Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Γκανάς σημείωσε: «Στη Λάρισα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο το έχουμε χαρτογραφήσει και έχει ένα μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει έναν σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, μπορεί και 6,2 ρίχτερ. Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα, που συνεχίζουν ανατολικά προς Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και βορειότερα προς τη Ροδιά, τα οποία θέλουν προσοχή».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να χαρτογραφηθεί το ρήγμα της Λάρισας αλλά και να βρεθούν δεδομένα για το πότε έγινε ο τελευταίος σεισμός στην περιοχή: «Μπορεί να έχει γίνει πριν από 2.000 χρόνια, που αυτό σημαίνει ότι το ρήγμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου και άρα είναι ώριμο ή μπορεί να έχει γίνει και νωρίτερα, γιατί δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα. Οπότε δεν έχουμε δεδομένα, για να χαρακτηρίσουμε πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τα ρήγματα που είναι ανατολικότερα προς τον Πλατύκαμπο και βορειότερα, όπως στο Ασμάκι και στο Ελευθέριο. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά στο πεδίο, για να μπορέσουμε να τα χαρακτηρίσουμε για την επικινδυνότητά τους».
Μάλιστα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να δίνονται άδειες για δεκαώροφες οικοδομές στη συγκεκριμένη περιοχή: «Το θεωρώ εγκληματικό όχι μόνο για τη Λάρισα αλλά και για τον Βόλο και όλες τις Θεσσαλικές πόλεις. Οι δικές μας οι πόλεις είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά και θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να στοιβάζονται πολυώροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου».
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου