Στην περιοχή όπου κινείται, εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, βρίσκονται η τουρκική κορβέτα «Bozcaada» και η πυραυλάκατος του Π.Ν. «Γρηγορόπουλος».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει αρμοδίως τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri» για λογαριασμό της εταιρείας Elettra Tlc SpA. Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκρίνει το σχετικό αίτημα στις 18 Απριλίου, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες είχε λάβει η Ρώμη προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Αλλωστε, φαίνεται από τις NAVTEX που έχουν εκδοθεί τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις τουρκικές υπηρεσίες ότι οι Ιταλοί ήθελαν να αποφύγουν καθυστερήσεις στο έργο. Ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. είχε εκδώσει προ ημερών NAVTEX με το πρόγραμμα εργασιών πόντισης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από το «Teliri» για την περίοδο μεταξύ 29 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική δραστηριότητα στα ελληνικά νερά (θα συνεχιστεί προς την Ιταλία προς το τέλος του μηνός).
Εν τω μεταξύ, χθες, για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση του Economist. «Πραγματικά αισθάνομαι ότι η υπηρεσία στην πατρίδα είναι να μπορούμε να συζητούμε με τους γείτονές μας. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Το ξέρουμε. Δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να έχουμε και είναι αν θέλετε και ένα χρέος που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε να μπορούμε να συζητούμε, να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις, να δημιουργούμε ένα δρόμο διαλόγου, διπλωματίας, δημοκρατίας. Και αυτό πράττουμε, βήμα βήμα, χωρίς να έχουμε κάποιες υπερβολικές αξιώσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης.
kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου