facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της από το Ισραήλ για διαβουλεύσεις – Εκτάκτως στην Άγκυρα την Κυριακή ο Μπλίνκεν

Την απόφαση να ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Ισραήλ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, πήρε η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι θα επιστρέψει στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε αυστηρό μήνυμα, σημειώνοντας πώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς τον έχει διαγράψει και τον έχει πετάξει.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βάζει εκτάκτως στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στην Τουρκία μετά την δεύτερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή και για δύο ήμερες, κι ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στο Αμάν της Ιορδανίας και η επίσκεψή του στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σκοπός της επίσκεψης Μπλίνκεν είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να συζητήσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών εκεί. Θα συζητήσει επίσης την ευρωατλαντική ασφάλεια, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία και την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news