«Ένα πράσινο κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου» είπε.
Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στην ΕΡΤ:
Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ανέφερε:
«Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο δικό μου μυαλό και στη δική μου πολιτική κουλτούρα (…) Εγώ υπηρετώ αυτή την υπόθεση της πολιτικής, της κλιματικής πολιτικής, αν θέλετε, τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε. Όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, έχουμε την ευθύνη απέναντι και στους συνανθρώπους μας, τους συγγενείς μας, τους οικείους μας και εν πάση περιπτώσει απέναντι στη συνείδησή μας. Να είστε βέβαιος, έχω και άλλα πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω. Όμως κάνω αυτό τα τελευταία αρκετά χρόνια ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως αιρετός στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον»
Ενώ πρόσθεσε:
«Βλέπω ένα πολιτικό κενό, βλέπω σίγουρα μια αναδιάταξη του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, ας το πούμε έτσι, αναγκαία, απαραίτητη, δύσκολη, στην οποία πιστεύω ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν οι σαφείς ιδεολογικές βάσεις, οι σαφείς προσεγγίσεις και πάνω σ’ αυτή την καινούργια σαφήνεια, ειλικρίνεια και στον αγώνα να συνδεθούν ξανά μετά τις ευρωεκλογές.
Πιστεύω ότι στην Ελλάδα η έλλειψη ενός αποτελεσματικού και ικανού και στιβαρού κλιματικού λόγου, κλιματικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι το κλίμα. Γιατί, πολλές φορές λένε ότι η οικολογία έχει σκοπό να σώσει τον πλανήτη, να σώσει τα ζώα κλπ. Δεν είναι το πρόβλημά μας να σώσουμε τον πλανήτη. Τον πλανήτη ούτε μπορούμε να τον σώσουμε, ούτε μπορούμε να τον καταστρέψουμε. Αυτό που έχουμε νομίζω καταλάβει όλοι πλέον και φέτος το καλοκαίρι είναι ότι οι άνθρωποι έχουν το πρόβλημα. Οι κοινωνίες μας έχουν το πρόβλημα, οι οικονομίες μας έχουν το πρόβλημα. Και είδαμε και με εκκωφαντικό τρόπο που δυστυχώς θα γίνεται όλο και πιο εκκωφαντικός, ότι κινδυνεύουν και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί».
Για το «ποιοι χωρούν» σε έναν νέο τέτοιο χώρο, σημείωσε:
«Η βασική πολιτική άποψη του ενός τέτοιου χώρου είναι ότι κανείς δεν περισσεύει, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε μια συνολική απειλή και θα πρέπει να βρούμε τρόπους ούτως ώστε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις αυτές, ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε τις ζωές, να προστατεύσουμε τον κόσμο, να προστατεύσουμε τις περιουσίες και να προστατεύσουμε και τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Που είδαμε πόσο γρήγορα φάνηκε εύθραυστη στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Έβρου. Είδαμε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό να αμφισβητεί την εγκυρότητα των επιστημονικών δεδομένων, είτε αυτοί είναι οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι η άποψη του αρχαιότερου επιστημονικού οργανισμού στη σύγχρονη ιστορία του Αστεροσκοπείου.
Για το ενδεχόμενο προσχώρησής του στο κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε μεταξύ άλλων:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχω στα χέρια μου πολλούς φακέλους που διαχειρίζομαι και προχωρούν προς την ολοκλήρωση του, καθώς πάμε στο τέλος της θητείας και πρέπει να κλείσουμε την τεράστια πολιτική καινοτομία που είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (…)
Η Αριστερά και οι Πράσινοι είναι στο Ευρωκοινοβούλιο μια πολύ στιβαρή συμμαχία, με λίγες διαφορές, ορισμένα σημειακά σημεία. Γιατί νομίζω ότι η ουσία της πράσινης μετάβασης, της δίκαιης μετάβασης, η ουσία δηλαδή του να γίνει αυτή η μετάβαση χωρίς να την πληρώσουν οι ασθενέστεροι, προστατεύοντας τους ασθενέστερους, προϋποθέτει μια αναχώρηση από το κυρίαρχο μοντέλο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, το οποίο είναι αυτό που πιστεύει ότι η αγορά είναι εκείνη που θα πρέπει να καθορίσει τις τύχες μας και η πολιτική εκείνη που θα πρέπει να μείνει στο παρασκήνιο. Είναι αυτό το μοντέλο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ζούμε. Η κρίση η οικονομική, που ζούμε, που ζήσαμε, η κρίση δημοκρατίας που ζούμε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη προσφάτως και στη χώρα μας, η κρίση της ειρήνης, η κλιματική κρίση, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».
«Ένα “πράσινο” κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όπως όλοι στο χώρο που είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την Προοδευτική Συμμαχία, προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο χώρος που τους χωράει, που τους εκφράζει (…)
Επαναλαμβάνω και ελπίζω να μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω στη δημιουργία ενός αυτόνομου, ξεκάθαρου πολιτικού πόλου έκφρασης αυτής της συγκεκριμένης».
Για το αν θα μπορέσει να βρει ανθρώπους οι οποίοι θα συμπαραταχθούν σε ένα νέο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα, ανέφερε:
«Ναι, νομίζω. Οι νέοι άνθρωποι έχουν αίσθηση. Έχουν μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, βλέπουν το μέλλον τους με μια ζωηρότητα. Και εδώ πρέπει να έρθει μια γενιά η οποία έχει την ευθύνη, φέρει την ευθύνη γενιά της μεταπολίτευσης και να τους δώσει τα εργαλεία για να μπορέσουν να παλέψουν, να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουν.
Υπάρχει ακόμα χώρος για ελπίδα. Υπάρχει. Έχουμε σήμερα όλες τις τεχνολογίες, όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την παράλογη πολιτική, η οποία μας έχει φέρει σε αυτή την κρίση (…)».
Ενώ πρόσθεσε:
«Ώρα είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα. Και αυτό είναι κάτι που οι νέοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν και χρειάζεται από εμάς τους παλαιότερους που έχουμε την ευθύνη να τους δώσουμε τη δυνατότητα, τα εργαλεία να μπορέσουν να ξαναμπούν στην πολιτική. Και όταν λέμε αλλάξουμε το σύστημα, εννοούμε στην πραγματικότητα να αλλάξουμε το σύστημα της μεταπολίτευσης.
Έκανε γνωτό ότι έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει ότι αυτό το αφήγημα, είναι κάτι που το έχει αναγνωρίσει».
Για το αν του ζήτησε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει τη «μάχη» μέσα από το κόμμα, είπε: «Όχι, δεν ήταν αυτή τη συζήτηση που κάναμε. Εγώ εξακολουθώ να βρίσκομαι στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να περιχαρακώνεται μέσα στην περιδίνηση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημιουργεί μεγάλη στεναχώρια».
Για τις συναντήσεις Τσίπρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, είπε: «Δεν μπορώ εγώ να πω τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο Τσίπρας. Χαίρομαι όμως που το κάνει τώρα. Ελπίζω να έχει αποτέλεσμα. Ελπίζω να έχει επιτυχία. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με το γιατί οδηγήθηκε στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:
«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Έχοντας δει την Κεντρική Επιτροπή, έχοντας δει την προσέγγιση προς μία αρχηγοκεντρική και σχεδόν αυταρχική ηγετική κατεύθυνση, γνωρίζοντας ήδη και βεβαίως τις απόψεις της ηγετικής ομάδας, όπως σχηματίζεται μία περιφρόνηση στα όργανα και γενικά όλη αυτή η προσέγγιση, δε νομίζω ότι θα μας πάει μπροστά (…)»
Στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε σχετικά:
«Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγην, με τον τρόπο για τον οποίον είχα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και των πολιτών και να συνεχίσω να εκτελώ αυτή την αποστολή, για την ενίσχυση της κλιματικής δράσης και της επίτευξης των στόχων των Παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως στο Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωράνε. Χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις αυτής της απόφασης, τις οποίες νομίζω ότι θα μπορέσω να τις υπηρετήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής».
Για την -όπως απακάλεσε ο ίδιος- «θυελλώδη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής» του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε: «Εγώ δεν είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ως ευρωβουλευτής έχω δικαίωμα να παρευρίσκομαι. Έχω δικαίωμα να παίρνω το λόγο. Όμως όταν έχουμε μια τόσο σοβαρή, τόσο κρίσιμη, τόσο σημαντική συνεδρίαση, στην οποία καθυστερούμε να αρχίσουμε δύο ώρες, στις δύο ώρες έφυγα. Με συγχωρείτε, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε εκείνη την ώρα (…) Θα μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα και να μην ήταν τόσο απαραίτητη, η περιοδεία από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και εν τέλει τα παϊδάκια με τους γραμματείς.
Και να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία, να σεβόμαστε θεσμούς, να σεβόμαστε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για αυτόν τον χώρο επί δεκαετίες και να υπάρχει μια άλλη, ας το πούμε, προσέγγιση και συμπεριφορά. Εγώ βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Μετά από την πολύ τιμητική για μένα πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μιλήσω για τους παγκόσμιους στόχους, να μιλήσω για την κλιματική δράση. Ένα θέμα που τότε ακόμα δεν ήταν. Δεν είχαμε αντιληφθεί την πολιτική του διάσταση, την κρίσιμη πολιτική του διάσταση και εν συνεχεία να το υπηρετήσω στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό θα πρέπει να κάνω τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς είδαμε και προχθές ότι στη νέα διάταξη, αν θέλετε, του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ, 27 δεξαμενές σκέψεις στις οποίες δεν χωράει η λέξη κλίμα κλιματική κρίση, ενεργειακή δημοκρατία, δίκαιη μετάβαση, παρά μόνο μια πολύ παρωχημένη αντίληψη για τη φιλοζωία, που τώρα πλέον λέγεται “δικαιώματα των ζώων” και βιοποικιλότητα.
(…) Εγώ συνάντησα ένα κόμμα το οποίο προσπαθούσε να βρει ένα νέο βηματισμό, όχι πάντοτε και σίγουρα όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα, με την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε όλοι. Και γι’ αυτό φέρνουμε όλοι ευθύνες. Σίγουρα ο επικεφαλής περισσότερο από όλους, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση που άνοιξε προεκλογικά, στις εσωκομματικές εκλογές και συνεχίζεται και σήμερα η υπονόμευση των εσωτερικών εχθρών. Η (αναφορά) “Πέμπτη φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας” είναι προσβλητική για τους ανθρώπους όλους αυτούς».
Ως προς το αν εφόσον χάσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να μείνει στη θέση του, δεδομένου ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά από 11 – 12 χρόνια, και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, τόνισε:
«Δεν είναι κάτι που με αφορά πλέον. Είναι κάτι που θα ήθελα να δω, αλλά εγώ ως προσερχόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση “Κόσμος”, την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κάνει ένα άνοιγμα και να δημιουργήσει αυτή τη διεύρυνση, προφανώς καταλαβαίνετε ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος λίγο – πολύ θεωρώ το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ συγγενείς χώρους και πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να βρεθούν τα σημεία συνεννόησης».
Για την επικοινωνία με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και για το αν θα την καλούσε στη νέα του προσπάθεια, είπε: «Έχω μία επαφή, μιλάω με όλους. Εγώ πιστεύω ότι σε αυτή την περίοδο δεν περισσεύει κανένας από αυτή την προσπάθεια (…) Νομίζω ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει μία πορεία συγκεκριμένη. Είναι βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα γίνει αυτή η διάσκεψη, θα αποφασίσουν – και αυτή η πλευρά, αν θέλετε, της εσωκομματικής μειοψηφίας, με ποιο τρόπο θα συνδράμουν σε αυτή την γενικότερη προσπάθεια και δεν θεωρώ ότι και μια τέτοιου είδους εξέλιξη θα απέκλειε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας περιμένουμε να δούμε τι θέλει να κάνει ο κύριος Κασελάκης, πως θα καταφέρει να το κάνει. Αλλά επαναλαμβάνω ότι εδώ δεν περισσεύει κανείς σε μια πολύ κρίσιμη μάχη».
Για το πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Κασσελάκη, σημείωσε:
«Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που με αφορά εμένα είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το αξίωμα και προφανώς επειδή αποχώρησα, δεν είμαι σύμφωνος με αυτόν τον τρόπο».
Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο και τον Ιούνιο, είπε:
«Νομίζω ότι (ο λόγος) είναι ακριβώς η αδυναμία του να μετεξελιχθεί οργανωτικά και να ενσωματώσει αυτό το μεγάλο εκλογικό κοινό στην οργανωτική του δομή (…) Εγώ εντόπισα τις αδυναμίες από την αρχή της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και από τον τρόπο με τον οποίο δεν αξιοποίησε το μεγάλο ποσοστό 32% όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος».
Για την συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο «μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ», είπε: «Η άποψή μου είναι ίδια με αυτή του κ. Δραγασάκη, ίδια με αυτή του κ. Γ, Τσίπρα και αντιδιαμετρικά απέναντι στην άποψη του κ. Κασελάκη.
Για το αν «χωρέσει» η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η «ομπρέλα» ,στον σχηματισμό που περιγράφει, ανέφερε:
«Μπορεί να έχει μια δικιά της πορεία, έχει μια δικιά της ιστορία, έχει μια δικιά της κατεύθυνση. Νομίζω ότι εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό, με πολύ, πολύ πιο σύγχρονη άποψη. Όμως πρέπει να πω ο κύριος Τσακαλώτος είναι κατά τη γνώμη μου Έλληνας πολιτικός, ο οποίος αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους το πολιτικό διακύβευμα της κλιματικής κρίσης (…) Έχει και την αντίληψη της οικονομικής διάστασης ή την αντίληψη της δημοσιονομικής διάστασης».
Για το αν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι κομμάτι μιας τέτοιας συμμαχίας, σημείωσε:
«Η πραγματικότητα είναι ότι έχω να μιλήσω με τον κύριο Βαρουφάκη πάνω από δέκα χρόνια. Παρακολουθώ βέβαια τις απόψεις του και νομίζω ότι έχει πολύ καλή αντίληψη. Λέμε για την κλιματική κρίση και πολλές φορές πιστεύουμε ότι θα καούμε, θα πνιγούμε ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά βεβαίως και θα συμβαίνουν και όλο και χειρότερα. Όμως το πρόβλημα είναι ότι τα σημεία καμπής της κοινωνικής συνοχής θα έρθουν πρωτύτερα από τα σημεία κατάρρευσης της κλιματικής σταθερότητας, της κλιματικής ασφάλειας. Αυτό είναι το πρόβλημα που νομίζω το καταλαβαίνει και ο κ. Βαρουφάκης».
Για το αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού φορέα, είπε:
«Νομίζω ότι κανένας δεν περισσεύει και σε αυτή την παρούσα στιγμή θα πρέπει να γίνει μια πανστρατιά, αλλά με ξεκάθαρους όρους. Και γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι πάνω στο τραπέζι μια ξεκάθαρη κλιματική πρόταση».
Για τον σχεδιασμό δημιουργίας του εν λόγω φορέα, είπε ακόμα:
«Δεν θα ήταν σωστό να σας πω ότι υπάρχει κάποια απόφαση ειλημμένη με χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις, γίνονται ζυμώσεις και οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κοντά για να αφήνουμε το χρόνο να περνάει».
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου