Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως για την έγκριση και των υπόλοιπων πακέτων του ΟΤE, τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό της ταχύτητας του Ιnternet σταθερής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος.
Η Vodafone περιμένει να εξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, ωστόσο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και προσφυγή της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η κλήση σε ακρόαση των δύο εταιρειών έγινε με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων Κ. Μασσέλου, ο οποίος είχε ζητήσει την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές.
Η διοίκηση της Επιτροπής από την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταστήσει σαφές το επείγον της διαδικασίας, καθώς είχε «παγώσει» την έγκριση των πακέτων του ΟTΕ και όπως φαίνεται, το αρχικό χρονοδιάγραμμα για απόφαση στο τέλος αυτής της εβδομάδας τηρήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις, παρότι το γεγονός ότι τη Δευτέρα οι δύο πλευρές κατέθεσαν και συμπληρωματικά υπομνήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟTΕ έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που η Vodafone αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου τα ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να βάλει φρένο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟTΕ.
Η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟTΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, αν και η ίδια τονίζει ότι τα ασφαλιστικά είχαν κατατεθεί από τον Γενάρη και απλά δεν συζητήθηκαν από τον ΟTΕ.
Με την επιστολή η Vodafone ζητούσε επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM - Price Squeeze Model), που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για τον λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επικαιροποιηθεί τελευταία φορά το 2020, οπότε και εφαρμόζεται για την έγκριση των πακέτων του ΟTΕ.
Το νέο μοντέλο πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ και αν γινόταν δεκτό το αίτημα της Vodafone, τα πακέτα του ΟTΕ θα έμπαιναν στον… πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά καθώς κάποιοι συνδρομητές ήδη απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.
«Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021», αναφέρουν στελέχη της Vodafone.
«Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη, και όχι μόνο, διαθέσιμη ταχύτητα. Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό», αναφέρουν τα ίδια στελέχη.
Μάλιστα συμπληρώνουν ότι: «Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από τον Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς, που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».
Καταλήγοντας τα ίδια στελέχη επισημαίνουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή τής κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς».
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου