Στόχος του προγράμματος με τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και του ίδιου του καρκίνου, με την προοπτική ίασης όταν ανιχνευτεί σε αρχικά στάδια.
Οι πολίτες που λαμβάνουν το SMS μπορούν να προμηθευτούν το self test και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η διαδικασία τερματίζεται.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, δημιουργείται αυτόματα κωδικός για δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα εκδώσει παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση, αν χρειαστεί.
Προμήθεια του self test από συγκεκριμένα φαρμακεία
Οι δικαιούχοι
μπορούν να προμηθεύονται τα self test από συγκεκριμένα φαρμακεία του
προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία
και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.
«Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμά να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους αλλά που αν τον προλάβεις στην αρχή θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει την ζωή», έγραψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο «Χ».
Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμά να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους αλλά που αν τον προλάβεις στην αρχή θεραπεύεται.… pic.twitter.com/5eEunD92LM
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) October 11, 2024
Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία.
Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.
Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί
μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα
από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους
αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.
Σύμφωνα με τις
ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο
σε ασυμπτωματικά άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή
Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
Όλοι οι πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, και επίσης:
Δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου.
Δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου.
Δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς.
Δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση.
Δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.
Ο δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το πρόγραμμα τερματίζεται.
Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται παραπεμπτικό για δωρεάν κολονοσκόπηση.
Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομεία και όχι σε διαγνωστικά κέντρα όπου επίσης πραγματοποιούνται κολονοσκοπήσεις.
Αν κάποιος απευθυνθεί σε διαγνωστικό κέντρο και έχει ευρήματα, θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία της κολονοσκόπησης για την αφαίρεσή τους σε νοσοκομείο.
Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.
Από την πλευρά του, ο κ. Δαγρές σχολίασε στο iatronet.gr τα εξής:
"Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για τη συμμετοχή των πολιτών στην προληπτική δράση είναι λίγο πρόωρες. Ο λόγος είναι τεχνικός, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα που απαιτείται, ενώ δεν έχουν λάβει όλα έγκριση από την ΗΔΙΚΑ όλα τα φαρμακεία που έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία.
Ο υπουργός καλεί τους πολίτες να σπεύσουν, αλλά τα φαρμακεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, όχι με δική τους υπαιτιότητα".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου