facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Η Κομισιόν ζητά να επιστραφούν οι «παράνομες» αποζημιώσεις για τις φωτιές του 2007

Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την παράνομη κρατική βοήθεια που «χαρίστηκε» σε εταιρείες που υποτίθεται ότι επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007, αγνοώντας την απόφαση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Αυτό δήλωσε εκτελεστικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο EURACTIV.

«Μετά την απόφαση της Επιτροπής στις 7 Οκτωβρίου 2019, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ασυμβίβαστη βοήθεια, συν τους τόκους, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των πυρκαγιών του 2007», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2007 η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους νομούς που επλήγησαν από τις μαζικές δασικές πυρκαγιές του 2007, όμως αυτό έγινε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καταγγελία για την ενίσχυση της Soya Hellas SA ξεκίνησε την έρευνα. Το 2016, η Επιτροπή διεύρυνε το πεδίο της έρευνας, εστιάζοντας σε όλες τις εταιρείες αγροδιατροφής που έλαβαν κρατική ενίσχυση λόγω των πυρκαγιών.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κρατική ενίσχυση του 2007 ήταν παράνομη και ασυμβίβαστη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ανακτήσει την εν λόγω ενίσχυση από τους δικαιούχους εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε την απόφαση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι εταιρείες αυτές «απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα με τόκο, τη βοήθεια που έλαβαν πριν από πολλά χρόνια».

Αρκετές πηγές στην Αθήνα είπαν στην EURACTIV ότι το πολιτικό κόστος για την επιστροφή των χρημάτων θα ήταν τεράστιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η απόφασή της αυτή, σημειώνει το EURACTIV, έρχεται σε αντίθεση με το φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό αφήγημα πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι μόλις ληφθεί απόφαση ανάκτησης, «τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκτηση της παράνομης και ασυμβίβαστης βοήθειας, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και διαδικασίες».

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο τέτοιων επαφών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Έλλειψη διαφάνειας

Το EURACTIV ενημερώθηκε ότι μετά την έκδοση της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής, η Ελλάδα άσκησε προσφυγή για ακύρωση εναντίον της. Στις 19 Οκτωβρίου 2022, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακυρώσεως, μεταξύ άλλων, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνταν οι δύο προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) ΣΛΕΕ, δηλαδή η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας και των πυρκαγιών στο αφενός και αφετέρου ο υπολογισμός της ζημιάς για αποφυγή υπεραποζημίωσης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά από νέα έφεση που άσκησε η Ελλάδα.

«Οι νομικές αγωγές ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ που ζητούν την ακύρωση της απόφασης ανάκτησης από την Επιτροπή δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο EURACTIV πηγή της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα.

Σε επαφή με το EURACTIV, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς με έδρα τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι είχε ασκήσει δύο αγωγές ακύρωσης ενώπιον του Ελληνικού Διοικητικού Ανώτατου Δικαστηρίου: μία κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών να απαλλάξει τους δικαιούχους από την υποχρέωση επιστροφής της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και δεύτερος κατά της αδυναμίας του υπουργού να αποκαλύψει τον κατάλογο των δικαιούχων εταιρειών.

«Λυπάμαι για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και τη μη συμμόρφωση με την απόφαση της Επιτροπής και την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου. Αυτό συνιστά κατάφωρη στρέβλωση του ανταγωνισμού που επηρεάζει σοβαρά τις λειτουργίες των ανταγωνιστών», είπε στην EURACTIV.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news