facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Πάμε Ολλανδία: Πληρώνει για να καταναλώνουν οι κάτοικοι το ρεύμα

Αρνητικές είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία αφού η αγορά της χώρας είναι υπερφορτωμένη με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, οι καταναλωτές πληρώνονται για να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια.

Οι τιμές έπεσαν στα -739,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα μεταξύ 1 και 2 μ.μ. στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο μέσος όρος παραμένει αρνητικός για κάθε μία ώρα από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

Η αύξηση της καθαρής ή αλλιώς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να πασχίζουν να διαχειριστούν τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που προέρχονται από τις διάφορες ανανεώσιμες πηγές.

Τι ακριβώς όμως συνέβη;

Τα πράγματα είναι απλά. Η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές δεν αποθηκεύεται. Συνεπώς, όταν η παραγωγή είναι μεγάλη και η ζήτηση χαμηλή, οι τιμές στο τελικό καλάθι του χρηματιστηρίου ενέργειας να αποκλιμακώνονται. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι παραγωγοί χάριζαν την ενέργεια που παρήγαγον, προσφέροντάς την σε αρνητικές τιμές, ουσιαστικά δηλαδή πληρώνοντας τους καταναλωτές (μέσω των παρόχων) για να την καταναλώσουν.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Την περίοδο της πανδημίας κάτι ανάλογο είχε συμβεί με το πετρέλαιο. Το 2020 η προσφορά πετρελαίου παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, η ζήτηση όμως είχε βουλιάξει και οι χώροι αποθήκευσης ήταν υπερβολικά ακριβοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο.

Παρότι η ισχυρή προσφορά είναι συνήθως κάτι θετικό, η Ολλανδία είδε μεγάλες ποσότητες καθαρής ισχύος να πλημμυρίζουν το δίκτυό της σε μια εποχή που η κατανάλωση ήταν χαμηλή. Ούτε οι γειτονικές χώρες απορρόφησαν σημαντικές ποσότητες, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση.

«Αυτό ήταν μεν κάτι απροσδόκητο αλλά θα το δούμε ξανά στο μέλλον», εκτιμούν στο ειδικοί που μίλησαν στο Bloomberg.

Αρνητικές τιμές ενέργειας στην Ολλανδία ήταν συνηθισμένες κυρίως το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια επίσημων αργιών, ειδικά εάν οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονταν από ανέμους, αφού η Ολλανδία έχει επενδύσει στην αιολική ενέργεια.

Οι διαχειριστές δικτύου έχουν πλέον την επιλογή να μειώσουν την προσφορά ή να ενισχύσουν τη ζήτηση.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news