Οι Ismail Haniyeh, Moussa Abu Marzuk και Khaled Mashal μένουν στην Ντόχα που στεγάζονται τα γραφεία της οργάνωσης, λαμβάνοντας ετήσια χρηματοδότηση από τη χώρα που κατοικούν και την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ. Το κράτος του Κόλπου δίνει 120 έως 480 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών παρείχε 380 εκατομμύρια από το 2021.
Μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες που αλλάζουν συνέχεια, ενώ με ιδιωτικά τζετ κάνουν συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στα social media και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν τα στελέχη να κοιμούνται σε τεράστια δωμάτια, να απολαμβάνουν δείπνο με τουλάχιστον 10 διαφορετικά πιάτα και να αθλούνται σε ιδιωτικά γυμναστήρια.
Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ismail Haniyeh έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία για διακοπές και πάντα έμενε σε πλουσιοπάροχα μέρη. Μάλιστα, ο γιος του Maaz Haniyeh αποκαλείται στη Γάζα ως «ο πατέρας των ακινήτων», επειδή κάνει συλλογή από βίλες και κτήρια που αγοράζει με χρήματα της οργάνωσης.
Το lifestyle των ηγετών της Χαμάς και η στήριξη του Κατάρ δεν είναι μυστικά στη Δύση, όμως επανέρχονται στο προσκήνιο λόγω του πολέμου με το Ισραήλ, κάτι που θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις του εμιράτου με την Ουάσιγκτον. Η New York Post αναφέρει ότι η χώρα του Κόλπου φιλοξενεί την βάση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στη περιοχή, ειδικά όσο το Ιράν παραμένει απειλή για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Andy Ogles κατέθεσε νομοθετική πρόταση για να γίνει άρση του «ειδικού καθεστώς του Κατάρ ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ», με αφορμή τη στάση της χώρας στο Μεσανατολικό.
«Καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς συνεχίζουν να προκαλούν τον όλεθρο στις ζωές αθώων Ισραηλινών αμάχων, οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει σύμμαχος που να τους υποστηρίζει. Δυστυχώς, το κράτος του Κατάρ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τη Χαμάς, καθώς η ηγεσία της απολαμβάνει πολιτικό καταφύγιο στη Ντόχα», είπε για τους λόγους που κατέθεσε τη σχετική πρόταση.
Σε περίπτωση που εγκριθεί και εφαρμοστεί λοιπόν, το Κατάρ θα αφαιρεθεί από το ειδικό συμμαχικό καθεστώς των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής απολαμβάνουν το Ισραήλ, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου