Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Ρωσίας στην Κριμαία, ο Γκεόργκι Μουράντοφ, προειδοποίησε τη χώρα μας να μη στείλει S-300 στην κυβέρνηση της εμπόλεμης Ουκρανίας.
Ο Γκεόργκι Μουράντοφ ήταν πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο της περίοδο της κρίσης με τους S-300 στη μεγαλόνησο και γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.
Αναλυτικότερα, το RIA Novosti αναφέρει ότι ο ίδιος, μιλώντας στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης, τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως η ελληνική κοινή γνώμη τονίζει ήδη ηχηρά».
Η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι η Ρωσία προμήθευσε με αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300 την Κύπρο στα τέλη του περασμένου αιώνα, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Μόσχας, και συνέχισε λέγοντας πως «ως Ρώσος πρέσβης τότε στην Κύπρο, μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι δεν λειτουργούν εναντίον της Ρωσίας, γιατί είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα αναγνώρισης ‘φίλου-εχθρού’» είπε.
«Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των συστημάτων στο Κίεβο αναμφίβολα θα υπονόμευε ριζικά την ελληνική αμυντική δυνατότητα», επεσήμανε.
Νέα έκκληση Ζελένσκι για αντιαεροπορικά συστήματα
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας στην Ρίγα την προμήθεια του Κιέβου με ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων.
«Σας ζητώ να ενισχύσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης προς την συνάντηση κορυφής απευθυνόμενος προς τον Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υποστηρίξει το Κίεβο με χρηματοδότηση, στρατιωτική εκπαίδευση και αντιαεροπορικά συστήματα, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση.
Οι ηγέτες της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συναντώνται στην Ρίγα, στο πλαίσιο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force).
Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης σε κρίσεις στην Αρκτική Περιοχή και την Βόρεια Ευρώπη.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου