Χωρίς να αποκλίνει από τις αρχικές του δηλώσεις προ μηνών, σημείωσε πως στην Π.Ε Σερρών μόνο τέσσερις ή πέντε ιδιώτες γιατροί έχουν εγγραφεί ενώ οι υπόλοιποι είναι από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εικόνα που αντιστοιχεί για όλη τη χώρα .
Ανταποκρίθηκε το 53% των πολιτών
Όσον αφορά τους πολίτες, μόλις το 53% περίπου ανταποκρίθηκαν κάνοντας εγγραφή στο σύστημα, ενώ η εφαρμογή των προστίμων για τους μη εγγραφέντες «παγώνει» μέχρι τον Απρίλιο. Τα πρόστιμα αφορούν πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, για φάρμακα, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και τις λοιπές παροχές.
Ο κ. Βάκαλος υποστήριξε πως πέραν της ανακοίνωσης των προστίμων για τους πολίτες που δεν θα ανταποκριθούν, υπήρχε και απειλή προς τους ιδιώτες γιατρούς, ότι εάν δεν εγγραφούν θα τους αφαιρούσαν το δικαίωμα συνταγογράφησης, κάτι που τελικά δεν ίσχυσε.
Μικρός ο χρόνος της πρώτης επίσκεψης
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών χαρακτήρισε μη επαρκή το χρόνο της πρώτης επίσκεψης τους ασθενούς στον προσωπικό γιατρό (45 λεπτά) για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολύ ουσιαστική πράξη η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια επίσκεψη και σε αυτό το χρόνο. Υποστήριξε πως υπήρξε μια μνημονιακή υποχρέωση που προέβλεπε την εγγραφή του 50% του πληθυσμού στο νέο θεσμό έως το τέλος της χρονιάς και αφού αυτό επετεύχθη τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους με άλλο ρυθμό.
Μειώση ασθενών ανα γιατρό
Τόνισε επίσης πως για την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή του θεσμού (υπάρχει προγραμματισμός για το 2023), θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός ασθενών ανά γιατρό, να αυξηθούν οι αποδοχές τους και να υπάρξει εργαστηριακή υποστήριξη. Εν τω μεταξύ σημείωσε πως δεν καθορίζονται εφημερίες γιατρών ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παιδιά.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου