facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ουκρανία : Τι σημαίνει το πλήγμα στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας για τη Ρωσία

Η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, η Moskva, αυτή τη στιγμή είτε πλέει ακυβέρνητη είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας. Οι πληροφορίες για την ακριβή τύχη της είναι λιγοστές, με τους Ρώσους να έχουν παραδεχθεί ότι υπήρξε «μία έκρηξη», από την οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά να αρνούνται να επιβεβαιώσουν την ουκρανική εκδοχή για πλήγμα από πυραύλους Neptune.

Αυτό που έχει επισήμως ανακοινωθεί είναι ότι το πλοίο, που είχε πλήρωμα άνω των 500 ανδρών, έχει εκκενωθεί πλήρως και αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, όπως σχολιάζει το CNN, είναι ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, 50 ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κρατικά πρακτορεία TASS και RIA, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημικές και αναφέρουν ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. Ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή θολώνουν τις δορυφορικές εικόνες και δεν θα καθιστούν να διακριβωθεί η κατάσταση του πλοίου. Επικαλούμενο ειδικούς το CNN ότι μία πυρκαγιά σε ένα τέτοιου είδους πολεμικό πλοίο προκαλεί συνήθως αλλεπάλληλες εκρήξεις που τελικά το βυθίζουν.

Ακόμη και εάν η πυρκαγιά δεν ήταν αποτέλεσμα πλήγματος από ουκρανικούς πυραύλους, η καταστροφική εξέλιξη σίγουρα πλήττει το αφήγημα για το πανίσχυρο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών, που έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, για την οποία όπως φαίνεται δεν ήταν προετοιμασμένοι.

«Μόνο η απώλεια ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων ή του Kutznetsov (του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Ρωσίας) θα προκαλούσε σοβαρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και στη φήμη του ναυτικού στη ρωσική κοινή γνώμη» σχολιάζει ο Καρλ Σούστερ, απόμαχος πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ειρηνικού.

Ο Αλέσιο Παταλάνο, καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στο King’s College στο Λονδίνο, κάνει από την πλευρά του λόγο για ισχυρό πλήγμα με ηχηρότατο πολιτικό μήνυμα και συμβολισμό.

Το Moskva, μήκους 186 μέτρων, ήταν το καμάρι του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Ναυπηγήθηκε  στην ουκρανική πόλη Μικολάγιεβ  στη σοβιετική εποχή και τέθηκε σε υπηρεσία στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας το 1983. Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το πλοίο ήταν εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με 16 πυραύλους κρουζ τύπου «Vulkan», οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 700 χιλιομέτρων.

Ο περιφερειακός διοικητής της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους Neptune για την επίθεση. Εάν αυτό είναι αλήθεια, το Moskva θα ήταν δυνητικά το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βγει ποτέ εκτός δράσης από πύραυλο, είπε ο Schuster.

Ήδη στο διαδίκτυο υπάρχουν και ερμηνείες για το πώς το ρωσικό καταδρομικό δεν κατάφερε να αποκρούσει την ουκρανική πυραυλική επίθεση.

Κατά μια εκδοχή, η Ουκρανία είχε σηκώσει drone Bayraktar κοντά στο πλοίο ώστε να του «αποσπάσει» την προσοχή, καταφέρνοντας έτσι το χτύπημα με τους Neptune. Κατά την ίδια εκδοχή – που μάλιστα επικαλείται ρωσικές πηγές – το Moskva αμέσως μετά το χτύπημα πήρε κλίση.

Ποια είναι όμως η «σατανική σύμπτωση» με το πλήγμα στη ρωσική ναυαρχίδα;

Το πρωί της ίδιας μέρα που χτυπήθηκε το Ρωσικό πλοίο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε παρουσιάσει το νέο γραμματόσημο της χώρας, προς τιμήν ακριβώς της ηρωικής αντίστασης των συνοριοφυλάκων, που αναπαριστά έναν εξ αυτών να υψώνει το δάχτυλό του προς το Moskva!

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news