Το μπαλόνι, που ελεγχόταν από την Κίνα, κατάφερε να περάσει πολλές φορές πάνω από ορισμένες τοποθεσίες, προτού να καταρριφθεί, στις 4 Φεβρουαρίου. Κάποιες φορές μάλιστα έκανε «οχτάρια» στον ουρανό, μετέδωσε το δίκτυο, επικαλούμενο δύο νυν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ένα πρώην κυβερνητικό στέλεχος. Και οι τρεις πηγές είπαν ότι μπορούσε να μεταδίδει τις πληροφορίες που συνέλεγε σε πραγματικό χρόνο.
«Οι πληροφορίες που συνέλεγε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή από τις επικοινωνίες του προσωπικού εδάφους και όχι από εικόνες», είπαν οι τρεις αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το NBC.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του δικτύου, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ περιόρισαν «τη δυνατότητα του μπαλονιού να συλλέξει οτιδήποτε επιπλέον».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.
Εκείνη την περίοδο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις επιπτώσεις του μπαλονιού στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το μπαλόνι, που το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κατασκοπευτικό, πετούσε επί μία εβδομάδα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέχρι που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το κατέρριψαν πάνω από τον Ατλαντικό, κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Λόγω του επεισοδίου αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
Η υπόθεση προκάλεσε αναστάτωση στην Ουάσινγκτον και η πολεμική αεροπορία άρχισε να αναζητά στον ουρανό άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν εμφανίζονταν στα ραντάρ. Στις 17 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχείρηση ανάκτησης των αισθητήρων και άλλων συντριμμιών μπαλονιού, στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας και ότι εμπειρογνώμονες επρόκειτο να τα αναλύσουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου