facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τις θερμές ευχές μας σε όλους και όλες. 

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! 

Το άγιο Φως ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Οι αλλαγές σε ΦΠΑ και πόθεν έσχες

Το ενδεχόμενο καθιέρωσης δύο συντελεστών ΦΠΑ, 13% και 19%, από τον Μάρτιο του 2012 εξετάζουν στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «ζεσταθεί» η αγορά που έχει πληγεί από τις περικοπές στους μισθούς και στις απανωτές αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Την αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή και με το οποίο επέρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Μεταξύ αυτών είναι η αυτοτελής φορολόγηση έως 20% των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και τις ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις και η καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για όλους τους πολίτες.

Ειδικά για το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του διαθέσιμου δηλωμένου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού θα γίνεται επί τη βάσει, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διάφορων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για όσους αποκτούν έσοδα από ατομικές επιχειρήσεις, εξετάζεται η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα κέρδη.
Ενώ, επί τάπητος είναι και η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης και στα εισοδήματα από ακίνητα.

Ως προς τον ΦΠΑ η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του χαμηλού κλιμακίου του φόρου 6,5% (σ.σ.: στον οποίο υπάγονται εφημερίδες, περιοδικά, κινηματογράφοι, θέατρα) αλλά και του μειωμένου κατά 30% συντελεστή που ισχύει σε ορισμένα «ακριβά» νησιά του Αιγαίου. Οπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.ά.

Ετσι θα μείνουν μόνο δύο συντελεστές. Ο υψηλός, που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί έως και 4 μονάδες σε 19% από 23% που είναι σήμερα, και ο μειωμένος 13%, που θα παραμείνει αμετάβλητος - το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχεται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα περισσότερα είδη διατροφής.

Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18%, ωστόσο επίσης απορρίφθηκε, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Η μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 19% από το 2012 αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση των τιμών σε μια σειρά από αγαθά που επιβαρύνονται με αυτόν τον συντελεστή. Οπως καύσιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης, αλκοολούχα ποτά, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά αυτοκινήτου κ.ά.

Στον ίδιο συντελεστή θα βρεθεί και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος από φέτος τον Σεπτέμβριο δέχτηκε το «χτύπημα» της αύξησης του φόρου από το 13% στο 23%.


Μ. Χριστοδούλου dimokratianews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news