facebook-twiter

Ηλεκτρονικος συμβουλος ψηφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις <--> Προκηρύχθηκαν νέες μόνιμες θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο της Σάμου αλλά και της Ικαρίας  <--> Πόρος: Συνελήφθη ένας 15χρονος που πέταγε κροτίδες στα πόδια 85χρονης  <--> Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι ακόμα και στην Αττική – Αναλυτική πρόγνωση  <--> Φιντάν για ελληνικό Θαλάσσιο Σχεδιασμό: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο  <--> Ελεύθεροι οι δύο Ρομά στη Φθιώτιδα που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν με καραμπίνα δύο νεαρά άτομα  <--> Ασανσέρ: Tι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών μέχρι τις 30 Ιουνίου – Έρχονται βαριά πρόστιμα  <--> Συμβόλαιο θανάτου εκτελέστηκε στο Χαλάνδρι, ποιο είναι το θύμα  <--> Συνελήφθη 55χρονος οδηγός που έτρεχε με 212 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού – Στο όχημα βρισκόντουσαν και δύο ανήλικοι  <--> Η Βόρεια Μακεδονία προκαλεί ξανά: «Το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει κλείσει» δήλωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι  <--> Απίστευτο: Ετοιμάζουν beach bar σε περιοχή Natura στα Χανιά    ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η φυματίωση ξαναγυρνά - Προσοχή στα παιδιά

Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ( ή το 1/3 του πληθυσμού της γης )υπολογίζεται ,ότι έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης .Ο ΠΟΥ αναφέρει ,ότι το 2010, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Στην Ελλάδα η επίπτωση της φυματίωσης εμφανίζει πτωτική τάση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Δυτικο-Ευρωπαικές χώρες. Σύμφωνα με το ευρωπαίκό CDC(ECDC) , το 2009 η επίπτωση της φυματίωσης στη Ελλάδα ήταν 5,2/100000 διασπορά της νόσου .Επειδή όμως πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται ή διαφεύγουν πιθανότατα η επίπτωση αυτή να είναι υψηλότερη .Το 2009 για πρώτη φορά η επίπτωση της νόσου στους μετανάστες ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι περιοχές με υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης είναι η περιοχή της Νότιας Σαχάρας ,νοτιοανατολική Ασία, Ινδία και Κίνα .Ενδιάμεση επίπτωση παρατηρείται στην κεντρική και νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη.

Από το 1981 λειτουργεί ιατρείο φυματίωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α.Κυριακού» και αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά με φυματίωση για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ο παιδικός πληθυσμός των Αθηνών υπολογίζεται σε 900.000 και αποτελεί το 50% περίπου του Ελληνικού παιδικού πληθυσμού.

Το 2012, τα στελέχη της κλινικής δημοσίευσαν επιδημιολογικά στοιχεία επίπτωσης της νόσου για τα έτη 2000 – 2009 για τη περιοχή των Αθηνών .Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνοπτικά είναι :
- η φυματίωση στα παιδιά στην περιοχή των Αθηνών παρουσιάζει σταδιακή μείωση
- τα παιδιά των μεταναστών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικής και εξωπνευμονικής φυματίωσης
- η συχνότερη μορφή πνευμονικής φυματίωσης είναι αυτή της πυλαίας αδενίτιδας, ενώ από τις εξωπνευμονικές μορφές η τραχηλική λεμφαδενίτιδα
- τα περισσότερα παιδιά με θετικά Mantoux και θετικό ανοσοδιαγνωστικό τέστ πάσχουν από λανθάνουσα φυματιώδη μόλυνση , γεγονός που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση των ασυμπτωματικών παιδιών με δοκιμασία Mantoux
- τα ποσοστά αντοχής στα πρωτεύοντα αντιφυματικά φάρμακα παραμένουν χαμηλά και μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν περιγραφεί.

Τι ισχύει σήμερα για το εμβόλιο της φυματίωσης BCG
Το μοναδικό εμβόλιο για την πρόληψη της φυματίωσησ σήμερα είναι το BCG .Το εμβόλιο αυτό παρέχει προστασία από σοβαρές μορφές της νόσου, όπως την κεχροειδή φυματίωση ή την μηνιγγίτιδα,αλλά η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της πνευμονικής φυματίωσης του ενήλικα αμφισβητείται. Έτσι λοιπόν το εμβόλιο BCG δεν ανήκει στα εμβόλια ρουτίνας ,αφου δεν ανήκει στα υποχρεωτικά εμβόλια του παιδικού πληθυσμού.

Δεδομένου ότι η επίπτωση της φυματίωσης στον παιδιά της Ελλάδας είναι χαμηλή, θα πρέπει να γίνεται επιλεκτικός εμβολιασμός με BCG κατά την γέννηση των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (αθθίγανοι ,έλληνες μουσουλμανικής καταγωγής ή με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη ή την πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης τα παιδιά μεταναστών και ιδιαίτερα όταν τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν γεννηθεί σε χώρες όπου ενδημεί η φυματίωση.)Όσα από τα παιδιά αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά την γέννηση , θα πρέπει να εμβολιάζονται μετέπειτα σε οποιαδήποτε ευκαιρία. Ενδείξεις εμβολισμού έχουν επίσης όσα παιδιά έρχονται σε επαφή με ενήλικα πάσχοντα ,που δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και η απομάκρυνση των παιδιών από αυτόν δεν είναι δυνατή π.χ πάσχουσες μητέρες από τα παιδιά τους.

Χρυσάνθη Λαθήρα
Παιδίατρος
lathiraped@gmail.com

iatropedia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news