facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενέργεια: Δεν έχουμε υπερκέρδη λένε οι παραγωγοί – Όλο το παρασκήνιο

Μηδενίζονται τα όποια υπερκέρδη ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, αν υπολογιστούν οι ζημιές των σταθερών τιμολογίων, που μπήκαν ως αστερίσκος στο πόρισμα της ΡΑΕ. Αυτό διαμηνύουν πηγές από τη ΔΕΗ αλλά και τις υπόλοιπους παραγωγούς ενέργειας, που ακόμη δεν έχουν ειδοποιηθεί, ούτε γνωρίζουν τίποτα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ή για το τι τελικά τους ζητά το υπουργείο Ενέργειας να πληρώσουν.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αποτελεί πρωτοφανές αλαλούμ, καθώς εμφανίζεται ότι με μεγάλα ποσά θα επιβαρυνθούν εισηγμένοι όμιλοι, χωρίς να έχουν οι ίδιοι επισήμως ενημερωθεί! Και στις ίδιες τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, οι υποσημειώσεις ανατρέπουν τους τίτλους….

Κι αυτό γιατί όπως το ίδιο το πόρισμα της ΡΑΕ λέει…., δεν είναι τα …οριστικά ποσά αυτά που περιγράφονται ως υπερκέρδη στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας, καθώς στα 595 εκατ. ευρώ που   εμφανίστηκαν από το υπουργείο Ενέργειας ως υπερκέρδη των καθετοποιημένων ομίλων παραγωγής ενέργειας, δεν έχουν υπολογιστεί οι ζημιές τους από τα σταθερά τιμολόγια. Αν υπολογιστούν όλες οι ζημιές της προμήθειας από τα σταθερά τιμολόγια και οι έμμεσες εκπτώσεις των καθετοποιημένων παραγωγών ( από διακανονισμούς και εκπτώσεις) “τα υπερκέρδη θα γίνουν ζημιές”, σημειώνεται χαρακτηριστικά από πηγές της αγοράς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, στους ίδιους, που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία του πορίσματος και ενημερώνονται για τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα  τη δραστηριότητά τους από …διαρροές.

Το πόρισμα της ΡΑΕ

Τα ποσά στα οποία κατέληξε η ΡΑΕ, σύμφωνα με διαρροές είναι τα εξής:

Σύνολο υπερκερδών: 927,44 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 729,91 από τη ΔΕΗ, τα 157,61 από τους ιδιώτες καθετοποιημένους ομίλους ( 60 εκ. ευρώ για Mytilineos, 50 εκ. ευρώ  για Elpedison και 45 εκ. ευρώ για ΗΡΩΝ) και 39,92 εκατ. ευρώ για τις ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση (που δε συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στο ΕΛΑΠΕ και επομένως εισέπραξαν την οριακή τιμή συστήματος).

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές η ΡΑΕ, αφαιρεί από τα 729,91 εκατ. ευρώ τα 335,99 εκατ. ευρώ, ως τα ποσά που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις 30% στην KWH που έκανε η ΔΕΗ και απομένουν 393,92 εκατ. ευρώ ως “υπερκέρδη”, στο πινακάκι της ΡΑΕ.

Όμως, ούτε τα 399 εκατ. ευρώ τελικό νούμερο, δηλαδή υπερκέρδη, αφού όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, οι ζημιές της εταιρείας από τα σταθερά τιμολόγια ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ. Οπότε τα υπερκέρδη …είναι μηδέν.

Αυτό όμως, ουσιαστικά το περιγράφει και η ΡΑΕ στο πόρισμά της, όπως σημειώνει στην παράγραφο “Εκπτώσεις καθετοποιημένων προμηθευτών”:
“Από την παράθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων προκύπτει ότι όλοι οι καθετοποιημένοι  συμμετέχοντες εμφανίζουν ζημίες στη  δραστηριότητα της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας  για το έτος 2021. Μέρος αυτών δύναται να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα α) των μακροχρόνιων  συμβάσεων με καταναλωτές Υψηλής Τάσης σε σταθερές τιμές, και β) της διατήρησης των  ανταγωνιστικών χρεώσεων στα σταθερά τιμολόγια Χαμηλής  και Μέσης Τάσης που
προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης, τα οποία ερμηνεύονται από τους καθετοποιημένους προμηθευτές ως «έμμεση παροχή εκπτώσεων» στους τελικούς καταναλωτές. Περαιτέρω, η ΔΕΗ  παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
Επίσης, στο πόρισμα αναφέρεται: “Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%”.
 
Αμφισβητήσεις και από τους ιδιώτες παραγωγούς: Οι ζημιές μας ξεπερνούν τα υπερκέρδη

Το πόρισμα της ΡΑΕ δεν υπολογίζει τις εκπτώσεις που έχουν κάνει και οι ιδιώτες καθετοποιημένοι παραγωγοί. Ωστόσο, πηγές από τις εταιρείες, τονίζουν ότι έχουν γίνει εκπτώσεις τόσο στην τιμή της KWh, όσο και κατά τη διαδικασία των διακανονισμών στους πελάτες τους, οι οποίες δεν εμφανίζονται στο πόρισμα της ΡΑΕ το οποίο αναφέρεται  μόνο στις εκπτώσεις που έκανε η ΔΕΗ.

Επιπλέον, όσον αφορά τα σταθερά τιμολόγια, τονίζουν ότι δεν αποτελούν μόνο το 5-20% αλλά το 50% για κάποιες εταιρείες. Καθώς στα σταθερά τιμολόγια, εκτός από τα οικιακά σταθερά τιμολόγια, είναι και τα τιμολόγια μέσης τάσης και τα σταθερά διμερή συμβόλαια. “Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν οι ζημιές μας είναι πάνω από τα 50 εκατ. που εμφανίζονται ως υπερκέρδη” σημειώνουν πηγές των καθετοποιημένων εταιρειών.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news