Ο ΕΟΔΥ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιτήρησης και καλεί τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση ώστε με τα πρώτα συμπτώματα που θα έχει ένα παιδί (πυρετός, ναυτία, έμετος) να προχωρούν σε εργαστηριακές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν ίκτερο και οι γονείς μπορούν να το καταλάβουν εάν τα μάτια του παιδιού έχουν ωχρό χρώμα (κάτω από τον ήλιο). Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσουν τον παιδίατρό τους, ο οποίος θα ελέγχει τα ηπατικά ένζυμα για να δει αν πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα και στη συνέχεια θα ενημερώνει τον ΕΟΔΥ.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση και δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η επέκτασή του, ενώ πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μιας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου. Μάλιστα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, αν και θα καταγραφούν ηπιότερες μορφές νόσησης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό, σημειώνοντας πως πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον, και δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας. Η κα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή ΜΕ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ, στην ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και ανησυχία από την πλευρά των γονιών, ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο κατά της Covid-19.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου