Ο Απρίλιος τελειώνει και η σχετική ΚΥΑ που θα επέτρεπε στους προμηθευτές να πιστώσουν στους λογαριασμούς τους τις αναδρομικές ενισχύσεις δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Την ίδια στιγμή, διογκώνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα αιτήματα για διακανονισμούς από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ποσό των ληξιπρόθεσμων ενδέχεται να υπερβαίνει και το 1 δισ. ευρώ.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον περασμένο μήνα προβλέπεται έξτρα επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως, αρτοποιεία, κομμωτήρια, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, κ.λπ., ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1.240.000.
Εκτός, δηλαδή, από την ενίσχυση του Απριλίου, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις ανακοινώθηκε ότι θα πάρουν αναδρομικά, για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, την προαναφερόμενη πρόσθετη επιδότηση. Έτσι ώστε η συνολική ενίσχυσή τους να φθάσει τα 230 ευρώ ανά μεταβατώρα, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Δόθηκε, μάλιστα, η διαβεβαίωση ότι η αναδρομική επιδότηση θα διατεθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με έναρξη τον Απρίλιο. Κάτι το οποίο δεν θα τηρηθεί, αφού αναζητείται η σχετική ΚΥΑ.
Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους. Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που προβλήθηκε για την εφαρμογή της πρόσθετης επιδότησης, για να αποφευχθούν λουκέτα. Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πάροχοι αδυνατούν να δώσουν στους πελάτες τους τις ενισχύσεις, γιατί δεν έχουν στα χέρια τους τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Συνέβη στο παρελθόν και για τα νοικοκυριά.
Ένα από τα θέματα που προβληματίζουν τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είναι η τρομακτική, όπως χαρακτηρίστηκε, αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών. Γεγονός που αποδίδεται όχι στη συμπεριφορά «παραδοσιακών» κακοπληρωτών που πάντα υπήρχαν, αλλά στην πραγματική οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, την ίδια περίοδο πέρυσι, πολύ πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, ήταν στο 20% το ποσοστό των λογαριασμών που παρέμενε ανεξόφλητο επί 45 ημέρες. Σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 30% και σε απόλυτα νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα τα ποσά των απλήρωτων λογαριασμών.
Το φαινόμενο αυτό, όπως επισήμαναν στο Euro2day.gr πηγές της αγοράς, δεν προβλέπεται να ανακοπεί, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι και με τις επιδοτήσεις η ενέργεια παραμένει πανάκριβο αγαθό.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου