Όπως προειδοποίησε ο κ. Μλαντένοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Νόβα Τελεβίζιγια, «η επίδραση στη Βουλγαρία θα είναι τόσο δραστική που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εξελίξεις του 1996 (όταν σημειώθηκε η χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βουλγαρία την τελευταία εικοσαετία, με μαζική πτώχευση τραπεζών, υπερπληθωρισμό, που ΄εξαφάνισε΄ τις αποταμιεύσεις των πολιτών κ.λπ.)- και μάλιστα πολλαπλασιασμένη επί εκατό».
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της Βουλγαρίας Εμίλ Χάρσεφ (πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας) εξέφρασε σήμερα ανησυχία, ότι «μόνο τα δέκα από τα 44 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα με τη νέα δόση θα εισρεύσουν τελικά στην πραγματική οικονομία ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ΄κατευθυνθούν΄ στην αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών που σήκωσαν το κύριο βάρος του προηγούμενου ΄κουρέματος΄ του χρέους αλλά και, γενικότερα, για εξυπηρέτηση του χρέους στους ξένους πιστωτές».
Ο κ. Χάρσεφ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «εύκολος και γρήγορος δρόμος για διέξοδο από την κρίση δεν υπάρχει για μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως δείχνει, εξάλλου, η εμπειρία και της ίδιας της Βουλγαρίας που χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλές θυσίες για να ξεπεράσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα με περικοπές των δημοσίων εξόδων, ύφεση και σφίξιμο των ζωναριών του κόσμου».
Οι αποφάσεις για την Ελλλάδα κυριαρχούν, χθες και σήμερα, στην ειδησεογραφία των βουλγαρικών ΜΜΕ. «Έκοψαν άλλα 40 δισ. από το χρέος της Ελλάδας» και «Οι γείτονες θα πάρουν και τη σωτήρια δόση των 44 δισ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας» είναι οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας "Σταντάρτ". «Ύστερα από δραματικό παζάρι έσωσαν την Ελλάδα από την πτώχευση» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ της «Μόνιτορ» για τις εξελίξεις.
«Το βήμα- κλειδί, χάρη στο οποίο η Αθήνα θα λάβει την καινούργια δόση, είναι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους της χώρας. Οι δραστικές περικοπές δημιουργούν μαζική δυσφορία στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει αποφασισμένη να τις υλοποιήσει ως το τέλος επειδή γνωρίζει, ότι σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, η χώρα θα χρεοκοπήσει» σχολιάζει η εφημερίδα. «Όλα θα πάνε καλά, διαβεβαιώνει ο Αντώνης Σαμαράς» είναι ο τίτλος της «Πρέσα», που μαζί με πολλά άλλα βουλγαρικά ΜΜΕ, ενημερώνει για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι όλοι οι Έλληνες έδωσαν ενωμένοι τη μάχη για την απόφαση αυτή και πως για την Ελλάδα ξημερώνει νέα μέρα.
«ΕΕ και ΔΝΤ συνεννοήθηκαν για την Ελλάδα» και «Στοιχείο- κλειδί της συμφωνίας είναι η μείωση των επιτοκίων για το νότιο γείτονά μας» γράφει η «Ντούμα», «Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ παρέγραψαν 40 δισ. χρέους της Ελλάδας» και «Η χώρα θα πάρει και 43,7 δις για σταθεροποίηση των τραπεζών και του προϋπολογισμού» σημειώνει η «Καπιτάλ Daily». «Το χρέος της Ελλάδας θα ΄λιώσει΄ κατά 40 δισ. ευρώ ως το 2020» και «Οι πιστωτές συμφώνησαν νέα μέτρα για τη διάσωση της χώρας από την πτώχευση» τονίζει η «Σεγκά».
Το στίγμα των σχολίων δίνουν η συγκρατημένη αισιοδοξία και η ικανοποίηση για την «υπόσχεση για καλύτερο μέλλον των Ελλήνων και του συνόλου της ευρωζώνης» του Επιτρόπου Όλι Ρεν, αλλά και η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα ξαναμπήκε στην πορεία της διατήρησης του ελεγχόμενου όγκου του χρέους.
newsbomb
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου