facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Πολίτες με «όπλο» τις πετσέτες τα βάζουν με τις ξαπλώστρες για να σώσουν τις παραλίες της Πάρου

Κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σώσει τις παραλίες του νησιού της από τις υπεράριθμες ξαπλώστρες αλλά και από τις παράνομες κατασκευές πάνω στο κύμα καταβάλλει η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches. Το «κίνημα της πετσέτας» όπως αποκαλείται καθώς ζητά στη θέση των ομπρελών που έχουν καταλάβει τις ακτές να μπορούν όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν την πετσέτα τους τονίζει μέσω του Newsbeast: «Οι παραλίες είναι οικοσυστήματα και δεν μπορούν να καταπονούνται».

«Ζητάμε να τηρούνται τα όσα προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει ελεύθερος χώρος στις παραλίες» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Τόνια Παντελαίου η οποία είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες. «Οι παραλίες είναι οικοσυστήματα και δεν μπορούν να καταπονούνται σε τέτοιο βαθμό. Δεν είναι φτιαγμένες για να δέχονται εκατοντάδες ξαπλώστρες και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα» διευκρινίζει.

Φωτογραφία από δράση της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches
Τι κάνει στις δράσεις της η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες

«Έχοντας στα χέρια μας την πετσέτα μας, ένα νερό και φορώντας το μαγιό μας πηγαίνουμε στις παραλίες με πλακάτ και πανό. Μοιράζουμε στον κόσμο φυλλάδια με τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας, συνομιλούμε με τους λουόμενους αλλά και με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Έχουμε ήδη κάνει δύο εξορμήσεις, στη μία είχαμε 300 περίπου άτομα και στη δεύτερη πάνω από 400» αναφέρει στο Newsbeast η Τόνια Παντελαίου.

«Έχουμε στείλει επιστολές με τα όσα καταγγέλουμε αλλά και ζητάμε στον δήμο. Έχουμε παραβρεθήκαμε σε δύο δημοτικά συμβούλια θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα. Επίσης, έχουμε κάνει ομαδική καταγγελία και έχουμε μαζέψει διαδικτυακές υπογραφές αναφορικά με όσα έχουμε διαπιστώσει» επισημαίνει.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από το γνωστό μοντέλο ανάπτυξης στις παραλίες του νησιού μας» τονίζει το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches και εξηγεί: «Οι δράσεις μας δεν αφορούν μόνο τις ομπρελοξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα αλλά γενικότερα τις παράνομες κατασκευές δίπλα στο κύμα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που βάζουν τα τραπέζια πάνω στην άμμο και διάφορες κατασκευές μόνιμες που είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στη θάλασσα και προφανώς δεν διαθέτουν άδεια».

«Αυτό που συμβαίνει στο νησί μας είναι να καταλαμβάνεται με ξαπλώστρες σχεδόν ολόκληρη η έκταση της παραλίας ενώ οι αδειοδοτήσεις που δίνονται στους επιχειρηματίες ορίζουν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά τα οποία μπορούν να καλυφθούν» εξηγεί.

Όπως μας λέει η Τόνια Παντελαίου το πρόβλημα έχει αρκετές πτυχές. «Υπάρχει πρόβλημα με τον ίδιο τον νόμο γιατί αρχικά η αδειοδότηση για τις παραλίες που αφορά τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες ολοκληρώνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι γίνονται από εκεί και πέρα. Βάσει του νόμου δηλαδή έχει ήδη περάσει το καλοκαίρι. Επίσης ο νόμος ορίζει πως ο Δήμος και άλλες ελεγκτικές αρχές οφείλουν να πραγματοποιούν ελέγχους για το εάν τηρούνται οι όροι που υπάρχουν στη σχετική ΚΥΑ. Σε περίπτωση παραβάσεων η ΚΥΑ επισημαίνει πως δεν επιβάλλεται μόνο πρόστιμο αλλά πως παίρνουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματος κάτι που σαφώς δεν έχει γίνει ποτέ» υπογραμμίζει.

Κλείνοντας η Τόνια Παντελαίου σημειώνει πως μετά τις δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες κάτοικοι και άλλων νησιών ετοιμάζουν παρόμοιες κινήσεις και έχουν ήδη συνομιλήσει με την ομάδα της Πάρου.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news