facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Δύο νεκροί από τις φωτιές στη Μαγνησία, μεγάλο μέτωπο και στην Τιθορέα

Απανθρακωμένος βρέθηκε ο 45χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερών στη Μαγνησία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο άνδρας έφερε εκτεταμένα εγκαύματα και εντοπίστηκε σε βουνοπλαγιά, κοντά στο μαντρί του.

Νεκρή επίσης εντοπίστηκε γυναίκα στον Πλάτανο Αλμυρού, στην περιοχή Χοροστάσι. Η γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή, καθώς μάλλον δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει εγκαίρως το τροχόσπιτο στο οποίο ζούσε. Ο σύζυγός της βρέθηκε δίπλα της χωρίς τις αισθήσεις του.

Συνελήφθη άτομο κοντά στον Αλμυρό Βόλου για εμπρησμό, καθώς πάνω του βρέθηκε εύφλεκτη ύλη. Ο άντρας ανακρίνεται από τις αρχές. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, λίγο μετά το μεσημέρι έριχνε εύφλεκτο υλικό σε κάδο απορριμμάτων στη συνοικία της Νεάπολης και αμέσως μετά η περιοχή παραδόθηκε στις φλόγες.

Σε πύρινο κλοιό ο Βόλος, εκκενώθηκε η ΒΙΠΕ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η φωτιά που ξεκίνησε από το Βελεστίνο και έχει φτάσει έξω από τον Βόλο. Μήνυμα του 112 το βράδυ καλεί όσους βρίσκονται στους οικισμούς Γλαφυρά, Κάκκαβο, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούντζικα και Κογιάτικα να είναι σε ετοιμότητα.

 Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε στο Βελεστίνο και ακολούθως εκκενώθηκαν το Σέσκλο, το Διμήνι, το Παλιούρι αλλά και η ΒΙΠΕ Βόλου

Μήνυμα από το 112 εστάλη σε όλους τους κατοίκους του Βόλου το οποίο τους ενημερώνει ότι ο πληθυσμός πρέπει να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του με κλειστά παράθυρα και πόρτες, διότι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου ζητά από τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους από τους τοξικούς καπνούς:

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές δυστυχώς παραμένει ανεξέλεγκτη. Παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, έχοντες σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους (αναπνευστικά προβλήματα) λόγω της επικινδυνότητας και τοξικότητας πολλών υλικών που καίγονται σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και χώρους ταφής απορριμμάτων».

«Φύγετε, μη γίνει καμιά ζημιά, να σωθεί ο κόσμος. Έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα», είπε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητό του από τα σημεία της φωτιάς. Κάλεσε πολίτες και δημοσιογράφους, μιλώντας ζωντανά στην ΕΡΤ, να απομακρυνθούν από το σημείο.

Μέσα στην πόλη του Βόλου η κυκλοφορία είναι ελάχιστη και η ορατότητα πολύ περιορισμένη από τους πυκνούς καπνούς που έχουν σκεπάσει τον ουρανό.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μαγνησία επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 υδροφόρα οχήματα. Από αέρος, όσο το επέτρεπε το φως της μέρας, συνέδραμαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για την άμεση και πρακτική αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την πυρκαγιά και που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δόθηκε σε χρήση για τη διαμονή τους το Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Παράλληλα, έχουν επιταχθεί δύο λεωφορεία για τη μετακίνησή τους. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2421350173 και -174.

Στις 14:30 ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή του Βελεστίνου και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του λίβα που πνέει στην περιοχή. Η φωτιά κατακαίει χορτολιβαδικές εκτάσεις στον δρόμο προς το Αερινό, ενώ συνεχίζει ανεξέλεγκτη προς Διμήνι, που είναι προάστιο του Βόλου, και προς τη Βιομηχανική Περιοχή.

Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον οι φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α' ΒΙΠΕ και κατακαίονται αύλειοι χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων. Επίσης, έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους, που κάνουν τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και προς κάθε κατεύθυνση.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρώτο μέλημά μας είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να ελέγξουμε τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα. Προσπαθούμε να ανακόψουμε τις φλόγες πριν μπουν σε καθαρά κατοικημένες περιοχές στα προάστια του Βόλου. Ζήτησα και ήρθαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από όλη τη Θεσσαλία και οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά».

Η πρώτη εντολή εκκένωσης δόθηκε το απόγευμα για τους οικισμούς Σέσκλο και Άγιος Γεώργιος Φερών.

Εκκενώθηκαν, προληπτικά, τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου και οι κάτοικοι οδηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης.

Φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Κρόκιο του δήμου Αλμυρού από τις 15:00, καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Η τρίτη φωτιά στη Μαγνησία ξέσπασε λίγο μετά τις 12:30 στην περιοχή Πάλτση του Νοτίου Πηλίου, όπου έσπευσαν αμέσως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 10 οχήματα, πολλοί εθελοντές, όπως και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και κατάφεραν να τη σβήσουν πριν πάρει διαστάσεις.

Εκκενώθηκε τμήμα της Λαμίας, πυρκαγιά και σε Τιθορέα-Ελάτεια

Στη Λαμία, η ύφεση στους ισχυρούς ανέμους λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ έδωσε τη δυνατότητα σε εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής να ανακόψουν την πορεία των μετώπων, καθώς με βαριά χωματουργικά μηχανήματα σχηματίστηκαν προστατευτικές ζώνες.

Η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη. Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι του δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να ελέγξουν πληθώρα από αναζωπυρώσεις.

Μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς έχουν καεί κολόνες και μετασχηματιστές και τα συνεργεία της ΔΕΗ περιμένουν να ολοκληρωθεί η κατάσβεση για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο Δήμος Λαμιέων έχει ανοίξει τους χώρους του τρίτου ΚΑΠΗ για να καταφύγουν όσοι έχουν προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν το βράδυ στα σπίτια τους.

Ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού παραμένει κλειστός.

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν νωρίτερα οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Λαμίας να εκκενώσουν την περιοχή. Επίσης, εκκενώθηκαν Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.  

Στην περιοχή, έως τη δύση του ηλίου, επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη PZL κι ένα ελικόπτερο Έρικσον. Στην κατάσβεση μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και μία ομάδα εφέδρων καταδρομέων.

Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Αφανός, ανέπτυξε μέτωπο που ξεπέρασε τα 2,5 χιλιόμετρα.

Μήνυμα εκκένωσης, λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, δόθηκε και στους κατοίκους της Κάτω Τιθορέας.

Η φωτιά έχει δημιουργήσει μεγάλο μέτωπο σε αγροτική περιοχή και καλλιέργειες, ωστόσο με την παρέμβαση των πυροσβεστών αλλά και μηχανημάτων του Δήμου δεν απείλησαν οι φλόγες το χωριό.

Ομως, πέρασε τον δρόμο και κατευθύνεται προς την περιοχή της Ελάτειας, όπου δίνεται μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα του Δήμου για να ανακοπεί η πορεία της.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήρθαν στην ώρα τους ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και προλάβαμε τα χειρότερα. Τώρα όμως η φωτιά κατευθύνεται προς Ελάτεια. Θα προσπαθήσουμε όσο βρίσκεται μέσα σε αγροτικές περιοχές να σταματήσουμε την πορεία της».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ συμμετείχαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης με σοβαρά εγκαύματα

Πυροσβέστης τραυματίστηκε στο Βελεστίνο κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Ο άνδρας έχει μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα Β’ βαθμού σε χέρια, πόδια, πρόσωπο και πλάτη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Οι γιατροί του παρέχουν φροντίδα και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο εν λόγω πυροσβέστης υπηρετούσε στην Κατερίνη και επιχειρούσε μαζί με συναδέλφους του στη φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο.

ΑΠΕ, ΕΡΤ/euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news