Τα στοιχεία τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν εντός των επομένων ημερών για τον Οκτώβριο δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης συνολικού ύψους 2,495 δισ. ευρώ, σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με την ελάχιστη τιμή που είχαν φτάσει τον Δεκέμβριο του 2020 (1,228 δισ.ευρώ).
Είναι σαφώς υποπολλαπλάσια από τα 4,696 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2015 αλλά απέχουν πολύ από το στόχο για μηδενισμό τους -ακόμα και σε όρους καθαρών υποχρεώσεων- που έχει αναλάβει η χώρα τόσο τα μνημονιακά χρόνια όσο και μεταμνημονιακά. Μάλιστα, αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που ανέρχονται σε 775 εκατ. ευρώ (ήταν 1,283 δισ. ευρώ το 2015 και υποχώρησαν έως και τα 506 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018), το συνολικό «φέσι» στην αγορά φτάνει τα 3,270 δισ. ευρώ.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως μεγάλος ασθενής παραμένουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να έχουν κάνει άλμα στα 1,403 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές είχαν υποχωρήσει ακόμα και στα 294 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες ρωτήθηκαν σχετικά, παραπέμπουν σε όσα αναγράφονται στον προϋπολογισμό του 2024 που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή δείχνοντας ως βασικούς υπαίτιους τις καθυστερήσεις συμψηφισμών με rebate και clawback.
Πράγματι, ο προϋπολογισμός του 2024 στον οποίο αποτυπώνονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατά την κατάθεσή του τον Νοέμβριο και αφορούν τον Σεπτέμβριο αναφέρει ότι «οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους παρουσίασαν αυξητική τάση, ωστόσο αποκλιμακώθηκαν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο 2023 να διαμορφωθούν στο ύψος των 2.376 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα και ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους. Οι ανωτέρω οφειλές περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 989 εκατ. ευρώ, που ακόμα δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιρουμένων των ανωτέρω υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 1.387 εκατ. ευρώ».
Αν ανατρέξει κανείς στον προϋπολογισμό του 2023, θα διαπιστώσει πανομοιότυπες διατυπώσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά «για τα νοσοκομεία αν και παρατηρείται σε ονομαστικούς όρους ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1.255 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών περιλαμβάνει ποσά clawback και rebate που δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων τον Σεπτέμβριο 2022, εκτιμώνται σε 319 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τον συμψηφισμό clawback και rebate, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Γενικής Κυβέρνησης υπολογίζονται για τον Σεπτέμβριο 2022 στο ύψος των 1.108 εκατ. ευρώ.»
Ακόμα κι έτσι λοιπόν, προκύπτει αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου της τάξεως των 307 εκατ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου