Δεν είναι σαφές εάν η κίνηση αποτελεί προοίμιο μιας νέας αξίωσης οικονομικής αποζημίωσης από τη Ρωσία προς τη σύγχρονη Γερμανία, στις σχέσεις με την οποία επικρατεί ιδιαίτερη ένταση λόγω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση φαίνεται να εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ρωσίας να προετοιμάσει τους πολίτες για έναν υπαρξιακό, όπως τον χαρακτηρίζει, πόλεμο με τη Δύση, τον οποίο ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν παρομοιάσει με αυτόν που έκανε η Σοβιετική Ένωση κατά των ναζί.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν από περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας να «αναγνωρίσει ως εγκλήματα πολέμου και ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ως γενοκτονία σε βάρος του σοβιετικού λαού, αναγνωρισμένα και προσφάτως αποκαλυφθέντα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς φασίστες εισβολείς» στην περιοχή της Μόσχας μεταξύ του Οκτωβρίου του 1941 και του Ιανουαρίου του 1942.
Πάνω από 26.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή την περίοδο εκείνη, ανέφεραν σε ανακοίνωση, με τους Σοβιετικούς πολίτες να υπόκεινται σε βασανιστήρια, ληστείες, καταναγκαστικά έργα και εκδιώξεις. Δεν ήταν σαφές πόσο σύντομα το δικαστήριο θα αποφασίσει επί του αιτήματος αυτού.
Περίπου 27 εκατ. Σοβιετικοί έχασαν τη ζωή τους στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως τον χαρακτηρίζουν οι Ρώσοι.
Οκτώ δεκαετίες αργότερα, είναι η Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», που έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν απαραίτητη κίνηση για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και την αποτροπή «γενοκτονίας» σε βάρος ρωσόφωνων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι απορρίπτουν αυτό το αφήγημα ως ψευδές που χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί ένας παράνομος, όπως λένε, κατακτητικός πόλεμος. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι η Μόσχα που διαπράττει γενοκτονία, κάτι το οποίο η Ρωσία απορρίπτει.
Χιλιάδες Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία επιμένει πως δεν στοχοποιεί πολίτες.
Ο Πούτιν συχνά επικαλείται κατορθώματα από τη στρατιωτική ιστορία της Ρωσίας, είτε στον πόλεμο κατά του Χίτλερ είτε σε αυτούς από ηγέτες του παρελθόντος όπως ο Πέτρος ο Μέγας, για να ενισχύσει το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας των Ρώσων. Η Ουκρανία, τότε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, εκτιμά ότι έχασε τουλάχιστον 8 εκατ. από τους δικούς της πολίτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου