Ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανταπόκριση των συναδέλφων του στο προτεινόμενο ωράριο ενώ το θέμα παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλη η αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣΘ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τροποποίηση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, με μείωση ωρών λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Το προτεινόμενο ωράριο έχει ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10:00 έως 16:00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 έως 19:00.
Ο κ. Φιλιππίδης προσβλέπει σε ποσοστό συμμετοχής 95%, αν και τονίζει στο Euro2day.gr ότι το νέο ωράριο θα κριθεί στην πράξη και αν χρειαστεί, θα γίνουν τροποποιήσεις.
Κατά τον ίδιο, δεν θίγει αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα, δεδομένου ότι οι τροποποιήσεις το πολύ πολύ να επηρεάσουν κάποιες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό, πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός με τα super markets και ποια θα είναι συμμετοχή των μεγάλων παικτών της αγοράς.
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εμπορικών συλλόγων να προτείνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης, εξηγώντας ότι μπροστά στην πρόκληση της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα, έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για καθοδήγηση της τοπικής αγοράς ελλείψει άλλης επίσημης πρότασης.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν», τονίζει αναφερόμενος στην πτώση τζίρου, που υποστηρίζει ότι ξεπερνά το 50% συγκριτικά με την περίοδο προ πανδημίας. Ειδικά στις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, που είναι και σε μεγαλύτερο κίνδυνο ενόψει του δυσμενούς σεναρίου που θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για περαιτέρω συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών, οι επαγγελματίες φοβούνται τα κόστη, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη.
«Ο τζίρος δεν είναι βιώσιμος. Δεν ξέρω πόσα καταστήματα μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες αλλά εκτιμώ ότι το 50% της αγοράς θα βάλει λουκέτο σε 2-3 χρόνια με αυτό τον ρυθμό», προσθέτει αιτιολογώντας τη δύσκολη απόφαση που έλαβε για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Δεν θέλουμε να πάμε σε lockdown ή άτακτες διακοπές ρεύματος που θα προκαλέσουν σοκ στη ζήτηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, κανένας καταναλωτής δεν θα κατεβαίνει στην αγορά», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης, ευελπιστώντας ότι το μέτρο θα ωριμάσει σταδιακά και η αγορά θα ανταποκριθεί. Σημειώνει δε ως ενδεικτική τη λειτουργία ελάχιστων καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τις Κυριακές -από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του ν. 4472/2017 για τη δυνατότητα των καταστημάτων να λειτουργούν προαιρετικά τις Κυριακές σε περιοχές με τουριστική κίνηση.
Ανάλογη πάντως είναι η εικόνα και στον Πειραιά, που εμπίπτει στις ίδιες ρυθμίσεις. Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο Θοδωρής Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ) και Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το θέμα του ωραρίου τίθεται σε λάθος βάση. Το εθνικό πλαίσιο για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων προβλέπει λειτουργία από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 8 τα Σάββατα και εντός αυτού του πλαισίου μπορεί κάθε επιχείρηση να λειτουργήσει επιλέγοντας τις ώρες που κρίνει κατάλληλες για τη δραστηριότητα, τον κλάδο και την περιοχή της.
«Ο εμπορικός σύλλογος μπορεί να προτείνει αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων και επιπλέον οποιαδήποτε παρέμβαση δεν πρέπει να γίνεται ευκαιριακά», σημειώνει ο κ. Καπράλος, που τάσσεται υπέρ μιας υπουργικής απόφασης στο θέμα του ωραρίου για έκτακτες συνθήκες, που θα καλύψει το σύνολο της επικράτειας διασφαλίζοντας τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
Το ζητούμενο είναι τι θα κερδίσουν και τι θα χάσουν τα καταστήματα περιορίζοντας τη λειτουργία τους μία ή δύο ώρες. Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, ήδη πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν 8:00-8:30 το βράδυ, διότι εκεί που δραστηριοποιούνται δεν υπάρχει εμπορική κίνηση. Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες έχουν επενδύσει σε λάμπες led και επομένως περιορίζεται στο ελάχιστο το όφελος που θα έχουν με το να κλείσουν 1-2 ώρες νωρίτερα.
Ζητούμενο είναι επίσης αν μπορούν να κλείσουν πρωινές ώρες καταστήματα οικοδομικών υλικών και χρωμάτων. Αλλά ακόμη και τα super markets, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, εξασφαλίζουν μικρό κόστος με το να κλείσουν λίγο νωρίτερα αφού και με κλειστά φώτα πρέπει να λειτουργούν ψυγεία, καταψύκτες και εγκαταστάσεις συντήρησης τροφίμων.
Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσει η αγορά σε γειτονικούς δήμους, που κινούνται με άλλες ταχύτητες ως προς τις δυνατότητες που παρέχουν στις επιχειρήσεις, από φωτισμό μέχρι αστυνόμευση.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου