καταβάλει ο δανειολήπτης μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει το ύψος της δόσης θα είναι 40 ευρώ.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news