Όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή (30.8.24), η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης, λόγω των νεκρών ψαριών στον Βόλο, στις ακτές: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών, Αμαρυλλίς.
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών με τις εικόνες να είναι σοκαριστικές.
Επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στήθηκε σήμερα το πρωί στον Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Επί τόπου επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στο χείμαρρο.
Υπενθυμίζεται ότι οι απίστευτες εικόνες με τα νεκρά ψάρια έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελία των πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι έγινε ή τι δεν έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμά και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.
Στο μεταξύ στο αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο χειριστής του μηχανήματος ο οποίος έθαβε τα νεκρά ψάρια στο Βόλο αντί να τα κάψει, μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος.
Καμπανάκι χτυπά ο Χρήστος Τακλής θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
Τα νεκρά ψάρια αν συνεχίσουν να βρίσκονται στον Παγασητικό ενδέχεται να αποτελέσουν τροφή για θηρευτές της θάλασσας, ανάμεσά τους ακόμα και καρχαρίες και επέστησε την προσοχή των ανθρώπων που κολυμπούν, για να μη συμβεί ατύχημα! Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 160 τόνοι νεκρών ψαριών.
Σύμφωνα με όσα είπε, το θέμα είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους που μπορεί να μπουν στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο, αν πέσει σε ένα τέτοιο «τσιμπούσι».
«Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.
«Στον Παγασητικό έχουμε δει αλεπούδες, λευκό και γαλάζιο καρχαρία, μάκο, οπότε και τα μεγάλα είδη μπορούν να μπουν όχι μόνο σκυλόψαρα, γαλέοι και άλλα καρχαριοειδή», σχολίασε.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου