Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού, η κατηγορούμενη αναφέρθηκε στην γνωριμία της και σε όλη την πορεία της σχέσης της με τον Μάνο Δασκαλάκη, καθώς και στην τελευταία εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.
Παράλληλα, στην απολογία, που φέρνει στο φως το ereportaz, η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ρωτούσε το προσωπικό του «Παίδων» εάν υπήρχαν κάμερες στους θαλάμους, γιατί ο ήχος του οξύμετρου της Τζωρτζίνας ήταν απενεργοποιημένος, αλλά και στο τι ακριβώς συνέβη με την κεταμίνη, για την οποία «δείχνει» μεν τους γιατρούς, αλλά κάνει λόγο για ανθρώπινο λάθος, επιμένοντας ότι η ουσία υπήρχε ήδη στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα όμως με τις καταθέσεις των γιατρών, αλλά και το επίσημο δελτίο φαρμάκων, ουδέποτε χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα κεταμίνη.
Ολόκληρη η απολογία:
«Αρνούμαι την κατηγορία. Αναφέρομαι στο από 04-04-2022 απολογητικό μου υπόμνημα, το περιεχόμενο του οποίου επιβεβαιώνω και ενώπιόν σας ως αληθές και διευκρινιστικά σε όσα με ρωτάτε σας απαντάω ως εξής.
ΕΡ. Πως ξεκίνησε η σχέση με το σύζυγό σας (περιγράψτε μας τη γνωριμία σας, το γάμο σας και τη συμβίωσή σας);
ΑΠ. Γνωριστήκαμε το έτος 2013 σε αγώνα ποδόσφαιρου. Παντρευτήκαμε το έτος 2013 και το ίδιο έτος γεννήθηκε και η Τζωρτζίνα. Το έτος 2015 γεννήθηκε η Μαλαίνα και το έτος 2018 αρρώστησε από λευχαιμία και κατέληξε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ.
EP. Κατέληξε εξαιτίας της λευχαιμίας;
ΑΠ. ΌΧΙ.
ΕΡ. Για ποιο λόγο κατέληξε;
ΑΠ. Η ιατροδικαστική της έλεγε ότι κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια, εμείς όμως κάναμε τις νόμιμες ενέργειες και αμφισβητήσαμε το ιατρικό αυτό πόρισμα. Το έτος 2021 γεννήθηκε το μωράκι μας, δεν το είχαμε βαφτίσει αλλά το λέγαμε Ίριδα, το οποίο κατέληξε 6 μηνών στη κούνια του σπιτιού μας από υποπλασία αγενεσία φλεβόκομβου.
ΕΡ. Μέσα από όλα αυτά τα χτυπήματα που σας έδωσε η μοίρα, πως διαμορφώθηκε η συζυγική σχέση σας και πως επηρέασε την έγγαμη συμβίωσή σας;
ΑΠ. Μέχρι τον θάνατο της Μαλαίνας το έτος 2018, ήμασταν μια χαρά, αλλά μετά τον θάνατό της άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα.
EP. Όταν λέτε σκαμπανεβάσματα τι εννοείτε; ΑΠ. Εννοώ τα συνηθισμένα που έχουν όλα τα ζευγάρια, δηλαδή ο Μάνος έφευγε καὶ μετά ερχόταν στο σπίτι. Και ενώ επίσης έχω φύγει από το σπίτι και εγώ επίσης.
ΕΡ. Αυτές τις κρίσεις στο γάμο σας πως τις αντιμετωπίζατε;
ΑΠ Όπως όλος ο κόσμος. Υπήρχε ένταση, κλάμα, παρακάλι, γιατί υπήρχαν συναισθήματα. Υπήρχαν όμως και τα παιδιά μας και αυτά ήταν πάντα ο συνδετικός μας κρίκος.
ΕΡ. Και οι δύο αντιδρούσατε το ίδιο σε αυτές τις κρίσεις;
ΑΠ. Όχι το ίδιο. Εγώ ήμουν πιο συναισθηματική, ενώ ο σύζυγός μου θα μπορούσα να πω ότι είχε πιο βαριά συμπεριφορά. Ο χαρακτήρας μου είναι έτσι. Εκφράζομαι περισσότερο όποιο συναίσθημα και να έχω, απλά δεν το εκφράζω δημόσια.
ΕΡ. Πότε η Τζωρτζίνα άρχισε να εμφανίζει προβλήματα υγείας;
ΑΠ. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών ήταν ένα υγιέστατο παιδί. Στις 08-04-2021 κοιμόμασταν μαζί, μετά ξύπνησε στον ύπνο της και άρχισε να τρέμει σε όλο το σώμα της. Τότε εγώ τη σκούντησα για να τη ξυπνήσω. Της λέω ‘τι έγινε μου λέει ‘μαμά δεν έχω καταλάβει κάτι’. Μετά από 10 λεπτά το ξαναπαθαίνει και τι ρωτάω αν είναι καλά ή εάν είδε κάποιον εφιάλτη και μετά ανοίγω το φως και είδα κοντά στο πάνω χείλος της ελαφρώς να έχει κοκκινίσει. Στο σπίτι εκείνη την ώρα ήταν η αδελφή μου, η μητέρα μου και ο πατριός μου. Συζητήσαμε όλοι μαζί με το παιδί και μας έκανε παράπονα για έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά της πλάτης του σαν να είχε βόμβα επάνω της και ότι είχε και πονόκοιλο. Μετά την πήγαμε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.
ΕΡ. Ο πατέρας της που ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης της Τζωρτζίνας;
ΑΠ. Ήταν στη μητέρα του.
EP. Ήταν περίοδος που ήσασταν σε διάσταση;
ΑΠ. Ναι, ήταν μια από τις περιόδους κρίσεων που βιώναμε κατά την διάρκεια του γάμου μας.
EP. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο;
ΑΠ. Φθάσαμε εκεί, πήγαμε στα εξωτερικά ιατρεία, όπου έτυχε υπηρεσία εκείνη την ημέρα να έχει η γιατρός που είχε παραλάβει και την άλλη κόρη μου την 6 μηνών Ἰρίδα, όταν μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ από το σπίτι στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η συγκεκριμένη γιατρός παρέλαβε και την Τζωρτζίνα και τη κρατήσανε για προληπτικούς λόγους, λόγω οικογενειακού ιστορικού, μιας και οι 2 αδελφές της είχαν προαποβιώσει. Ενημέρωσα και τον πατέρα της Τζωρτζίνας, ο οποίος ήρθε αμέσως στο νοσοκομείο. Νοσηλεύτηκε το παιδί ένα 24ωρο και μετά είπαν ότι θα της έδιναν εξιτήριο. Θεώρησαν οι γιατροί ότι το επεισόδιο της Τζωρτζίνας είναι ψυχολογικά γιατί δεν είχε ακόμα εκφράσει τα συναισθήματα της για τους θανάτους των μικρότερων αδελφών της. Μάλιστα οι γιατροί είχαν προβεί σε όλες τις εξετάσεις και δεν είχαν βρει κάτι παθολογικό. Όταν μας ανακοίνωσαν το εξιτήριο η Τζωρτζίνα έκανε εμετό.
ΕΡ. Ήσασταν και οι 2 γονείς εκεί όταν σας ανακοίνωσαν το εξιτήριο;
ΑΠ. Όχι, ήμουν μόνο εγώ. Μετά τον εμετό της Τζωρτζίνας, οι γιατροί δεν της έδωσαν εξιτήριο και σταμάτησαν τη σίτιση, της έβαλαν ορό και έκανε υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας, ο οποίος έδειξε ότι έχει διογκωμένους μεσεντέριους λεμφαδένες. Οι γιατροί απέδωσαν τον εμετό και τα ευρήματα από τον υπέρηχο σε γαστρεντερίτιδα Την μικρή την είχαν συνδέσει σε ένα μηχάνημα οξυμέτρου που έδειχνε σφύξεις και οξυγόνο. Όσο το παιδί ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι έβγαζε κάποιο είδος βήχα από το λαιμό σα να πνίγεται. Ανασηκωνόταν από το κρεβάτι ελαφρώς, έκανε εμετό, είχε βήχα, γινόταν ωχρή στο πρόσωπο και μελάνιαζε στα χείλη. Κάναμε ακτινογραφία θώρακος, που έδειξε κάποια ευρήματα. Στην ακτινογραφία ήταν μπροστά και ο μπαμπάς της, τον οποίον είχα ειδοποιήσει πάλι και είχε έρθει για την εξέταση του παιδιού. Τα ευρήματα της ακτινογραφίας αποδόθηκαν κατά τους γιατρούς σε αρχή βρογχοπνευμονίας. Ωστόσο οι εργαστηριακές της εξετάσεις είχαν επιδείνωση, γιατί τα λευκά αιμοσφαίρια ανέβαιναν έως 27.100. Το παιδί συνέχεια παραπονιόταν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και ότι την πονάει η κοιλιά της. Ήρθε παιδοχειρουργός να την εξετάσει και μας είπε μόνο ότι έχει μια ευαισθησία στη κοιλιά και τίποτα παραπάνω.
H πρώτη ανακοπή
«Όσα σας έχω περιγράψει μέχρι στιγμής, δηλαδή οι ιατρικές πράξεις, έγιναν από τις 08 04-2021 έως τις 11-04-2021. Την ημέρα της ανακοπής, στις 11-04-2021, το παιδί ήταν μαζί με τον μπαμπά του. Εγώ είχα από το νοσοκομείο και πήγα σπίτι για να ξεκουραστώ λίγο. Από ότι μου είπε ο σύζυγος, όσο έλειπα, το παιδί εξακολουθούσε να παραπονείται για κοιλιακό πόνο και κατά διαστήματα έπεφτε το οξυγόνο της . Επιστρέφω και εγώ εντωμεταξύ στο νοσοκομείο και έπεσα δίπλα της για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά μου και μετά εγώ σηκώθηκα για να βλέπω το μόνιτορ του οξυμέτρου.
Αυτό έγινε γιατί είχα άγχος εξαιτίας του προηγούμενου περιστατικού που είχα βιώσει με την Μαλένα. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή ενώ μιλούσα με μια φίλη μου στο τηλέφωνο και της έλεγα ότι δε βγάζω άκρη στο νοσοκομείο αυτό και περιμένω την επόμενη ημέρα το πρωί να υπογράψω και να φύγουμε για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο, τα μάτια μου ήταν στο μόνιτορ και λέω τότε στη φίλη μου ‘πάλι πέφτει το οξυγόνο και μου λέει “τρέξε να προλάβεις τους γιατρούς και της λέω ‘κλείσε’. Όταν πήγα λοιπόν να φωνάξω τους γιατρούς επειδή έπεφτε το οξυγόνο της Τζωρτζίνας, τη βλέπω να ανασηκώνεται από το κρεβάτι και να πέφτει απότομα πίσω. Αυτό θα μπορούσα να το περιγράψω ως μια προσπάθειά της να αναπνεύσει. Εγώ χτύπησα αμέσως το κουδούνι και βγήκα στο διάδρομο αναζητώντας βοήθεια από του γιατρούς.
Όταν ήρθαν οι γιατροί με έβγαλαν έξω από το δωμάτιο και γι αυτό δε γνωρίζω να σας πω τι ακριβώς έκαναν. Εκείνη τη στιγμή ήρθε αμέσως και ο μπαμπάς της τον οποίο κάλεσα εγώ για να τον ενημερώσω για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Οι γιατροί έμειναν στο θάλαμο περίπου 1 ώρα και την επανέφεραν στη ζωή. Μέχρι και τώρα δε πήρα απάντηση τι είδους κρίση έπαθε το παιδί στις 11-04-2021. Απλά μου είπαν ότι την επανέφεραν στη ζωή και ότι είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή. Απλώς δεν ήξεραν την αιτία της ανακοπής αυτής. Λόγω αυτού του περιστατικού το παιδί υπέστη εγκεφαλοπάθεια.
Τέσσερις μήνες στη ΜΕΘ στο Ρίο - Η μεταφορά στο Ωνάσειο
Στη συνέχεια της προφορικής απολογίας η Ρούλα Πισπιρίγκου ανέφερε ότι μετά το συγκεκριμένο περιστατικό η Τζωρτζίνα διεκομίσθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίο και την ανέλαβε ο διευθυντής ο κος Ηλιάδης, ο οποίος είναι εντατικολόγος και διευθυντής ΜΕΘ. Στη ΜΕΘ την κράτησαν 4 μήνες.
EP. Σε όλη αυτή τη κατάσταση πως αντέδρασε ο μπαμπάς της Τζωρτζίνας;
ΑΠ. Ήταν πολύ στεναχωρημένος, έκλαιγε πολύ, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον, τα πρώτα 24 ώρα κοιμόταν έξω από την εντατική. Εγώ εκείνες τις πρώτες ημέρες απλά έφευγα τις νύχτες γιατί ήμουν έγκυος, στις πρώτες εβδομάδες νέας κύησης.
ΕΡ. Πως και γιατί διεκομίσθη η Τζωρτζίνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο;
ΑΠ. Μας είπε ο κος Ηλιάδης ότι υπάρχει μια συσκευή απινιδωτή-βηματοδότη, την οποία θα μπορούσε να τοποθετήσει στο σώμα της Τζωρτζίνας ο γιατρός κος Παπαγιάννης του Ωνασείου.
EP. Αυτή τη συσκευή ο κος Ηλιάδης είπε ότι πρέπει να την τοποθετήσετε υποχρεωτικά ή απλά σας τη συνέστησε;
ΑΠ. Ο κός Ηλιάδης αρχικά επέμενε, μας το συνέστησε και εμείς ως γονείς το δεχτήκαμε γιατί όταν ένας γιατρός λέει σε έναν γονιό ότι μπορεί να κάνει κάτι για να θωρακιστεί το παιδί του θεωρήσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή τη ενέργεια. Πήγαμε λοιπόν στο Ωνάσειο, μεταφέρθηκε η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ και μας είπαν ότι δε μπορούμε να τη βλέπουμε συνέχεια γιατί υπάρχει ωράριο και συγκεκριμένα μπορούσαμε να τη βλέπουμε κατά το διάστημα από ώρα 13.00-14.00 κάθε ημέρας. Εγώ είχα ζητήσει να τη βλέπω παραπάνω και έτσι μου έκαναν παραχώρηση και πήγαινα και την έβλεπα και τα απογεύματα. Ο κος Παπαγιάννης μας είπε ότι πρώτα πρέπει το παιδί να κάνει καρδιολογικό έλεγχο και μετά θα τοποθετήσει τον απινιδωτή-βηματοδότη. Παράλληλα είχαμε εξεταστεί και εμείς με αιματολογικά έλεγχο για να γίνει γενετικός έλεγχος για γονίδια που είναι υπεύθυνα για μυοκαρδιοπάθειες.
EP. Μετά τις καρδιολογικές εξετάσεις έδωσε ο κος Παπαγιάννης το πράσινο φως για να τοποθετηθεί ο απινιδωτής-βηματοδότης;
ΑΠ. Ο κος Παπαγιάννης δεν ήθελε να δώσει την έγκρισή του για τη τοποθέτηση απινιδωτή-βηματοδότη με την αιτιολογία ότι το πρόβλημα του παιδιού δεν ήταν καρδιολογικό, αλλά πνευμονολογικά-νευρολογικό που σχετίζεται περισσότερο με το οξυγόνο, αλλά τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου επιμέναμε να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο μηχάνημα στη κόρη μας.
ΕΡ. Γιατί επιμένατε τόσο πολύ ενώ ο γιατρός σας έλεγε ότι δε χρειάζεται;
ΑΠ. Γιατί πριν πάμε στο Ωνάσειο ο κος Ηλιάδης μας είχε πει ότι για να θωρακιστεί το παιδί πρέπει να τοποθετηθεί στο σώμα του το μηχάνημα αυτό. Εμείς είχαμε εμπιστοσύνη στον κο Ηλιάδη γι’ αυτό και επιμέναμε τόσα πολύ. Επίσης, νιώθαμε σίγουροι ότι έτσι το παιδί θα ήταν ασφαλές.
ΕΡ. Πως συνεχίστηκε η νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο;
ΑΠ. Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας της η Τζωρτζίνα έκανε περίπου το ίδιο επεισόδιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής της. Όχι στην ίδια έκταση, αλλά σε ποιο χαμηλό βαθμό. Αυτό γιατί ήταν ήδη στη ΜΕΘ και την πρόλαβαν και διασωληνώθηκε αμέσως. Το παιδί έμεινε περίπου τρία 24ωρα διασωληνωμένο και στη ΜΕΘ του Ωνασείου έμεινε συνολικά περίπου 25 ημέρες. Καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας της η Τζωρτζίνα ήταν στη ΜΕΘ του Ωνασείου, όπου κόλλησε και 2 μικρόβια ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο αλλά και πάλι οι γιατροί το πρόλαβαν. Όταν πλέον αποκαταστάθηκε η υγεία της Τζωρτζίνας από τις λοιμώξεις, τότε έγινε και η τοποθέτηση του απινιδωτή-βηματοδότη. Η τοποθέτηση έγινε στις 02 06-2021 και μετά από λίγες ημέρες διεκομίσθη από το Ωνάσειο στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο. Από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίο βγήκε στις 19-07-2021 και πήγαμε στο σπίτι.
EP. Πόσο καιρό μετά το εξιτήριο μείνατε στο σπίτι με τη Τζωρτζίνα;
ΑΠ. Μέχρι το Ιανουάριο του έτους 2022, οπότε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου.
EP. Στο σπίτι ήταν μαζί και ο πατέρας της;
ΑΠ. Φυσικά. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και στο Ωνάσειο και στο σπίτι ήμασταν μαζί με τον σύζυγο. Είχε ξαναεπιστρέψει.
EP. Κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν στο σπίτι η συμπεριφορά του συζύγου πως ήταν τόσο απέναντι σε εσάς όσο και απέναντι στη Τζωρτζίνα;
ΑΠ. Δούλευε πολλές ώρες για να ασχοληθεί με το παιδί, αλλά είχε ενδιαφέρον και τόσο εγώ όσο και εκείνος προσπαθούσαμε να κάνουμε το παιδί να νιώσει καλύτερα.
ΕΡ. Σε αυτή τη φάση της ζωής σας που ήταν δύσκολη, πως θα τον χαρακτηρίζατε ως πατέρα;
ΑΠ. Ήταν καλός πατέρας, που ήθελε το καλύτερο για το παιδί του. Στεναχωριόταν με το πρόβλημα της εγκεφαλοπάθειας που είχε η Τζωρτζίνα.
ΕΡ. Εσείς πως συμπεριφερόσασταν στη Τζωρτζίνα;
ΑΠ. Δε της έδειξα ποτέ ότι ήμουν στενοχωρημένη εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας που είχε υποστεί, γιατί δεν ήθελα να καταλάβει τη διαφορά του πριν με το μετά. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι σα να μην έχει συμβεί κάτι άσχημα στην υγεία της γιαυτό και συνέχιζα να συμπεριφέρομαι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα πχ βλέπαμε παιδικά, καλούσα τις φίλες της στο σπίτι, της έκανα πάρτι κλπ.
ΕΡ. Πιστεύετε ότι η Τζωρτζίνα καταλάβαινε τι της συνέβαινε παρά την εγκεφαλοπάθεια;
ΑΠ. Καταλάβαινε τα πάντα. Αυτό είναι εξακριβωμένο. Είμαι σίγουρη ότι καταλάβαινε γιατί αντιδρούσε σε εξωτερικά ερεθίσματα, δηλαδή όταν δεν ήμουν κοντά της γυρνούσε τα μάτια της στο χώρο και φαινόταν ότι με αναζητούσε, βλέπαμε παιδικά στη τηλεόραση και σειρές μαζί και αντιλαμβανόταν οτιδήποτε αστείο και σε παιχνίδια που κάναμε πάλι γελούσε, προσπαθούσε να σηκώσει τα χέρια της και να χορέψει όταν άκουγε τραγούδια. Μάλιστα έχω πολλά βίντεο από τέτοιες αντιδράσεις της. Ακόμα και στις εντολές του φυσικοθεραπευτή και της λογοθεραπεύτριας ανταποκρινόταν.
ΕΡ. Πότε έκανε το επόμενο επεισόδιο η Τζωρτζίνα;
ΑΠ. Στις 17-01-2022 είχαμε συνεννοηθεί με τον κο Ηλιάδη να κάνουμε μια μαγνητική εγκεφάλου για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν το παιδί ώστε να ακολουθήσουμε μια περαιτέρω θεραπεία. Όλο αυτό το διάστημα που το παιδί ήταν στο σπίτι επικοινωνούσαμε ανελλιπώς με τον κο Ηλιάδη και τον ενημερώναμε επακριβώς για ότι συνέβαινε. Ο κος Ηλιάδης της έκανε ημερήσια εισαγωγή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρῶν. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μαγνητική εγκεφάλου στη Τζωρτζίνα έγινε μέθη και της χορηγήθηκε χλωράλη. Ενώ έπρεπε να ξυπνήσει σχετικά σύντομα από τη μέθη αυτή το παιδί καθυστέρησε. Εγώ περίμενα από έξω. Όταν βγήκε ο κος Ηλιάδης να φύγει και ρώτησα τον κο Ηλιάδη γιατί δε ξυπνάει μου είπε ότι κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά και πρέπει να περιμένουμε και μου είπε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Μετά βγήκαμε από τη ΜΕΘ και πήγαμε στο σπίτι. Εκείνο τον καιρό το παιδί πήγαινε κατά τις απογευματινές ώρες σε κέντρο απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τη δραστηριότητά του αυτή τη συνεχίσαμε, αλλά μου τηλεφώνησαν από το κέντρο αυτό ότι τη βλέπουν κουρασμένη και έτσι μου την έφεραν στο σπίτι και όταν ήρθε στο σπίτι ενώ εκείνη τη στιγμή μιλούσα με βιντεοκλήση με το σύζυγό μου, ο οποίος ερχόταν από Αθήνα προς Πάτρα με το βανάκι της δουλειάς. Του έδειξα μέσω της βιντεοκλήσης τη Τζωρτζίνα και ήταν τότε που το παιδί άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα, να προσηλώνει το βλέμμα της στο ταβάνι και να σφίγγει το στόμα της. Ο σύζυγος μου είπε να πάρω τηλέφωνο στην εντατική, πράγμα που έκανα και καθ’ υπόδειξη των εντατικολόγων της έδωσα μισά STEDON από τη δόση που έπαιρνε και το αντιεπιληπτικό φάρμακο KEPPRA.
ΕΡ. Πως αντέδρασε η Τζωρτζίνα στη χορήγηση αυτών των φαρμάκων;
ΑΠ. Ηρέμησε, της έκανα μπάνιο, της χορήγησα τα φάρμακά της και το γάλα της μέσω γαστροστομίας, η οποία είχε γίνει ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Πατρών, μετά από μονοήμερη νοσηλεία στο Καραμανδάνειο. Τη νύχτα την ακούσαμε με το μπαμπά της να κάνει να θόρυβο του εμετού και από εκείνη την ημέρα ότι της βάζαμε στη γαστροστομία είτε τροφή, είτε νερό, είτε φάρμακα τα έκανε εμετό.
ΕΡ Πότε έκανε ανησυχητικό επεισόδια και την πήγατε στο Pιo;
ΑΠ. Στις 19-01-2022 αναγκαστικά νοσηλεύτηκε γιατί πλέον έκανε πολλούς εμετούς.
ΕΡ. Πότε και για ποιο λόγο έγινε η διακομιδή από το νοσοκομείο του Ρίου στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού;
ΑΠ. Στις 26-01-2022, γιατί έκανε επεισόδια, συνολικά 9, εκ των οποίων σε 2 επεισόδια ήταν παρών και ο πατέρας της και στα υπόλοιπα μόνο εγώ, όμοια με αυτά που έκανε στο Καραμανδάνειο και με αυτά που έκανε στο Ωνάσειο.
EP. Η διακομιδή πως έγινε;
ΑΠ. Με το ΕΚΑΒ.
ΕΡ. Ποιος ήταν μαζί της;
ΑΠ. Η παιδίατρος. Εγώ και ο πατέρας της ακολουθούσαμε από πίσω.
EP. Περιγράψτε μας τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, δηλαδή πείτε μας ακριβώς τι συνέβη από την εισαγωγή της μέχρι το μοιραίο περιστατικό.
ΑΠ. Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού διεκομίσθη γιατί δεν υπήρχε στο νοσοκομείο του Ρίο ηλεκτροεγκεφαλογράφος 24ωρης παρακολούθησης. Αυτό συνέβη γιατί οι γιατροί του Pιo πίστευαν ότι τα επεισόδια οφείλονται σε επιληψία εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας. Έτσι ήθελαν να διερευνηθεί το θέμα από νευρολόγο. Έτσι πήραν οι γιατροί το ιστορικό του παιδιού και μετά μας πήγαν στο θάλαμο νοσηλείας.
EP. Ο θάλαμος αυτός πόσα κρεβάτια είχε;
ΑΠ. Ένα.
Τα επεισόδια
EP. Είχατε ζητήσει εσείς μονόκλινο δωμάτιο;
ΑΠ. Δεν είχα ζητήσει κάτι τέτοιο, απλά το είχα ρωτήσει. Οι γιατροί από μόνοι τους μου είπαν ότι έτσι και αλλιώς είναι επιβεβλημένο λόγω αυτής της κατάστασης το παιδί να νοσηλευτεί σε μονόκλινο δωμάτιο και σε παρόμοιες περιπτώσεις δίνουν τέτοια δωμάτια.
EP. Σε τι κατάσταση ήταν η Τζωρτζίνα κατά τη νοσηλεία της στο Παίδων;
ΑΠ. Τα πρώτα 24ωρα η κατάστασή της ήταν σταθερή και μετά άρχισαν τα επεισόδια. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι συνήθως όταν το παιδί είχε πρόβλημα έκανε 2 με 3 μικρά επεισόδια τα οποία λύνονταν από μόνα τους και μετά έκανε ένα μεγάλο επεισόδιο που χρειαζόταν την επέμβαση των γιατρών.
EP. Πόσα επεισόδια έκανε η Τζωρτζίνα και πότε στο Παίδων;
ΑΠ. Έκανε περίπου 4 επεισόδια στις 28-01-2022. Το ένα έγινε το πρωί λίγο πριν την επίσκεψη των γιατρών στο δωμάτιο, το οποίο οι γιατροί το είδαν από την αρχή του και τότε χορήγησαν όλα τα φάρμακα και μου ζήτησαν να τους δείξω και το βίντεο που είχα τραβήξει στη Πάτρα, με όλο το επεισόδιο. Μετά την ίδια ημέρα έκανε και άλλα επεισόδια.
EP. Στα υπόλοιπα επεισόδια ήσασταν παρούσα εσείς;
ΑΠ. Ναι, ήμουν παρούσα μόνο εγώ.
ΕΡ. Στις 28-01-2022 αποφάσισαν οι γιατροί να μη χορηγείτε εσείς τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας αλλά να το κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Για ποιο λόγο πάρθηκε αυτή η απόφαση;
ΑΠ. Δε το γνωρίζω, αλλά ξέρω ότι έγιναν αλλαγές και στη φαρμακευτική αγωγή.
ΕΡ. Εσείς πως μάθατε να χορηγείτε φάρμακα μέσω γαστροστομίας;
ΑΠ. Την διαδικασία μου την είχαν δείξει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών, όπως μου έδειξαν και πως να χορηγώ φαγητό και πώς να δίνω το νερό.
EP. Στις 28-01-2022 κάποια στιγμή αναφέρατε σε παιδίατρο του Παίδων ότι αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε. Για ποιο λόγο πιστεύατε ότι θα ακολουθήσει και άλλο επεισόδιο και πως το γνωρίζατε;
ΑΠ. Βάσει των επεισοδίων που είχε τις προηγούμενες ημέρες κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Πατρών γνώριζα ότι συνήθως κάνει μικρά επεισόδια και ένα μεγάλο. Και αυτό το είπα προκειμένου οι γιατροί να είναι σε εγρήγορση και να περιμένουν ότι πιθανόν να ακολουθήσει και άλλο μεγαλύτερο επεισόδιο.
EP. Στα επεισόδια αυτά στο Παίδων ήσασταν μόνο εσείς παρούσα;
ΑΠ. Ναι, αλλά ως συνοδός του παιδιού δε θα μπορούσε να είναι και κάποιος άλλος παρών.
EP. Ρωτήσατε πράγματι εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο;
ΑΠ. Ρώτησα αλλά όχι επί τούτου. Εκείνη την ημέρα βγαίνοντας από το δωμάτιο για εξετάσεις είχε έρθει η αστυνομία για να διερευνήσει περιστατικό κλοπής στον όροφο. Επομένως η ερώτησή μου ήταν περισσότερο ερώτηση απορίας και ανησυχίας γιατί για εμάς στο δωμάτιο υπήρχε ένας ηλετροεγκεφαλογράφος, ο οποίος είναι ένα πολύ ακριβό μηχάνημα και δεν ήθελα να συνέβαινε κάτι και να μας απέδιδαν ευθύνες.
ΕΡ. Στις 29-01-2022 το μεσημέρι όταν άρχισε να εκδηλώνεται το μοιραίο επεισόδιο για τη Τζωρτζίνα τι κάνατε ακριβώς, δηλαδή ποιες ήταν οι κινήσεις σας και πως ενεργήσατε;
ΑΠ. Η Τζωρτζίνα λόγω του επεισοδίου της προηγούμενης νύχτας είχε ανεβάσει πυρετό και κοιμόταν διαρκώς και ήταν μόνιμα στο οξυγόνο. Γύρω στις 14.20 εγώ κοίταζα το μόνιτορ και είδα ότι είχε ανεβάσει 142 με 145 σφύξεις. Βγήκα στο διάδρομο, πήγα προς τη στάση των νοσηλευτών, τους είδα όλους έξω και τους κάλεσα να έρθουν γρήγορα στο δωμάτιο γιατί ξεκινούσε επεισόδια. Όντως τρέξαμε όλοι μαζί, η γιατρός κοίταξε τα μάτια της και είδε ότι δεν αντιδρούσε και ζήτησε να καλέσουμε τη ΜΕΘ. Εγώ τοποθέτησα στη παροχή οξυγόνου το AMBU, έβαλα το μόνιτορ του απινιδωτή – βηματοδότη στο στήθος του παιδιού ώστε να καταγραφεί η λειτουργία του και να δώσει σήμα στον κο Παπαγιάννη, βγήκα μετά από το δωμάτιο και στη συνέχεια σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ήρθε η μονάδα της ΜΕΘ. Τι έκαναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές όσο εγώ περίμενα έξω δεν το γνωρίζω. Μετά από 10 λεπτά από το περιστατικό βγήκε έξω από το δωμάτιο ο εντατικολόγος και μου είπε ότι το παιδί έχει αρχίσει και μελανιάζει. Εγώ του είπα να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάνηψης γιατί σε προηγούμενο περιστατικό το παιδί είχε επανέλθει 55 λεπτά μετά. Έτσι επέστρεψε στο δωμάτιο και συνέχισε τη προσπάθεια. Μετά από αρκετή ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς πάση, τον ξαναείδα και τότε μου ανακοινώσε ότι το παιδί έχει φύγει.
Γιατί δεν χτύπησε το οξύμετρο
EΡ. Γιατί δε χτύπησε το οξύμετρο την ώρα του μοιραίου επεισοδίου;
ΑΠ: Από την 1 ημέρα που πήγαμε στο Παίδων τοποθετήθηκε οξύμετρο στο δάχτυλο του ποδιού της μικρής. Εγώ είχα κατεβάσει τον ήχο για να μην ενοχλείται η μικρή κατά την διάρκεια του ύπνου της, εν γνώσει των νοσηλευτών και των γιατρών.
EP. Σύμφωνα με κατάθεση νοσηλεύτριας, το οξύμετρο αυτό εκπέμπει ήχους που γίνονται αισθητοί στη στάση νοσηλευτών. Τι έχετε να πείτε για το λόγο που δεν ακούστηκε ο ήχος του οξύμετρου στη στάση νοσηλευτών, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας;
ΑΠ. Αυτό που έχω να πω είναι ότι το οξύμετρο αυτό είναι ένα απλό οξύμετρο και ακούγεται μόνο στο θάλαμο και δεν υπάρχει μετάδοση του ήχου στη στάση νοσηλευτών. Όσο ήμουν στο δωμάτιο εγώ δεν άκουσα τον ήχο του οξυμέτρου. Άλλωστε δεν είχαν πέσει ακόμα πολύ οι αφίξεις του παιδιού. Από εκεί και μετά δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε όταν γιατροί και νοσηλευτές μπήκαν στο δωμάτιο. Αυτό το αναφέρω με την έννοια ότι ήταν μια στιγμή έντασης και βέβαια δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι με δόλο.
ΕΡ. Για ποιο λόγο ζητήσατε να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στη Πάτρα;
ΑΠ. Το ζητήσαμε μαζί με το μπαμπά της, απλά αυτός έκανε τις διαδικασίες. Στην Αθήνα έγινε η νεκροψία-νεκροτομή της Μαλαίνας και επειδή ήμασταν ακόμα σε αντιδικία με την ιατροδικαστική υπηρεσία γι' αυτό ζητήσαμε να γίνει η νεκροψία νεκροτομή στη Πάτρα όπου εκεί δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα και εκεί έγινε και η νεκροψία-νεκροτομή του μωρού μου των 6 μηνών.
ΕΡ. Από τις τοξικολογικές εξετάσεις φαίνεται ότι στο αίμα της Τζωρτζίνας υπάρχει η ουσία κεταμίνη. Εσείς γνωρίζετε τι είναι αυτή η ουσία;
ΑΠ. Όχι, δεν τη γνώριζα μέχρι τώρα. Για την ουσία αυτή άκουσα για πρώτη φορά από τη τηλεόραση. Εκείνη τη στιγμή που άκουσα στο κανάλι Μέγκα από το δημοσιογράφο Λαμπρόπουλο για το εύρημα αυτό μπήκα στο διαδίκτυο για να μάθω η ουσία είναι αυτή και παράλληλα μιλούσα με τον Μάνο στο μέσεντζερ και τον ενημέρωνα τι λέει η τηλεόραση. Δε πέρασαν 15 λεπτά και με συνέλαβαν. Για πρώτη φορά πιο ουσιαστική γνώση περί της ουσίας κεταμίνη έμαθα μετά τη σύλληψή μου, από τους δικηγόρους μου και από τους συγγενείς μου που από μόνοι τους το έψαξαν για να δουν τι είναι αυτή η ουσία.
EP. Πως μπορεί να χορηγήθηκε η ουσία αυτή στη Τζωρτζίνα;
ΑΠ. Δε μπορώ να ξέρω. Έχω τη πληροφορία ότι πρόκειται περί νοσοκομειακού φαρμάκου και ότι χορηγείται σε ΜΕΘ από εντατικολόγους. Επομένως πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο χωρίς να κατηγορώ κανέναν από τους γιατρούς ή νοσηλευτές, ότι δηλαδή έκαναν κάτι επίτηδες. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Επίσης από τη δικογραφία έμαθα ότι ο μέγιστος χρόνος δράσης της για να επέλθει θάνατος είναι 15 με 20 λεπτά και από τότε που ειδοποίησα για το επεισόδιο μέχρι τη στιγμή που ο απινιδωτής-βηματοδότης έδωσε το τελευταίο σήμα στο καρδιολόγο είχαν περάσει τουλάχιστον 40 λεπτά.
ΕΡ. Πείτε μας με τι ασχολείστε;
ΑΠ. Τώρα είμαι άνεργη. Έχω δουλέψει ως καμαριέρα, ως βοηθός διαιτητή, στις πρώτες βοήθειες σε αγώνες ποδοσφαίρου στις ομάδες που αγωνιζόταν ο Μάνος, καθώς και στη φύλαξη γιαγιάς.
EP. Πού μάθατε να χορηγείτε πρώτες βοήθειες;
ΑΠ. Στον Ερυθρό Σταυρό κάνοντας σεμινάριο.
EP. Έχετε άλλες γνώσεις νοσηλευτικής πέραν των γνώσεων σας για παροχή πρώτων βοηθειών;
ΑΠ. Έχω τελειώσει σε τεχνικό λύκειο βοηθός νοσηλευτή, αλλά δεν έχω ασκήσει ποτέ το επάγγελμα.
EP. Όταν κάποιος έχει απολυτήριο τεχνικού λυκείου με ειδικότητα βοηθός νοσηλευτή τι ακριβώς μπορεί να κάνει και που μπορεί να απασχοληθεί;
ΑΠ. Μπορεί να φροντίζει έναν άρρωστο με την έννοια της περιποίησης και της υγιεινής. Επίσης μαθαίνει κάποιος να κάνει ένεση ενδομυϊκή. Μπορεί κάποιος να απασχοληθεί ως βοηθός νοσηλευτή. Προκειμένου να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα πρέπει να έχει κάνει 6μηνη πρακτική άσκηση για να πάρει την άδεια. Προσωπικά αυτή τη πρακτική άσκηση δεν την ολοκλήρωσα και γιαυτό δεν έχω άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Τέλος θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν έχω πειράξει κανένα μου παιδί, έχω χάσει 3 παιδιά και έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση άδικα. Θέλω να πάω στα παιδιά μου. Πριν βρεθώ σε αυτή τη θέση έπρεπε να έχει γίνει μια καλύτερη έρευνα. Το τελευταίο σήμα του απινιδωτη-βηματοδότη στον κο Παπαγιάννη είναι στις 15:10′ που του δείχνει ότι η ουσία “κεταμίνη’ δε χορηγήθηκε από εμένα εφόσον εγώ από τις 14.30′ δεν είμαι στο δωμάτιο, Τέλος δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμη για την επιβολή οποιουδήποτε περιοριστικού όρου, ακόμα δε και για τον κατ’ οίκον περιορισμό μου με ηλεκτρονική επιτήρηση. Διαμένω στην ως άνω δηλωθείσα διεύθυνση και σας δηλώνω ότι όποτε μου ζητηθεί θα βρίσκομαι στη διάθεση των αρχών. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου