facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Τέλος επιτηδεύματος για τελευταία φορά: Για ποιους καταργείται το 2025

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ανακοίνωσε την πρόωρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Για τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται, για το φορολογικό έτος του 2023, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% από 650 ευρώ σε 325 ευρώ.

Για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από 600 ευρώ που ήταν στα 300 ευρώ.

Το 2025 δεν θα πληρωθεί καθόλου το τέλος επιτηδεύματος από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που το 2023 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να το πληρώνουν κανονικά, με στόχο το 2027 να καταργηθεί και για αυτούς.

Σήμερα από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται:

  • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα 2 εκατ. ευρώ, οποίοι αύξησαν, για το 2023, τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός αν θεωρούνται τουριστικοί τόποι.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησης τους.
  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Αγρότες κανονικού καθεστώτος-παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
  • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
  • Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή μέχρι και το 2024 .

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε και το πακέτο μέτρων για το επόμενο έτος όπου θα ανέρχεται στα 870 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά μεγαλύτερο από όσο είχε υπολογιστεί στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2025.

Που οφείλεται η αύξηση του ποσού
  • Λόγω της νωρίτερης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (αρχικά είχε υπολογιστεί να καταργηθεί σταδιακά σε τρία χρόνια) που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.
  • Της μονιμοποίησης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.
  • Της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα και το 2025 (κόστος 20 εκατ. ευρώ).
  • Της αύξησης κατά 15 εκατ. ευρώ του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Τα πρόσθετα μέτρα θα καλυφθούν από την αύξηση των δημοσίων εσόδων και οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news