facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ξανά εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μαγνησία - Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που σημειώθηκε το μεσημέρι σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός ελέγχου, ενώ πυρκαγιά με συνεχείς εκρήξεις έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, πρόκειται για δεξαμενές καυσίμων της Αεροπορίας στις Μικροθήβες.

Παράλληλα, έχει σταλεί μήνυμα από το 112 να εκκενωθούν μεγάλες οικιστικές περιοχές στο παραλιακό κυρίως μέτωπο από τον Βόλο και μέχρι τη Νέα Αγχίαλο.

Συγκεκριμένα, εκκενώνονται με εντολή της Πολιτικής Προστασίας η Νέα Αγχίαλος, η Μεγάλη Βελανιδιά, ο Μάραθος και η Κριθαριά προς την πόλη του Βόλου. Εξαιτίας των ανέμων έχει σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που δίνουν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθύνεται προς το Καστράκι και τις Μικροθήβες, όπου επίσης σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα με νέο σήμα του 112 ζητείται να εκκενωθούν οι εν λόγω περιοχές. Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στο Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού και χαράσσεται μεγάλη ζώνη πυροπροστασίας και άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά προς τον οικισμό.

Παρότι επομένως μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, νέες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς οδήγησαν σε απανωτά μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση χωριών.

Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά εξαιτίας της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο. Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό. Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας  Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε στο magnesianews.gr ότι "υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά - νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε".

Σημειώνεται πως στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές, συμμετέχουν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο, είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Ρόδος

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους. Για τη Ρόδο οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και αγρότες που επλήγησαν θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημιώσεις από τις 31 Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε σκληρή μάχη σε ολόκληρο το χερσαίο τμήμα της φωτιάς με αποτέλεσμα πολλά από τα μέτωπα να τεθούν σε ύφεση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας με μήνυμα του από το σύστημα 112 ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι, για την άρση του κινδύνου λόγω πυρκαγιών.

Οι περιοχές αυτές λόγω της πυρκαγιάς τις προηγούμενες μέρες είχε αποφασιστεί να εκκενωθούν. Οι κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές.

Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και χθες για τις περιοχές Λίνδο, Κάλαθο και Πεύκους.

Κύμη, Κέρκυρα και Κάρυστος

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι πλέον έχει ελεγχθεί.

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε,  έχουν περιοριστεί. Συνολικά 74 πυροσβέστες έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. "Παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών", κατέληξε.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Μαχαίρα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών διαθέτοντας σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, συνολικά 8 αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Λαμία, Μαλεσίνα, Δομοκό και Βελεστίνο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

 Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, ισχύουν και σήμερα κατόπιν εντολών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τα παρακάτω μέτρα πρόληψης πυρκαγιών για όλη την επικράτεια:

 - Εκπομπή 297 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1782 άτομα με 891 οχήματα) και 23 πυροφυλακίων (138 άτομα με 69 οχήματα), μεταξύ των οποίων 30 περιπόλων επιτήρησης (180 άτομα) από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην περιοχή Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

 - Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

 - Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου "Ξενοκράτης" (5.312 άτομα) και "Δευκαλίων" (341 άτομα).

 - Εκτέλεση πτήσεων εναέριας επιτήρησης 5 ελικοπτέρων UH-1H σε  Μαγνησία - Λάρισα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο - Ικαρία και Κω.

 - Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για 6 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

capital 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news