Σε συνέντευξή της στη Repubblica, η Μέτσολα, κληθείσα να σχολιάσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Qatargate, υποστήριξε ότι για «τους ευρωβουλευτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, μελετάται η αναστολή των συντάξεων για όσους καταδικαστούν σε φυλάκιση άνω των δύο ετών».
Αν εγκριθεί αυτή η πρόταση από το Ευρωκοινοβούλιο, «τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δοθούν για τη χρηματοδότηση των ευρωβουλευτών που για 24 μήνες από τη λήξη της θητείας τους δεν θα μπορούν να κατέχουν θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την εργασία τους στις Βρυξέλλες».
Σε αυτό το σημείο, εξηγεί η Μέτσολα, «υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα: το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ισχύει αλλά όχι υποχρεωτικά, γιατί δεν είμαστε όπως η Επιτροπή της ΕΕ που πληρώνει για δύο χρόνια μετά την εκπνοή της θητείας των Επιτρόπων, για να μην εργάζονται για το ίδιο θέμα».
Η Μέτσολα πρόσθεσε ότι η Ευρωβουλή θα μειώσει και τον χρόνο για την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον «δύο μήνες». Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 90 ημέρες, αλλά το Κοινοβούλιο στοχεύει να τη μειώσει στις 60 ημέρες. «Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε πιο γρήγοροι. Αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσω τις νόμιμες διαδικασίες, γιατί η άρση της ασυλίας είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. Αμέσως απομακρύναμε τον αντιπρόεδρο της Βουλής. Πρωτοφανής επιλογή. Υπάρχουν όμως και επίπεδα προστασίας: το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν επιτρέπεται η ακύρωση της νομικής διαδικασίας. Το κοινοβούλιο δεν είναι δικαστήριο».
Mea culpa
Η Μαλτέζα πολιτικός παραδέχτηκε ότι «θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη επαγρύπνηση» και ότι τώρα χρειάζεται «γρήγορη απάντηση», που πρέπει να επηρεάσει άμεσα τους ευρωβουλευτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ένα σχέδιο 14 σημείων για να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές παρεμβολές. «Υπάρχουν ήδη κάποιοι κανόνες – είπε η Μέτσολα -, με ενημέρωση για συναντήσεις, σύγκρουση συμφερόντων, ποιοι πληρώνουν και τι δηλώνουν οι βουλευτές. Μπορούμε να τα ενισχύσουμε άμεσα αυτά τα μέτρα και να τα καταστήσουμε πιο λειτουργικά. Θα διακόψουμε αμέσως τις μόνιμες διαπιστεύσεις για πρώην ευρωβουλευτές. Σε αυτό έλαβα την ομόφωνη υποστήριξη των αρχηγών των ομάδων. Αύριο θα γίνει ήδη μια τεχνική συνάντηση για αυτά τα σημεία. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλα θέματα που αφορούν την επιτροπή δεοντολογίας ή την εξεταστική επιτροπή και τα οποία χρειάζονται χρόνο. Αυτές είναι διαδικασίες που πρέπει να προσέχουμε. Αγγίζουν τους θεσμούς. Για μένα είναι σημαντικό να εισαγάγουμε ένα σύστημα με το οποίο δεν θα μπορεί να υπάρξει άσκηση πίεσης. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, ξεκινώντας από το χρονοδιάγραμμα, για το πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση εργασίας».
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου