facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Μίλησε με Σολτς

Παραμένει αρνητικός στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνομίλησε την Τετάρτη με το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι η Σουηδία κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την τρομοκρατία, αντέτεινε ότι οι υποστηρικτές των τρομοκρατών PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι «απαράδεκτη» για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από την Κωνσταντινούπολη, βάσει πληροφοριών από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες για ένα τουρκικό «ναι», σύντομα, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις.

Η Ουγγαρία αναβάλει την επικύρωση της ένταξης

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία φέρεται να ανέβαλε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο.

Η Άγκνες Βάνταϊ, βουλευτής του Δημοκρατικού Συνασπισμού (DK), ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα της κυβέρνησης της Ουγγρικής Ένωσης Πολιτών (Fidesz) δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στη σύνοδο επικύρωσης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σύντομα.

Εκτός από την Βάνταϊ ένας άλλος βουλευτής του κόμματος DK επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η σύνοδος επικύρωσης αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Η Ουγγαρία είναι η μια από τις δυο χώρες, η άλλη είναι η Τουρκία, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η νέα αναβολή φαίνεται ότι έρχεται σε βοήθεια της Τουρκίας, η οποία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία η Σουηδία, λόγω της υπόθαλψης και χρηματοδότησης τρομοκρατών του ΡΚΚ από τη Σουηδία.
 
Νέο περιστατικό με κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη – Οργή στην Άγκυρα

Ένας άνδρας έσκισε και έκαψε σήμερα ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, προκαλώντας την άμεση καταδίκη της Άγκυρας και φέρνοντας νέα «σύννεφα» στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το περιστατικό αυτό σημειώνεται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατά την οποία πολλά κράτη μέλη της θέλουν να δουν τη Σουηδία να γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ και πιέζουν την Τουρκία να μην σταθεί εμπόδιο.

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια νωρίτερα σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

Μια σειρά από διαδηλώσεις στη Σουηδία ενάντια στο Ισλάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν σήμερα έναν από τους δύο διοργανωτές της συγκέντρωσης να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα.
Ένας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί» καθώς το ιερό βιβλίο καιγόταν.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καταδικάζει μια «χυδαία» και «αχρεία» ενέργεια.

«Καταριέμαι την πράξη την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Άντχα», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

«Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δηλώνει συνενοχή», συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Συνομιλίες για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες μπλοκάρει η Τουρκία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολλοί ηγέτες κρατών μελών της Συμμαχίας εκφράζουν την ελπίδα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και πιέζουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για να επιτευχθεί αυτό.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news