Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας βάζει στο στόχαστρο τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τονίζοντας πως χαλάνε «το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών».
«Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας είναι περίεργη, ανώμαλη και καθοριστική. Είναι ανώμαλη στάση κυριολεκτικά. Καθώς δεν πήγαν μονο στις ΗΠΑ, για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανἰα και είπαν 'μη δώσετε τα υποβρὐχια'. Εμείς
δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας -
ΕΕ, Τουρκίας - Eυρώπης, Τουρκίας - NATO και Τουρκίας - HΠΑ. Tα
προβλήματα των δυο χωρών είνα προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών
της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το
πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο
χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
«Κάνουν αβάσιμες δηλώσεις.Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-οθωμανισμό. Στις
συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματα μας δεν υπάρχει κάτι
τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυτά
λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας», τόνισε σε άλλο σημείο της
συνέντευξής του.
Ακολούθως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. «Τον πενταπλασίασαν! Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε, αυτά που κάνετε είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!.
Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά, από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16! Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα», υπογράμμισε.
«Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους.Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;», συμπλήρωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου