facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Αλεξανδρούπολη: Συνεχείς μεγάλες αναζωπυρώσεις, τεράστιες οι καταστροφές-Η πυρκαγιά πέρασε στο Ν. Ροδόπης

Συνεχής και πολλές αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες που είναι και ιδιαίτερα ισχυρές, όπως στην Κίρκη και Συκορράχη, ενώ αναζωπύρωση υπάρχει και πίσω από το χωριό των Δικέλλων και στα Κοίλα. Δύσκολη κατάσταση επικρατεί και στην Διαλεχτή και κυρίως προς την πλευρά της Λευκίμμης.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στην Δαδιά, ενω το μεσημέρι έγινε την εκκένωση των οικισμών Μέλια και Κοίλα. Είναι τόσα πολλά τα μέτωπα, που αν τα δει κανείς στο χαρτί δεν καταλαβαίνει ποια είναι ξεχωριστά και ποια έχουν ενωθεί το ένα με το άλλο.

Η ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος (20.15 μ.μ)

Όπως ανάφερε σε ενημέρωση πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Αρτοποιός, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας ρίψεις νερού στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης έκαναν οκτώ ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη στην περιοχή του Έβρου.

Στις δυνάμεις πυρόσβεσης προστέθηκαν πυροσβέστες και οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δυνάμεις της Αστυνομίας καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι τεράστιες ζημιές

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Πρεμίδης, πάνω από 14.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους από 33 οικισμούς τις τελευταίες 5 ημέρες. Όσον αφορά τις ζημιές μόνο χθες καήκαν σπίτια σε Κίρκη, Δίκελλά και Μεσημβρία, ενώ πάρα πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε αγροτικές καλλιέργειες. Έχουν καεί πάνω από 1200 κυψέλες, επίσης έχουν καεί 50.000 ελαιόδεντρα, 1000 κτηνοτροφικά ζώα, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι οικισμοί από τους οποίους πέρασε η πυρκαγιά. Η Εγνατία οδός ανοιγοκλείνει ενώ νωρίς το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην Εγνατία από Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή, ενώ στις 6 το απόγευμα επαναλειτουργεί πλήρως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Αναζωπυρώσεις και στη Δαδιά

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Δαδιάς οφείλονται κυρίως στην αλλαγή φοράς του ανέμου πως πνέει ανατολικά. Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο και κινείται από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής προς την Παλαιοκαστρίτσα το ορεινό σημείο και τους Κατρατζήδες.

Προσδοκία των κατοίκων της περιοχής είναι οι άνεμοι να μην γυρίσουν σε βόρειους με αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάξει φορά και κινδυνέψουν και άλλοι οικισμοί. Στην περιοχή εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης, συνδράμουν και 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Στην Λευκίμμη

Ανησυχία υπάρχει ιδαίτερα και στην τοπική κοινότητα Λευκίμμης, όπου οι κάτοικοι βλέπουν το μέτωπο της Δαδιάς να προχωρά προς το χωριό με τους ανατολικούς ανέμους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό, ωστόσο για προληπτικούς λόγους αναμένεται εκκένωση αρκετών περιοχών.

Η κατάσταση στην Ροδόπη

Δύσκολη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς και στην περιοχή των οικισμών Σαπών και Κασσιτερών του Δήμου Μαρώνειας, οικισμός ο οποίος, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα, δυστυχώς πλέον περικυκλώνεται απειλητικά από τις φλόγες από διάσπαρτες εστίες, που τελικά ενώθηκαν και περικυκλώνουν το χωριό.

Στα Κασσιτερά, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα, υπάρχει αναζωπύρωση, η οποία κινείται προς την Συκοράχη όπου υπάρχει πλέον μέτωπο φωτιάς. Ωστόσο δεν έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίψεις νερού σήμερα στα Κασσιτερά παρόλου που θα μπορούσε ενδεχομένως με εναέρια μέσα η φωτιά που κινήθηκε απο την Αλεξανδρούπολη προς την Ροδόπη να τεθεί υπο έλεγχο. Εκτιμάται πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αξιολόγησαν άλλη περιοχή ως πιο επικίνδυνη.

Η κατάσταση στον Αγ. Κυπριανό

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στον Άγ. Σταυριανό Αλεξανδρούπολης, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, οδήγησαν στην εκκένωση του Γηροκομείου του Αγ. Σταυριανού. Κίνδυνος υπάρχει και για τον Ελαιώνα στην Νέα Μάκρη, όπου οι δυνάμεις λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Η έκκληση του Δημάρχου Μαρώνεια -Σαπών

Εν τω μεταξύ την άμεση συνδρομή εναέριων μέσων, την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων καθώς και την έλευση επιπλέον μηχανημάτων στα ενεργά μέτωπα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ζήτησε ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος. Τονίζει πως “μετά την επέκταση της φωτιάς στη Ροδόπη, οι φλόγες απειλούν και περιοχές του Δήμου και συγκεκριμένα τους οικισμούς: Πετρωτά, Χαμηλό, Κασσιτερά και Κίζαρι, περιοχές όπου από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δυνάμεις του Δήμου σε συνεργασία με αυτές της Περιφέρειας ΑΜΘ, της πυροσβεστικής, του στρατού και εθελοντών που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης“.

Να αναχαιτιστεί η φωτιά προς Σάπες

Οι κάτοικοι έχουν πολύ μεγάλο παράπονο και να αισθάνονται εγκαταλελειμμένη. Όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ, θα πρέπει πάση θυσία να αποσοβηθεί η επέκταση της πυρκαγιάς στον Κασσίτερό, που στην ουσία βρίσκεται πριν της Σάπες. Εάν η πυρκαγιά προχωρήσει προς τον οικισμό των Σαπών με 5000 κατοίκους κατευθυνόμενο πρώτα από τον οικισμό των Αποδήμων, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης πέρασε στην Ροδόπη

Το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς του Έβρου, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου έχει περάσει πλέον μέσα στην Ροδόπη παρόλο που στόχος ήταν να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς. Το μέτωπο της Δαδιάς που ενώθηκε με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης προς τα δυτικά έχει «καβαλήσει» την κορυφογραμμή και έχει σημάνει συναγερμός στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ροδόπης.

Έχει ζητηθεί η συνεργασία υλοτόμων και η συνδρομή αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news