facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Μείωση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά, αύξηση στους μεγάλους - 9 θάνατοι [γράφημα]

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν την τελευταία εβδομάδα τη ζωή τους από επιπλοκές γρίπης. Το ίδιο διάστημα, ο ιός προσέβαλε λιγότερα παιδιά και περισσότερους εφήβους και ενηλίκους έως 64 ετών. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την 53η εβδομάδα της περιόδου (2 έως 8 Ιανουαρίου), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η θετικότητα στα δείγματα που έχουν ελεγχθεί κυμαίνεται και στην παρούσα έκθεση, με το ποσοστό να είναι από 12% στα μοριακά τεστ έως 41% στον έλεγχο των "ύποπτων" δειγμάτων που έστειλαν για ανάλυση νοσοκομειακοί και γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση:

  • Στις γριπώδεις συνδρομές και καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, με εξαίρεση την ομάδα 15 - 64 ετών.
  • Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι (σ.σ. η διαφορά από τους 6 θανάτους του προηγούμενου δελτίου δίνει 3 νέους θανάτους).
  • Από τον Οκτώβριο έως και τις 8 Ιανουαρίου, έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Το ίδιο διάστημα, ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
  • Η θετικότητα στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Την τελευταία εβδομάδα ελήφθησαν 75 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές του δικτύου Sentinel της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκ των οποίων τα 7 (9%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2, τα 31 (41%) ήταν θετικά για γρίπη και τα 4 (5%) ήταν θετικά για RSV.

Επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή (συνολικά)

Επισκέψεις σε γιατρό 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, την πρώτη εβδομάδα του έτους υπήρξε μείωση στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή. Η τάση αποτυπώνεται στο παραπάνω γράφημα.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Στο ακόλουθο γράφημα φαίνεται η τάση με τον αριθμό των επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα. Είναι σαφής η υποχώρηση στις μικρότερες ηλικίες και η αύξηση στις μεγαλύτερες. Μείωση παρατηρείται και στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή (ανά ηλικία)

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news