facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά – Πανηγυρισμοί από τους συγγενείς, συγκινητικές εικόνες

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μετά την συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Η Χαμάς -στο πλαίσιο της συμφωνίας- απελευθέρωσε σήμερα 24 ομήρους, 13 Ισραηλινούς, 10 Ταϊλανδούς κι έναν Φιλιππινέζο. Με την άφιξή τους στο Ισραήλ άρχισε και η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης, αυτοκινητοπομπή με 11 Ισραηλινούς και 11 Ταϊλανδούς έφτασε στην αεροπορική βάση στην Μπερ Σεβά. Yποβάλλονται σε εξετάσεις και είναι καλά στην υγεία τους ενώ υποβάλλονται και σε ψυχοτεχνικά τεστ. Οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί κατευθείαν μέσω αυτοκινητοπομπής σε νοσοκομεία.

Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν πως δεν έχουν λάβει λίστα από τη Χαμάς για την επόμενη μέρα. Το Σάββατο (25/11) θα γίνουν οι επόμενες παραδόσεις ομήρων και σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει επικυρωθεί στο Κατάρ κάθε βράδυ της προηγούμενης θα πρέπει να υπάρχει λίστα με τους ομήρους που πρόκειται να απλευθερωθούν.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων με αντάλλαγμα 150 κρατούμενους σε διάστημα 4 ημερών.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο κομβόι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ενώ οι συγγενείς των θυμάτων δεν έκρυβαν την αγωνία και τη συγκίνησή τους. Από το πρωί περίμεναν να μάθουν ότι όλα κύλησαν ομαλά. Από νωρίς όλα ήταν έτοιμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που θα αποτελούσαν τον πρώτο σταθμό των ομήρων. Με ρούχα, φαγητά και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.

48 μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το ξημέρωμα για πρώτη φορά δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο θύλακα. Ενώ κάποια ισραηλινά άρματα υποχώρησαν από τις θέσεις τους. Παλαιστίνιοι, κάτοικοι του βορρά, επιχείρησαν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους, όμως όπως καταγγέλλουν δέχθηκαν πυρά από τους ισραηλινούς στρατιώτες. Κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και 11 τραυματίες. Οι ισραηλινοί πετούν φυλλάδια και δημοσιεύουν μηνύματα στον κόσμο να μην επιστρέφει τονίζοντας ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και πως είναι επικίνδυνο να πηγαίνουν εκεί. Πετούν φυλλάδια και δημοσιεύουν μήνυμα. Όσοι κατάφεραν να γυρίσουν σπίτι βρήκαν μόνο συντρίμμια, την ώρα που οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έχουν συγκεντρωθεί στην Χαν Γιούνις.

Νωρίς το πρωί πέρασαν και τα πρώτα φορτηγά. Κοντά στο πέρασμα της Ράφα, παιδιά επιχείρησαν να ανέβουν για να πάρουν ό,τι μπορούν. Συνολικά αναμένεται σε καθημερινή βάση να φτάνουν 200 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και 130.000 λίτρα καύσιμα. Λίγο πριν αρχίσει η κατάπαυση, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ναυτικό διοικητή της Χαμάς, δημοσιεύοντας εικόνες από την επιχείρηση. Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δηλώνει ότι ο έλεγχος του βορρά ήταν μόνο το πρώτο βήμα και πως μένουν τουλάχιστον δύο μήνες πολέμου.

Η ΕΡΤ στο κέντρο Τύπου στο Τελ Αβίβ όπου συγκεντρώνονται συγγενείς τους
 

Όπως δήλωσε ο Zin Agmon Δικηγόρος – Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ: «Είναι πολύ μεγάλη μέρα ύστερα από 48 ημέρες που δεν μπορούσαμε να χαμογελάσουμε και ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να χαμογελάμε και αργότερα όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι μετά την απαγωγή και την αιχμαλωσία τους στη Γάζα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες και ολόκληρη η χώρα περιμένει αυτό να συμβεί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όλοι μέχρι τον τελευταίο όμηρο».

Νετανιάχου: Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε απόψε την απελευθέρωση 13 συμπατριωτών του που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα. Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Ενθουσιασμός για την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά – Πανηγυρισμοί από τους συγγενείς, συγκινητικές εικόνες

(Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news