facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Η ΑΑΔΕ αυστηροποιεί τους ελέγχους το 2024 – Ποιοι θα ελεγχθούν άμεσα

Πάνω από 40.000 στοχευμένoυς φορολογικούς ελέγχους, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ το 2024 με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. 

Ψηλά στη λίστα των ελέγχων μπαίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα, διαχειριστές βραχυχρόνιων  μισθώσεων (Airbnb) οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν υποχρεωτικά POS από τις αρχές του  έτους   αλλά και υποθέσεις με υψηλή πιθανότητα εισπραξιμότητας.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται  20.000 για τους οποίους έχουν  εντοπιστεί αποκλίσεις μεταξύ  των εσόδων που δήλωναν  και των δαπανών που πραγματοποιούσαν.  Oι συγκεκριμένοι είχαν  δηλώσει ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ  αλλά πραγματοποίησαν δαπάνες ύψους 30.000, 50.000, 100.000 ή ακόμα και 200.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει τη δεύτερη διασταύρωση και, σύντομα θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις  προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά τα οποία  να δικαιολογούν τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι εξηγήσεις των φορολογούμενων δεν είναι πειστικές και δεν υπάρχουν στοιχεία, θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να  επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να  επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται  για απόκρυψη εισοδήματος.

Παράλληλα  θα πραγματοποιηθούν  2.500 έλεγχοι  για υποθέσεις του έτους 2018  που αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της ΔΟΥ, διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ ενώ θα ελεγχθούν και 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

 Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν ακόμα:

Υποθέσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.

Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Υποθέσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.

Έλεγχοι σε βραχυχρόνιες μισθώσεις 

Διασταυρώσεις στις δηλώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών κατοικιών θα πραγματοποιηθούν  το νέο έτος. Οι έλεγχοι θα φορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2022 και δηλώθηκαν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι έλεγχοι της Εφορίας θα είναι εξονυχιστικοί, καθώς, με βάση τα στοιχεία, που προκύπτουν από τις πλατφόρμες, Airbnb, Booking.com κ.λπ. οι πληρότητες έφτασαν στο 100% ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία, που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών. Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται  πρόστιμο 5.000 ευρώ –ανεξάρτητα από τα πρόστιμα για απόκρυψη εισοδήματος - στις εξής περιπτώσεις:

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news