facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Πολωνία – Λιθουανία: Μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Πολωνία και η Λιθουανία μπλοκάρουν το ένατο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης πριν από τη συνάντηση των ηγετών του μπλοκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους την Πέμπτη ότι μια προτεινόμενη αποδυνάμωση της επισιτιστικής ασφάλειας ανοίγει δυνητικά ένα παραθυράκι και τη δυνατότητα για τους υπό κυρώσεις Ρώσους ολιγάρχες να αυξήσουν τον πλούτο τους.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εκείνους τους ολιγάρχες, που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς του Πούτιν, τροποποιώντας έναν κανονισμό και αποδεσμεύοντας τα προσωπικά τους οικονομικά και χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Λαντσμπέργκις.

Η Πολωνία και η Λιθουανία επιμένουν ότι η τελευταία έκδοση του πακέτου κυρώσεων θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ρωσικού πολέμου. Ο Λαντσμπέργκις κάλεσε τα κράτη μέλη να μην ενδώσουν στο αφήγημα της Ρωσίας ότι οι κυρώσεις επιδεινώνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και είπε ότι στόχος του αποκλεισμού θα πρέπει να είναι «ο περιορισμός των ενεργειών των επιτιθέμενων αλλά όχι η χαλάρωση».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η χώρα του ευνοεί «διαφανείς και αυστηρές κυρώσεις, κυρώσεις που είναι αποτελεσματικές και μειώνουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας». Πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι λομπίστες δραστηριοποιούνται συχνά στις Βρυξέλλες και ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος — να βρουν «παραθυράκια» γύρω από τις κυρώσεις, να τις καταστήσουν λιγότερο αυστηρές, ευκολότερες».

«Πολλές χώρες έχουν προτείνει να αφαιρεθούν ορισμένοι Ρώσοι ολιγάρχες από τη λίστα κυρώσεων», συμπεριλαμβανομένου του Μοσέ Καντόρ — «ο οποίος ως ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας», είπε ο Μοραβιέτσκι . «Σίγουρα είμαστε ενάντια σε αυτό. Οι φτηνοί και πρόχειροι υπαινιγμοί ότι η Πολωνία ήταν υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων δεν έχουν βάση. Θέλω να είμαι σαφής – η Πολωνία είναι υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων».

Ο Γιοσέπ Μπορέλ επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε καθοδόν στη σύνοδο κορυφής ότι δεν περίμενε μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών του μπλοκ για το πακέτο και το θέμα θα επιστρέψει στους πρεσβευτές της ΕΕ για περισσότερες συνομιλίες.

bloomberg /aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news