facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Στην επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η συμφωνία για το PSI

Θρίλερ διαβουλεύσεων για το PSI
Έντονος προβληματισμός ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Σταμάτησαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), για το ζήτημα του PSI μετά τη διάσταση απόψεων που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συνεχίζονται μόνο διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Ο κ. Νταλάρα έφυγε για το Παρίσι για διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε διάσταση απόψεων ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βάσει των όρων που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές, η οποία εκφράστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021καθώς και 10ετής περίοδος χάριτος.

H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στην απομείωση του χρέους - Private Sector Involvement, PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους» ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, που διήρκεσε από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής έως και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», όπως μετέδωσε το Reuters.

tovima.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news