facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ηράκλειο: Μηνύσεις και συλλήψεις για τις κοπές δέντρων

Σε μέγα ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση της κοπής επικίνδυνων, όπως έχουν χαρακτηριστεί από τη δημοτική αρχή, δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο.

Χθες, μετά την υλοτόμηση 5 μεγάλων δέντρων στην περιοχή του Μασταμπά, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, υπεβλήθη μήνυση από πολίτες οι οποίοι αντιδρούν, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής ότι έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί για 2η φορά μέσα σε πέντε ημέρες, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας  Νίκος Γιαλιτάκης μαζί με την γενική γραμματέα του δήμου Μαρία Σκραφνάκη οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Ηρακλείου, ενώ οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι τις απογευματινές ώρες.

Τις προηγούμενες ημέρες, συνεργεία του δήμου προχώρησαν σε κοπές και άλλων δέντρων μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στο ύψος του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος του  τα οποία έχουν χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας από την διεπιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε για αυτόν τον σκοπό.

Η δικηγόρος των αντιδρώντων πολιτών, Αθανασία Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι η υλοτόμηση των δέντρων είναι παράνομη, καθώς μετά την προσφυγή που έγινε στην Δικαιοσύνη, έχουν εκδοθεί από το 2023, ασφαλιστικά μέτρα που έχουν μπλοκάρει τις κοπές στις οποίες προχωρεί ο δήμος. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή, δια στόματος του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Γιαλιτάκη, αναφέρει ότι η κοπή των δέντρων είναι νόμιμη. Υπάρχει ότι επισημαίνει γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν πλέον ισχύ, αφού οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν προχώρησαν σε κύρια αγωγή για το ζήτημα.

Οι δημότες προχώρησαν στην κατάθεση και νέων ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία συζητούνται σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου με τα οποία επιδιώκουν να σταματήσουν τις μαζικές κοπές δέντρων στην πόλη. Συγκεκριμένα κατέθεσαν αίτημα ερμηνείας της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που τους δικαιώνει και αμφισβητείται από τη δημοτική αρχή.

«Ενεργούμε με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα»

Με αφορμή τη νέα μήνυση που κατατέθηκε από πολίτες η οποία στρέφεται και εναντίον του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για μια μικρή ομάδα πολιτών που αντιδρά στην απομάκρυνση των επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια και υπεραμύνεται των ενεργειών από την πλευρά του δήμου.

Ηράκλειο: Μηνύσεις και συλλήψεις για τις κοπές δέντρων

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ενεργούμε με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων.

Είναι γνωστό ότι πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε το πράσινο στο Ηράκλειο. Γι’ αυτό και έχουμε δεσμευτεί ότι για κάθε μια απομάκρυνση δέντρου θα έχουμε τέσσερις νέες φυτεύσεις, όπως και αντικατάστασή τους στο ίδιο σημείο όπου αυτό είναι εφικτό. Γι’ αυτό και φροντίσαμε να δημιουργήσουμε Κανονιστική Πράξη για τις τομές των δρόμων, λαμβάνοντας μέριμνα για την προστασία των ριζικών συστημάτων των δέντρων.

Ενεργούμε, όπως έχουμε από τον Νόμο την υποχρέωση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική άποψη, με στόχο να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών από πτώσεις άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων.

Κανέναν μας δεν ικανοποιεί η κοπή ενός δέντρου. Αλλά με την ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να ρισκάρουμε.».

ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news