facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:Σειρά τροπολογιών κατατέθηκαν από βουλευτές

Δεν περιελήφθη τελικώς στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η ρύθμιση που αφορούσε στην πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus, μετά τις αντιδράσεις για το χαμηλό τίμημα. Σειρά τροπολογιών κατατέθηκαν από βουλευτές και ορισμένες αντιμετωπίστηκαν θετικά από τους αρμόδιους υπουργούς.


Με νομοτεχνικές αλλαγές υπερψηφίστηκε κατά την δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο για τις επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογή.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων για την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus και του διακανονισμού των χρεών του δήμου Ζωγράφου, αλλά και η δέσμευση για ευνοϊκή αντιμετώπιση των τριών τροπολογιών που κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη επικεφαλής 40 και πλέον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφορούν:
  • στην επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο,
  • στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών που εισάγονται στη διαδικασία είσπραξης των εν λόγω οφειλών
  • και στην πλήρη εφαρμογή του συμψηφισμού τους με ενδεχόμενα χρέη του Δημοσίου προς τους οφειλέτες
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα προταθεί επισύναψη τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας με ευρύ αντικείμενο (σχολικοί σύμβουλοι, κινητικότητα εκπαιδευτικού προσωπικού, λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών).
Θα προταθούν παράλληλα τροπολογίες και ρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, την εξαίρεση σπανίων ειδικοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας από την εργασιακή εφεδρεία, τις ρυθμίσεις οφειλών στρατιωτικών νοσοκομείων και την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Οι τροπολογίες, οι προτάσεις, οι συναινέσεις και οι αντιθέσεις
Για την κάλυψη των δημοσιονομικών των ΟΤΑ, μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (άρθρο 2) και εξάμηνη παράταση στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε, αν και χαρακτήρισε «μπαλώματα» τις ρυθμίσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους ίδιους λόγους επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε, αν και εναντιώθηκε στον νέο τρόπο συγκρότησης των Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

Οι διευκολύνσεις για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο, με εκπτώσεις αντίστοιχες της σπουδής αποπληρωμής τους (άρθρο 3), συναντούν την συναίνεση της ΝΔ, αλλά και του ΛΑΟΣ, ο οποίος με τον εισηγητή του, Κώστα Κιλτίδη, ζήτησε ακόμα περισσότερες δόσεις και αύξηση των κλιμάκων από 6 σε 12.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο, θεωρώντας πως «πλήττει ευθέως τα συμφέροντα των συνεπών φορολογουμένων προς όφελος των οφειλετών του Δημοσίου και των φοροφυγάδων, αντιμετωπίζει με τα ίδια μέτρα τους μεγαλοφειλέτες με το μικρό ψιλικατζίδικο και δυσμενέστερα αυτούς που κάνουν ήδη χρήση της προηγούμενης ρύθμισης για εξόφληση με δόσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε και στην εισαγωγή ιδιωτών σε ρόλο «ενημέρωσης οφειλετών».

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε στην ομιλία της και η Λούκα Κατσέλη, προτείνοντας τροπολογία για επέκταση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου και «σε όσους πληρώνουν, στους συνεπείς».

«Κατατέθηκαν προτάσεις που θα μελετηθούν» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Για την ενδεχόμενη άσκηση καταχρηστικής εξουσίας από τις ιδιωτικές εταιρείες ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου αντέταξε ότι «βρίσκουμε απίστευτα πράγματα στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων που μεγαλώνουν» και πως «ο κρατικός μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση - έχουμε κάνει πάρα πολλά, αλλά δεν επαρκούν». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης διευκρίνισε αργότερα πως η κυβέρνηση, είτε θα αποδεχθεί την τροπολογία Κατσέλη, είτε θα φέρει δική της μέχρι τα τέλη του μήνα.

Όσο για την πρόταση χορήγησης προσωρινού αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών προς το Δημόσιο μικρότερων εκείνων του Δημοσίου προς τον οφειλέτη, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως έχει ήδη συγκληθεί Επιτροπή για την κατάστρωση ενός απολύτως διαφανούς συστήματος επιστροφής των φόρων - αλλά σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο της τροπολογίας της κ. Κατσέλη θα υιοθετηθεί με άλλη διατύπωση, καθώς «η συγκεκριμένη περικλείει κινδύνους».

Σημειώνεται εξάλλου, η παρατήρηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Νάσου Αλευρά, στο άρθρο 22 που αφορά την ποινική δίωξη όσων οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ. «Με την διατύπωση θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος νομικός φόρτος στα δικαστήρια, τα οποία δεν θα μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος» εκτίμησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

«Στο άρθρο 22 συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να βρεθεί φόρμουλα μέχρι την Τετάρτη» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η μείωση του φόρου στα μερίσματα που δεσπόζει στο άρθρο 4, συνάντησε την συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, δια του Κωστή Χατζηδάκη, διαπίστωσε πως «η κυβέρνηση έρχεται προς την κατεύθυνση των προτάσεων της ΝΔ για αυτοτελή φορολόγηση».
«Εμείς λέμε πως είναι ντροπή η ρύθμιση να φορολογεί τον πάμπλουτο εισοδηματία, το ίδιο με κάποιον που τσοντάρει στο εισόδημά του με λίγες μετοχές» αντέτεινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσαν η Λούκα Κατσέλη και ο Μανώλης Στρατάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «η διάταξη μοιάζει να θέλει να χαρίσει κάτι σε κάποιους». «Όταν είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος για συναινετικό φορολογικό νομοσχέδιο, ποια η ανάγκη επίσπευσης μιας τέτοιας διάταξης;» αναρωτήθηκε ο Κώστας Γείτονας.
Διαφωνία εξέφρασαν οι παραπάνω βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Χρ. Μαγκούφης, για την δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό Οικονομικών, να αποφασίζει για την διάρθρωση των Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας, χωρίς να θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια.

Για το άρθρο 5 που αφορά τις οδικές μεταφορές και το άμεσο άνοιγμα της αγοράς, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ υπερψήφισαν, κρίνοντας πως οι ρυθμίσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Οι πραγματικότητες της οικονομίας και της αγοράς, καθώς και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, κατέστησαν αναγκαία τη ρύθμιση» παρατήρησε ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Για το άρθρο 6 που προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης διατοπικών δικηγορικών γραφείων, ή περιφερειακών παραρτημάτων κεντρικών δικηγορικών επιχειρήσεων, η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ διαφώνησαν. Ενάντιος στη ρύθμιση υπήρξε ο Χρ. Μαγκούφης (ΠΑΣΟΚ).

Για την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις, (άρθρο 7), η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, καθώς δεν διακρίνει την σκοπιμότητα της ρύθμισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, όπως και στα επόμενα υπόλοιπα άρθρα.

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν το άρθρο 8 για την προσωρινή άδεια λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, μέχρι την αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεόρασης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, η οποία παρέπεμψε και σε σχετικές διορθωτικές προτάσεις, που έχει καταθέσει ο βουλευτής της, Σίμος Κεδίκογλου.

Την επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε το άρθρο 9 για την συμπλήρωση του Κανονισμού Προμηθειών του Δημοσίου, το οποίο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης το άρθρο 10 για το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και το άρθρο 15 για τοΓενικό Εμπορικό Μητρώο.

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς σχετικά με τον τρόπο σύστασης των κλιμακίων ελέγχου των λαϊκών αγορών(άρθρο 12), θεωρώντας πως με την πρόβλεψη για ξεχωριστά κλιμάκια εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες, προκαλείται σύγχυση και γραφειοκρατία. Για τον ίδιο λόγο επιφυλάχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). Αντίστοιχες υπήρξαν οι παρατηρήσεις και για το άρθρο 14 που αφορά τον τρόπο έκδοσης των αδειών.

Η διάταξη του άρθρου 13 που φιλοδοξεί να λύσει νομοθετικά προβλήματα κατά την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που παραβιάζουν την νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, συνάντησε την άρνηση της ΝΔ που αντιπρότεινε «αντιμετώπιση του προβλήματος του ελέγχου των συναλλαγών αυτών επί της ουσίας» - καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε την ρύθμιση, «τσιρότο πάνω σε ένα μεγάλο ρήγμα στα ύφαλα του πλοίου», δεδομένου πως για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι επιφορτισμένος ένας υπάλληλος.

«Χωρίς την ρύθμιση αυτή, θα τίθεται σε αμφισβήτηση το οποιοδήποτε πρόστιμο» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.
Ο ίδιος εισήγαγε τροποποίηση στο άρθρο 14 σύμφωνα με την οποία, άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες «ή υπό απεξάρτηση», δικαιούνται άδειες υπαιθρίου εμπορίου μέχρι ποσοστού 5%.

Η κατάργηση του ΕΟΜΜΕΧ και των θυγατρικών του (άρθρο 17), προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στην Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, έφερε τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία το προσωπικό του ΕΟΜΜΕΧ δεν θα απολυθεί, αλλά, είτε θα μεταφερθεί στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ, (το προσωπικό ΠΕ και ΤΕ), είτε θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Το προσωπικό που θα κριθεί ως πλεονάζον στην ΕΤΕΑΝ, θα μεταφερθεί σε άλλους φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σημειώνονται τέλος, οι αντιδράσεις για την ρύθμιση του άρθρου 28, σύμφωνα με την οποία, εάν λυθεί η σύμβαση εκμετάλλευσης ακινήτου που ανήκει σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ο φορέας είναι δυνατόν να παρατείνει την σύμβαση αμισθί για ένα χρόνο, προκειμένου να διατηρηθεί η μισθωτική και επιχειρηματική αξία του ακινήτου και οι θέσεις εργασίας της λειτουργούσας επιχείρησης.

Κάνοντας την διαπίστωση πως το άρθρο 28 φωτογραφίζει το ξενοδοχείο «Macedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «σκανδαλώδη διάταξη», ο Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να υπάρξουν κριτήρια προστασίας της περιουσίας των Ταμείων από την κατάχρηση, ενώ και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς δήλωσε πως εισηγείται τη ρύθμιση «εκ καθήκοντος»:

«Η Βουλή θα ψηφίσει με καλή πίστη, χωρίς όμως να ξέρει στο μέλλον τι εγκυμονείται» παρατήρησε ο κ. Αλευράς, ενώ και ο Ανδρέας Μακρυπίδης πρότεινε μείωση της επιμήκυνσης της σύμβασης στους έξι μήνες, «προκειμένου να περιοριστεί η επιχειρηματολογία που ακούστηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στόχος μας είναι να μην απαξιωθεί, όχι μόνον το Μακεδονία Παλλάς, αλλά και άλλες επιχειρήσεις» απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης. «Μία επιχείρηση πάει για χρεοκοπία και δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της. Αλλού γίνονται επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλού γίνονται απολύσεις. Πολλές φορές ζητείται η λύση της σύμβασης και πριν την ώρα της» σημείωσε.

-»Πίσω όμως από τον όποιον υπουργό, μια διοίκηση θα μπορεί να έρθει και να πει, «ας κάνω χρήση σ' αυτήν την ωραία διαταξούλα!» αντέτεινε ο κ.Αλευράς.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη.


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news