Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις άναψε το «πράσινο φως» μετά τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλους δύο.
Πλέον, όπως αναφέρει μέσω Twitter, «αναμένεται η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».Breaking: μπήκε κ η τεταρτη υπογραφή που απαιτείται για την έγκριση της πώλησης των F35 στην Ελλάδα. Μετά τους @SenatorMenendez @RepGregoryMeeks @RepMcCaul έδωσε το πράσινο φως κ ο @SenatorRisch. Αναμένεται η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου από το @StateDept @mignatiou
— Lena Argiri (@lenaargiri) June 1, 2023
Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση αμυντικών συμβάσεων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει σε πρώτη φάση ανεπίσημα το Κογκρέσο προκειμένου να παρουσιάσει τη προτεινόμενη πώληση και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Εάν και δεν δεσμεύεται από τη διαδικασία, η κυβέρνηση είθισται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του Κογκρέσου και έτσι να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο είναι που έχει βαλτώσει η αναβάθμιση των F-16, την οποία προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Από την πλευρά του Κογκρέσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ουσία οι τέσσερις νομοθέτες που διοικούν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αντίστοιχα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τους:
• Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
• Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
• Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
• Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
Μενέντεζ για τα F-35 στην Ελλάδα: Έχουν δοθεί οι εγκρίσεις
Την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης, είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Είχε διερωτηθεί, μάλιστα, όσον αφορά στην Τουρκία, αν «θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή αν θα επικρατεί αναταραχή».
Για την πώληση των F-35 είχε πει πως ο ίδιος υπέγραψε ήδη.
«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα αξίζει τα F-35 και όχι ο δικτάτορας Ερντογάν»
Στους λόγους που τον οδήγησαν να είναι αντίθετος στην απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Τουρκία είχε αναφερθεί ακόμη, πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μάικλ Μακόλ.
Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, ο «δικτάτορας Ερντογάν που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», δεν θα επέτρεπε ποτέ να πάρει τα F35.
Ο Μάικλ Μακό, είχε υπογράψει για να πάρει η Ελλάδα τα F-35, «καθώς είναι ισχυρός σύμμαχος που τηρεί τις υποχρεώσεις απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους».
Επίσης, είχε πει πως στην περίπτωση του «δικτάτορα Ερντογάν» που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεν θα επέτρεπε ποτέ να τα πάρει.
Τα πλεονεκτήματα των F-35
Τα F-35 φέρουν βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες και είναι ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ εχθρικών αεροσκαφών.
Όπως έχει τονίσει ο Τόνι Γουίλσον, επικεφαλής των δοκιμαστικών πτήσεων F-35, «μία από τις δυνάμεις του F-35 είναι ότι έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν εναέριο σημειωματάριο πληροφοριών και μοιράζει τις πληροφορίες σε αυτόν που τη χρειάζεται και όταν τη χρειάζεται. Οπότε δεν είναι το θέμα ότι αλλάζει τον αεροπορικό πόλεμο, είναι ότι δίνει την πληροφορία της κυριαρχίας».
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου