Ειδικότερα, σε έκκληση προς τους πολίτες να εξοικονομήσουν και την τελευταία κιλοβατώρα ενέργειας προχώρησε η Γερμανία, μετά τις αδικαιολόγητες περικοπές παροχής αερίου κατά 40% από τη Gazprom. Η έλλειψη αερίου οδήγησε μέσα σε 2 ημέρες σε εκτροχιασμό της τιμής του.
Σύμφωνα με το διάγραμμα, από τα 82 ευρώ στις 13 Ιουνίου, στις 15 Ιουνίου, μόλις δυο ημέρες μετά, πέταξε στα 126 ευρώ, ενώ σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, εκτινάχθηκε μέχρι τα 147ευρώ/MWh.
H Μόσχα πέρασε και σε λεκτική αντεπίθεση, αποδίδοντας το ενεργειακό αδιέξοδο της Ευρώπης στις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Η Δύση αυτοκαταστράφηκε». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξέι Νόβακ, προχώρησε στην εκτίμηση οτι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πληρώσει 400 δις δολάρια πιο ακριβά τις εισαγωγές ενέργειας φέτος. Εριστικός στον σχολιασμό του και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Προειδοποιήσαμε την Ευρώπη να μην εγκαταλείψει τα μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom…Το παιχνίδι τελείωσε».
Ωστόσο, επίσημα, η Ρωσία απέδωσε τη μείωση παροχής αερίου σε τεχνικό πρόβλημα, που καθυστερεί να αποκατασταθεί, εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεών της προς της Ρωσία, και όχι σε πολιτική σκοπιμότητα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, τόνισε απαντώντας στη Μόχα πως το πρόβλημα σχετίζεται με τη συντήρηση στις τουρμπίνες. Μία από αυτές δεν έχει επιστραφεί στη Ρωσία, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Δεν ήταν προμελετημένο από αυτούς, αν και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ως εξής: «Έχω την εντύπωση πως αυτό που συνέβη χθες ήταν πολιτική απόφαση και όχι τεχνικό πρόβλημα».
Σε γενικότερα πλαίσιο, η ενεργειακή επάρκεια αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο όλων των κρατών – μελών και η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στο λιγνίτη. Ο Κωνσταντίνος Γίδης, ο Διευθυντής λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολης, υπογράμμισε ότι φέτος τα αποθέματα του λιγνίτη που έχουν στη διάθεση τους είναι 640.000 τόνοι. Την ίδια εποχή πέρυσι, είχαν 450.000, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό.
Ενώ λοιπόν η Ελλάδα συγκεντρώνει λιγνίτη στις αυλές των θερμοηλεκτρικών μονάδων, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 1.68 δις ευρώ, προκειμένου να τον αποσύρουμε δια παντόertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου