facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Στον Άρειο Πάγο η Ελένη Τουλουπάκη – Απολογείται για τη “σκευωρία” Novartis με ένα υπόμνημα 125 σελίδων

Μετά από τα αλλεπάλληλα αιτήματα για προθεσμία, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη έχει νέο «ραντεβού» με την ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί. Όπου αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα 125 σελίδων.

Η ίδια έχει κληθεί σε απολογία για την υπόθεση των παρεμβάσεων στην δικαστική διερεύνηση της Novartis με κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας και τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών  δεδομένων.

Κατά την προηγούμενη προσέλευσή της στον Άρειο Πάγο, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Β. Χειρδάρη, είχε γίνει δεκτή με χειροκροτήματα από συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό μέγαρο, που φώναζαν «μπράβο Ελένη».
Αρνείται τις κατηγορίες η Ελένη Τουλουπάκη

Η Ελένη Τουλουπάκη κρίθηκε πως είναι μεταξύ των προσώπων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι ουσιαστικά συνήργησε με τον βασικό εμπλεκόμενο Δημ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να στηθεί η αποκαλούμενη “σκευωρία”.

Πρόκειται για την υπόθεση σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων, όπου η πρώην εισαγγελέας οδήγησε – σύμφωνα με τις κατηγορίες – να στραφεί εκεί η έρευνα και όχι στην ιατρική διάσταση του σκανδάλου και στην εμπλοκή γιατρών πoυ πριμοδοτούνταν από την Νovartis.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και σε δήλωσή της, μετά την ανακοίνωση της κλήσης της για απολογία, έχει υποστηρίξει ότι εδώ και τρία χρόνια, επιχειρείται να μετατραπεί το τεράστιο διεθνές σκάνδαλο σε «σκευωρία Novartis», ενώ κάνει και λόγο για πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η έρευνα.

Στη δήλωσή της είχε κάνει σαφή αναφορά και στην διατύπωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «θα τους πάω μέχρι τέλους», λέγοντας: «Αντίθετα η δική μου μόνη απάντηση και ακλόνητη θέση είναι η δέσμευσή μου, ότι θα εξακολουθήσω να υπηρετώ την αλήθεια και το δίκαιο, με σθένος, πραγματικά «μέχρι τέλους».

Το αίτημα παρέμβασης από τα ευρωπαϊκά όργανα

Στις αρχές Μαρτίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για ακρόαση ύστερα από σχετική αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου και ενημέρωσε λεπτομερώς τους ευρωβουλευτές για το τι συνέβη με το σκάνδαλο Novartis και πώς κατέληξε να διώκεται. Προανήγγειλε μάλιστα πως θα ζητήσει συνδρομή των ευρωπαϊκών οργάνων στην υπόθεσή της.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η κυρία Τουλουπάκη μίλησε για ανελέητο πόλεμο εναντίον της «από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίοι προεξοφλούσαν ότι θα κληθούμε εμείς να δώσουμε εξηγήσεις για την έρευνά μας αυτή».

Παρέπεμψε δε σε «σκανδαλώδεις και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» και σε δημόσιες τοποθετήσεις ατόμων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι – ενώ οι εισαγγελείς βρίσκονταν υπό έρευνα – τοποθετούνταν δημοσίως λέγοντας πως πρόκειται για «εγκληματική ομάδα».

«Σήμερα, για αυτή την  έρευνα, εγώ και οι άλλοι 2 εισαγγελείς διαφθοράς -συνεργάτες μου, που χειριστήκαμε την υπόθεση, αντιμετωπίζουμε βαρύτατες κατηγορίες, όπως κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά από παράνομη ποινική δίωξη που μας ασκήθηκε, όχι από την δικαστική εξουσία, αλλά από την εκτελεστική εξουσία και δη από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Πρόκειται για ακραία περίπτωση κατάλυσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών» κατέληξε.

Η παρουσία Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ οδήγησε και σε ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή.

Β. Χειρδάρης: Κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας η κλήση εισαγγελέων

Σε δήλωση του ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης κατά την πρώτη παρουσία της στο ανακριτικό γραφείο είχε μιλήσει για θεσμικό πρόβλημα που προκαλείται από την κλήση εισαγγελέων σε απολογία.

Ειδικότερα είχε αναφέρει:

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι. Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους,  δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά.

Η κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην εισαγγελίας διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!».

dikastiko

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news