facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ο Πούτιν σχεδιάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία και διεκδικεί υφαλοκρηπίδα στην Ανταρτική

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από μια εισβολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει τη Ρωσία για μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, χαλυβδώνοντας ταυτόχρονα τη χώρα του για μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που αναμένεται να διαρκέσει για χρόνια.

Το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες απώλειας εδάφους, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει τη Ρωσία να ελέγχει τα εδάφη που τώρα κατέχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ακόμα και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού που έχει ξοδέψει δεκαετίες για να δημιουργήσει, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά από τα αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία, είπαν οι άνθρωποι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν θέματα που δεν είναι δημόσια. Οι συνεχείς αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να είναι πιο ρεαλιστές όσον αφορά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της σημερινής γραμμής του μετώπου θα ήταν επίτευγμα.

Την ίδια ώρα η Μόσχα καταβάλλει προσπάθειες να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδα της στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το 2021 η Μόσχα υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ρωσία έλεγε εκείνη την χρονική περίοδο ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε επιπτώσεις σε Καναδά και Δανία.

Ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του

βλαντιμιρ πουτιν, ουκρανια, Ρωσια, πολεμος, επιθεση

Αλλά ο Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχθεί απώλειες - οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, περισσότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων - θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες. Η ανανεωμένη επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο. Τα σχόλιά τους επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.

Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση του πολέμου του, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις δυνάμεις του, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του.

Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του», δήλωσε η Tatiana Stanovaya, ιδρύτρια της R.Politik, μιας εταιρείας παροχής πολιτικών συμβουλών. «Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».

Υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη πόρων

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν το κατά πόσον η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για μια νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων, ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.

Όμως οι βίαιες, εξοντωτικές επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, εκτρέποντας στρατεύματα και εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις αλλού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Bloomberg αφού οι αστραπιαίες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παραβίασαν τις αμυντικές γραμμές της, η Ρωσία έχει από τότε ενισχύσει τις προστασίες, χρησιμοποιώντας χαρακώματα, παγίδες αρμάτων μάχης και νάρκες για να επιβραδύνει κάθε πιθανή προέλαση. Δημόσια, το Κρεμλίνο λέει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μεγαλύτερη κινητοποίηση προς το παρόν.

Ουκρανια, χαρτης

Μακροπρόθεσμα, ο Πούτιν έχει εγκρίνει σχέδια για την επέκταση των τάξεων του στρατού κατά σχεδόν 50% τα επόμενα χρόνια, αναπτύσσοντας νέες δυνάμεις κοντά στη Φινλανδία - η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ - και στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επαναφέρουν μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης που διεξάγονταν τελευταία ευρέως κατά τη σοβιετική εποχή, καθώς οι πολεμικές προετοιμασίες διαπερνούν την κοινωνία.
Παρόλα αυτά, κάποια στοιχεία ρεαλισμού σχετικά με τις καταστροφικές επιδόσεις του στρατού μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να εισχωρούν στα αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά, επειδή η Ρωσία δεν ήταν καθόλου έτοιμη», δήλωσε ο Sergei Markov, πολιτικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

«Έχει μετατραπεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και η Ρωσία δεν έχει ακόμη αρκετό ανθρώπινο δυναμικό ή εξοπλισμό για να τον διεξάγει», είπε. «Πρέπει να σταματήσουμε την ουκρανική αντεπίθεση και να ματαιώσουμε τις προσπάθειες της Δύσης να μας νικήσει αποκτώντας στρατιωτικό πλεονέκτημα».

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επιδείξει την ικανότητα να το κάνουν αυτό από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, ανακαταλαμβάνοντας μόνο μία μικρή πόλη τους τελευταίους έξι μήνες και με τεράστιο κόστος σε απώλειες. Τα στρατεύματα της Ουκρανίας, αντίθετα, έχουν εκπλήξει σταθερά τους συμμάχους και τους παρατηρητές με τις επιτυχίες τους στην απώθηση των εισβολέων.
Η αυτοπεποίθηση του Πούτιν στην ικανότητα του στρατού του να πετύχει έναν θρίαμβο -ακόμη και με κόστος τεράστιες απώλειες και καταστροφές- αντανακλά μια λανθασμένη ερμηνεία της δέσμευσης της Δύσης να ανακόψει την επιθετικότητά του, παραδέχονται ορισμένοι.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει σταθερά τις προμήθειες όπλων σε κατηγορίες που κάποτε θεωρούνταν απαγορευμένες.

Παρόλα αυτά, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να κατασταλάξει σε μια μάχη πυροβολικού τύπου Α' Παγκοσμίου Πολέμου με σε μεγάλο βαθμό στάσιμες γραμμές μετώπου, ένα σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική της βιομηχανία.

Διπλωματικά, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να κερδίσει υποστηρικτές μεταξύ των μη δυτικών χωρών με εκκλήσεις για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. Ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο παραδέχονται ότι αυτές είναι απελπιστικές προς το παρόν, δεδομένης της απαίτησης της Ουκρανίας να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία.
Το ελάχιστο που θα δεχόταν το Κρεμλίνο θα ήταν μια προσωρινή εκεχειρία που θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει τα εδάφη που κατέχουν σήμερα οι δυνάμεις της, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, είπαν οι άνθρωποι. Αν και υπολείπεται των ορίων των περιοχών που ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο, αυτό θα άφηνε στη Ρωσία μια μεγάλη έκταση γης, συνδέοντας τις περιοχές που κατείχε πριν από τον πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, η ιδέα δεν έχει καμία σχέση με το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Πόλεμος φθοράς που θα κριθεί στο ποιος θα «κουραστεί» πρώτος

«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο φθοράς όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ καιρό, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους», δήλωσε ο Andrey Kortunov, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν».

Μια ήττα στην επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2024, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να φέρει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα στην Ουάσινγκτον, είπε.

Ενώ ένα νέο κύμα κυρώσεων -ιδιαίτερα το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου- έχει συμπιέσει τα έσοδα του Κρεμλίνου, δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια αποθεματικά σε γουάν, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και μπορούν να βοηθήσουν να γεφυρωθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού για 2-3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, επίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει χρόνια.

«Φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιώξουμε στρατιωτικά τις ρωσικές δυνάμεις από όλη - κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας και της κατεχόμενης - ή της κατεχόμενης από τη Ρωσία Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ στις 20 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και των συμμάχων. «Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αυτός ο πόλεμος, όπως και πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν, θα τελειώσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ο Πούτιν διεκδικεί μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα στην Ανταρτική

Ανταρκτική

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Παρασκευή συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς ασφαλείας με θέμα την κατάσταση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ρωσία να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδα της στον Αρκτικό Ωκεανό.
Η Ρωσία το 2021 υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Μόσχα έλεγε εκείνη την χρονική περίοδο ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις.

Η υφαλοκρηπίδα ορίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως μια περιοχή συνήθως των αβαθών υδάτων που συνορεύουν με την ακτογραμμή μιας χώρας, κάτι το οποίο θεωρείται ως μια επέκταση των εδαφών της, που δίνει το δικαίωμα στη χώρα να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους.

«Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας.

Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε μια σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή, από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τις στρατιωτικές της υποδομές στην περιοχή.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news