Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι τα χρήματα που θα πάρει από την πώληση των δημόσιων επιχειρήσεων θα κατατίθενται άμεσα στον Δεσμευμένο Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Γι' αυτό το σκοπό, στο υπουργείο Οικονομικών και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν πατήσει γκάζι για να προωθηθούν άμεσα δέκα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να σταλεί παράλληλα ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι ιδανική περίπτωση για επενδύσεις.
Ειδικότερα, το ΤΑΠΙΕΔ θα ξεκινήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ -ήδη οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη- ενώ σειρά θα πάρουν η ΔΕΣΦΑ και τα Κρατικά Λαχεία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσει η πώληση του 90% των ΕΛΤΑ, και αμέσως μετά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει την πώληση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των Ελληνικών Πετρελαίων, την αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και φυσικά την παραχώρηση 10 μεγάλων λιμανιών σε ιδιώτες. Ειδικά για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προβλέπεται παραχώρησή τους ως το 2052 ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια ως το 2042. Παράλληλα θα προωθηθούν προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία όπως η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΔΙΕ.
Ο «μνημονιακός» στόχος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές να αποφέρουν ένα ποσό της τάξης των 2,55 δισ. ευρώ, αν και στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι το ποσό θα είναι υψηλότερο. Σε κάθε περίπτωση, λένε στο υπουργείο, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση καθώς τυχόν αστοχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα οδηγεί σε μέτρα για μείωση δαπανών. Το Μνημόνιο 3 είναι σαφές σε αυτό το σημείο πως κάθε απόκλιση από το στόχο για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα καλύπτεται με μείωση δαπανών κατά 50% της απόκλισης.
iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου