facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

«Μύλος» ξανά με τα υπερκέρδη την ώρα που η τιμή ηλεκτρισμού σκαρφαλώνει στα €312 η μεγαβατώρα

Η κριτική της αντιπολίτευσης για τα πενταπλάσια κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021, στο κάδρο της φορολόγησης κερδών και η προμήθεια φυσικού αερίου - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΡΑΕ

Σε νέο γύρο  σφοδρής αντιπαράθεσης γύρω από τα υπερκέρδη οδηγούν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και το νέο υπόμνημα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Το αλαλούμ με τα υπερκέρδη συνεχίζεται την ώρα που η τιμή χονδρεμπορικής στο ρεύμα εκτινάσσεται στα ύψη και σήμερα θα φτάσει τα 312 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 22,6% σε σχέση με χθες. Αποτέλεσμα κυρίως της αβεβαιότητας για τις ροές του ρωσικού αερίου στην ΕΕ το επόμενο διάστημα αλλά και της αυξημένης ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Αντίστοιχα, η Ιταλία με την οποία «συγχρονιζόμαστε» ως χώρα είναι στα 368,07 ευρώ η μεγαβατώρα με τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, να απολαμβάνουν τιμές προ κρίσης στα 152,27 ευρώ η μεγαβατώρα, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που έκαναν στον τομέα της χονδρεμπορικής.

Τα στοιχεία της ΡΑΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου

Με βάση τους πίνακες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου εμφάνισαν το 2021 κέρδη προ φόρων, πενταπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα οποία έφτασαν τα 395 εκατ. ευρώ από 65,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Από αυτά, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αντιστοιχούσαν κέρδη προ φόρων περίπου 335 εκ. ευρώ (από 37,7 εκ. ευρώ το 2020), εκτινάσσοντας το περιθώριο κέρδους στο 22,31% από 7,27% το 2019.

Σημαντικές αυξήσεις είχαν αντίστοιχα και οι άλλες εταιρείες προμήθειας όπως η Προμηθέας Gas (κοινή εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου με τη Gazprom), η Motor Oil αλλά και η Φυσικό Αέριο.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα των προμηθευτών φυσικού αερίου, αυτά αυξήθηκαν κατά 164,2% το 2021 κυρίως λόγω των υψηλών διεθνών τιμών και έφτασαν τα 3,17 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,5 δις. ευρώ αντιστοιχούν στην κρατική ΔΕΠΑ Εμπορίας (έναντι 396,4 εκ. το 2020 και 760 εκ. το 2019).

Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία, εξηγεί πως το καθαρό ταμειακό ποσό για την τελευταία οικονομική χρήση, είναι  τελικά αρνητικό (-23,2 εκατ. ευρώ). Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπολογίζει το αποτέλεσμα, αφαιρουμένων της ρήτρας take or pay ύψους 87,2 εκατ. ευρώ, που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στους προμηθευτές της για προμήθειες αερίου που δεν έγιναν, 86,8 εκατ. που είναι φόροι και 90,6 εκατ. που είναι το μέρισμα που θα καταβληθεί στο δημόσιο.

Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται επίσης έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, τα οποία δεν προέρχονται από την χονδρεμπορική δραστηριότητα. Πρόκειται για ποσά ύψους 83,2 εκατ.  ευρώ από επιστροφές από την Τουρκική BOTAS για ποσότητες παρελθόντων ετών, μετά την ολοκλήρωση της πολυετούς δικαστικής διαμάχης αλλά και μέρισμα θυγατρικής της ύψους 10,2 εκ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας έβαλε χθες στο κάδρο η  αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «πάρτι αισχροκέρδειας». Πρόκειται για υπερκέρδη μιας εταιρείας που διορίζεται από το Δημόσιο, την ώρα που νοικοκυριά γονατίζουν από υπέρογκες αυξήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να δώσει εξηγήσεις και να ανακοινώσει ότι τα υπερκέρδη των προμηθευτών φυσικού αερίου θα φορολογηθούν με 90% όπως και στην ηλεκτροπαραγωγή και θα δεσμευτούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύσουν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα.

Ζημιές σε όλη την προμήθεια το 2021

Αναλυτικά στοιχεία έδωσε χθες η ΡΑΕ  και για τα οικονομικά αποτελέσματα των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας, σε συνέχεια του προηγούμενου πορίσματος για τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο κλάδος της προμήθειας με βάση τους πίνακες της Αρχής, εμφάνισε πέρυσι έσοδα 9,4 δισ. ευρώ από 6,9 δις. την προηγούμενη χρονιά (+36,4%).

Ωστόσο όλος ο κλάδος παρουσίασε ζημιές καθώς απορρόφησε την αύξηση των τιμών στην χονδρεμπορική εξαιτίας των συμβάσεων που είχε ήδη συνάψει προ της κρίσης.

Έτσι οι ζημιές του 2021 για τον τομέα της προμήθειας ανήλθαν σε 416 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων πάνω από 500 εκατ. ευρώ το 2020 με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.

Η ΡΑΕ, επισημαίνει ότι «η πλειονότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σημείωνε ήδη ζημίες κατά τα έτη 2019 και 2020. Σημαντικό περιθώριο κέρδους είχε και τα δύο έτη η δεσπόζουσα επιχείρηση, ΔΕΗ Α.Ε.».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εκτός από τη ΔΕΗ, κέρδη κατέγραφαν το 2020 και εταιρείες όπως η Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ που φέτος πούλησε σημαντικό τμήμα των ΑΠΕ για να καλύψει την χασούρα της προμήθειας αλλά και προμηθευτές όπως η Watt & Volt, η Volton (των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη) και η ΚΕΝ.

Στην πυρά ο νέος μηχανισμός χονδρεμπορικής από τον ΕΣΑΗ

Την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για την διανομή των υπερκερδών, αίσθηση έκανε χθες η παρέμβαση του Προέδρου του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Ντίνου Μπενρουμπή, κατά τη συζήτηση στη βουλή του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κριτική του επικεφαλής της Protergia, της εταιρείας Mytilineos, εστιάστηκε στις αλλαγές που επίκεινται από την 1 Ιουλίου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, λέγοντας ότι  ο σύνδεσμος διαφωνεί με το άρθρο 122 του νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Το στέλεχος του ομίλου, επισήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης  μεταβάλει ριζικά την δομή και λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα, δίχως να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση ή συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην αγορά, παρά τις επαλειμμένες προσπάθειες από πλευράς του συνδέσμου.

«Το άρθρο αυτό φαίνεται να έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τις εταιρείες μέλη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ και πρόσθεσε πως οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και αυξημένων τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η βιωσιμότητά τους.

Στις επιπτώσεις που θα έχει στους ηλεκτροπαραγωγούς ο νέος μηχανισμός αναφέρεται χθες και έκθεση της Fitch.

Όπως σημειώνει, μια σειρά νέων πολιτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει το οικονομικό προφίλ κατά κύριο λόγο της δημόσιας επιχείρησης και τελικά να ασκήσει πίεση στις αξιολογήσεις της.

Μια εφάπαξ εισφορά 90% στα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών παραγωγής θα αυξήσει τη μόχλευση για το 2022, για τη ΔΕΗ και, σε μικρότερο βαθμό για την Mytilineos αναφέρει.

Η έκθεση της Fitch επισημαίνει ότι η  αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2021, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας εάν δεν συνοδευόταν από κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news