Τα τελευταία δεδομένα σοκάρουν, με την προσβολή των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι να έχει ξεπεράσει κάθε όριο εφησυχασμού.
Περισσότεροι από 150 φοίνικες έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι εντός της περιμέτρου της παραλιακής ζώνης, μέσα στο δάσος, αλλά και σε σημεία κοντά στο πάρκινγκ. Και σήμερα έγιναν διασωστικές παρεμβάσεις από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, με επικεφαλής τον δασάρχη, Μανώλη Κουδουμά.
Φοίνικες που διαπιστώθηκε, ότι μπορούν να σωθούν εμποτίστηκαν με ειδικό εντομοκτόνο, ενώ όσοι ήταν κατεστραμμένοι από το σκαθάρι κόπηκαν για να μεταφερθούν σε σημείο να καούν και να θαφτούν. Διαπιστώθηκε, ότι μέσα στους ξερούς κορμούς υπήρχαν ζωντανά σκαθάρια.
Την προσπάθεια της διεύθυνσης δασών επικουρεί ο Δήμος Σητείας με ειδικό καλαθοφόρο όχημα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Παρά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Σητείας την προηγούμενη Πέμπτη, παρουσία του Δημάρχου, Γιώργου Ζερβάκη του Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Ανδρουλάκη στελεχών της αυτοδιοίκησης, του Δασάρχη, Μανώλη Κουδουμά του ηγούμενου της μονής, Τοπλού Αμβρόσιου, οι οποίες διαδικασίες για μια ουσιαστική καταπολέμηση του σκαθαριού καθυστερούν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δασάρχης, Μανώλης Κουδουμάς δήλωσε: «Καθημερινά βρίσκουμε προσβεβλημένους φοίνικες χρειάζεται άμεσα να γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να παρέμβουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οργανωμένα, πριν ανοίξει ο καιρός. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατέληξε.
Η διεύθυνση Δασών Λασιθίου θα συνεχίσει την καταπολέμηση του σκαθαριού και το επόμενο διάστημα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση προβληματισμό προκαλεί η “εκκωφαντική απουσία της επιθεώρησης δασών Κρήτης, η οποία παρ’ ότι είχε προσκληθεί, δεν πήγε κάνεις στην σύσκεψη για το Βάι που πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ή τουλάχιστον δεν ανακοίνωσε δράσεις προκειμένου να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες για τη διάσωση του Βάι. Απαραίτητη κρίνεται η άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκτιμηθεί το εύρος της προσβολής, να αναληφθεί η ευθύνη της όποιας παρέμβασης αλλά και των αποτελεσμάτων αυτής. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι το μοναδικό αρχαίο φοινικόδασος του είδους Θεοφράστου στην Ευρώπη απειλείται και χρειάζεται τη βοήθεια του ανθρώπου για να συνεχίσει να υπάρχει”.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου