Η νόσος mpox (ή ευλογιά των πιθήκων, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της) δίνει αν και σποραδικά κρούσματα στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).
Στη νεότερη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που εξέδωσε, αναφέρει ότι από τις 4 Απριλίου 2023 έως και τις 3 Μαΐου 2023 καταγράφηκαν σε έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οκτώ νέα κρούσματα της νόσου mpox. Από δύο κατέγραψαν Ολλανδία και Πολωνία, ενώ Αυστρία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία είχαν από ένα.
Η ευλογιά των πιθήκων μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας τον Μάιο του 2022. Εκείνο τον μήνα άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα σε χώρες όπου φυσιολογικά δεν ενδημεί ο υπαίτιος ιός. Έκτοτε, τα περιστατικά εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και με ολοένα βραδύτερο ρυθμό.
Η κορύφωση του μηνιαίου αριθμού περιστατικών ήταν τον Ιούλιο του 2022. Από τον Δεκέμβριο 2022 έως σήμερα, ο αριθμός έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν έχει όμως μηδενιστεί, τονίζει το ECDC.Από πέρυσι τον Μάιο έως τώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα άλλα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (29 χώρες) έχουν επιβεβαιωθεί συνολικώς 21.223 περιστατικά. Έχουν επίσης αναφερθεί έξι θάνατοι (3 στην Ισπανία, 2 στο Βέλγιο και 1 στην Τσεχία). Από τα ευρωπαϊκά κρούσματα, τα περισσότερα έχουν αναφερθεί:
Στην Ισπανία (7.551)
Στη Γαλλία (4.146)
Στη Γερμανία (3.676)
Στην Ολλανδία (1.264)
Στην Ιταλία (957)
Στην Πορτογαλία (949)
Στο Βέλγιο (793)
Στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 88. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τον Νοέμβριο του 2022, έως τότε είχαν καταγραφεί 85 περιστατικά. Όλοι ήταν άνδρες, ηλικίας 16 έως 62 ετών (μέση ηλικία: 37 έτη). Οι 24 (το 28%) είχαν αναφέρει ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.
Το ECDC επισημαίνει πως παρότι μειώνονται εδώ και μήνες τα κρούσματα στην Ευρώπη, ο συνολικός κίνδυνος μόλυνσης από την mpox παραμένει μέτριος για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι χαμηλός.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι μία σπάνια ιογενής λοίμωξη. Μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή/και σωματικά υγρά του πάσχοντος. Μεταδίδεται επίσης με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η mpox συμπεριλαμβάνουν:
Πυρετό
Πονοκέφαλο
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Λεμφαδενοπάθεια
Ρίγος
Εξάντληση
Συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 έως 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Υπάρχει επίσης εμβόλιο που χορηγείται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Το ίδιο και όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου