Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει με αφορμή δημοσιεύματα πίσω από τα οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και αφορούσαν τόσο την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Ράικου όσο και της πρώην εισαγγελέα εφετών Γεωργίας Τσατάνη και τους χειρισμούς τους σε υποθέσεις.
Ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε λόγο για «απόκρυψη στοιχείων» σχετικά με την Ελένη Ράϊκου ενώ επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο όταν κλήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του. «Κατά την κατηγορία φέρεται ότι διοχέτευσε τις αναφορές σε εσάς ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος» ήταν η ερώτηση της προέδρου με τον μάρτυρα να απαντά: «Όποιος το λέει πρέπει να το αποδείξει. Και εγώ κινδύνεψα να βρεθώ εδώ, το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που το λέει. Ότι καταθέτω και αφορούν την κυρία Ράϊκου και την κυρία Τσατάνη θέλω να διαβιβασθούν στον εισαγγελέα και να διωχθούν για ψευδορκία».
Ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε πως τα τελευταία τρία χρόνια ταλαιπωρείται κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα». «Εγώ αποκάλυψα την υπόθεση της «Novartis» όχι μόνο για να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι αλλά και να καταγραφεί η ιστορική αλήθεια. Για τις δύο εισαγγελείς που με έχουν κατηγορήσει έχω αποκαλύψει σκανδαλώδη για εκείνες θέματα» ανέφερε και στη συνέχεια εξέφρασε τη θέση πως η Ελένη Ράικου έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο. «Η κ. Ράϊκου ήταν εμπλεκόμενη σε πολλά πράγματα και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ήταν κατηγορούμενη. Είχε να μην πω προσωπική, σίγουρα οικογενειακή σχέση μέσω του συζύγου της γιατρού που συμμετείχε στο πρόγραμμα «Novartis». Έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση. Ένα ανώτατο στέλεχος της «Novartis» επιχείρησε να αυτοκτονήσει από τον 11ο όροφο του Χίλτον. Κατά περίεργο τρόπο ζήτησε να μιλήσει με την κυρία Ράϊκου. Η οικογένεια Ράϊκου ήταν σχετιζόμενη με το χώρο του φαρμάκου και τα κόλπα στο χώρο του φαρμάκου» . Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του με το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Κ. Βαξεβάνης είπε: «Τον Παπαγγελόπουλο τον έχω κατεβάσει από το γάιδαρο ,όπως λένε στο χωριό μου».
«Δεν είχε ενημερωθεί η Ελένη Τουλουπάκη»
Νωρίτερα, κατέθεσε ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του επικοινωνία μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη την περίοδο που ως επίκουρος υπηρετούσε στην Εισαγγελία ο εισαγγελέας Στέλιος Μανώλης.
Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός πως δεν είχε αντιληφθεί τηλεφωνική ή δια ζώσης επαφή των δυο κατηγορουμένων σημειώνοντας πως ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την επίμαχη περίοδο είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία τους μόνο δύο εθιμοτυπικές επισκέψεις.
Αναφερόμενος στον τρόπο και τον χρόνο που αποφασίστηκε η διαβίβαση της δικογραφίας για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή , στη Βουλή , που συνδέεται με το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας που αντιμετωπίζει η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε πως «το περιεχόμενο ξεκάθαρα δεν αποτελούσε μήνυση, ούτε μηνυτήρια αναφορά, δεν κατήγγειλε προσδιορισμένη πράξη ούτε συγκεκριμένο πρόσωπο». «Δεν είχε άμεσα ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία, μόνο κάποιοι πίνακες με τιμές φαρμάκων και αναφερόταν σε τρόπους τιμολόγησης», υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη πως δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις να αποσταλούν αμελλητί στη Βουλή.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η Ελένη Τουλουπάκη ενημερώθηκε για την ύπαρξη των επίμαχων αναφορών στις αρχές του 2018, όταν ετοιμαζόταν η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένες αναφορές πήραν το δρόμο για τη Βουλή ήταν γιατί μεταξύ άλλων οι προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούσαν για τον τρόπο τιμολογήσεων των φαρμάκων. «Ως εκ τούτου με τις καταθέσεις όπου γινόταν αναφορά σε υπουργικές πράξεις έκρινα ότι έπρεπε οι αναφορές να διαβιβαστούν ως στοιχεία, να συναποσταλούν» τόνισε ο μάρτυρας.
news
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου