facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Επιδότηση 40% στις εισφορές για μετατροπή μερικής σε πλήρη απασχόληση

Ξεκινά η διαδικασία μετατροπής συμβάσεων εργασίας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%, καθώς εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τους εργοδότες. Το περιθώριο, βάσει νόμου, είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ σε δεύτερη φάση, αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι. Βάσει των εκτιμήσεων μάλιστα, θα υπάρξει σημαντική συμμετοχή κυρίως επιχειρήσεων που προέρχονται από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και σε δεύτερη φάση του λιανικού εμπορίου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι είναι οι κλάδοι με τις περισσότερες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Τα κίνητρα άλλωστε είναι πολύ σημαντικά, αφού σε περίπτωση μετατροπής, επιδοτείται το 40% των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, με όφελος δηλαδή τόσο στην επιχείρηση που βλέπει το μη μισθολογικό κόστος να μειώνεται όσο και στον εργαζόμενο που θα έχει σημαντική αύξηση μισθού για τουλάχιστον ένα έτος. Ο νόμος βέβαια ορίζει και αυστηρές δικλίδες ασφάλειας, όπως η καταβολή του συνόλου των επιδοτούμενων εισφορών, προσαυξημένων κατά 100%, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, μετά από έλεγχο, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης.

Βασική προϋπόθεση ένταξης είναι οι εταιρείες να απασχολούσαν έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 μισθωτούς με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους. Επίσης, κατά την ένταξή τους, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ και η ρύθμιση να τηρείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδοτούνται σε ποσοστό 40% για κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης που μετατρέπεται σε πλήρη για χρονικό διάστημα ενός έτους, από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης. Η επιδότηση αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, καθώς και αυτές που αναλογούν στα δώρα εορτών και στο επίδομα αδείας. Οι εισφορές υπολογίζονται επί των μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου.

Κατά τη διάρκεια ένταξης στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για ένα έτος από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας.

Η κάθε επιχείρηση πρέπει να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.serviceis.gov.gr, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να είναι ξεχωριστή για κάθε έναν εργαζόμενο, ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να αναρτήσει και αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Αφού υπάρξει η απαραίτητη έγκριση, θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να υποβάλουν ανάλογη ηλεκτρονική αίτηση αποδοχής της ένταξης στο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Εργασίας έχει αποσταλεί επιστολή από συλλόγους λογιστών και φοροτεχνικών, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το όριο του πάνω του 50%, όσον αφορά τους εργαζόμενους με μερική, ως ποσοστό του συνόλου των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση, καθώς εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όριο θα αποκλείσει πολλές επιχειρήσεις. Επίσης, επισημαίνουν ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που ανανέωσαν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2022 και πάντως, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023. Έτσι, βγαίνουν εκτός διαδικασίας. Γι’ αυτό ζητούν το εν λόγω όριο να μεταφερθεί στην αρχή της τρέχουσας χρονιάς.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news